Voronin ar putea propune garantarea neutralităţii R. Moldova

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, va prezenta, probabil, în cadrul summitului NATO de la Bucureşti iniţiativa sa de garantare internaţională a statutului de neutralitate a Republicii Moldova, demers salutat până în prezent doar de Rusia, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

29 afișări
Imaginea articolului Voronin ar putea propune garantarea neutralităţii R. Moldova

Voronin ar putea propune garantarea neutralităţii R. Moldova (Imagine: Mediafax Foto)

Voronin e dispus să facă orice pentru a reintra în graţiile Moscovei, comentează sursa citată, după ce Chişinăul a iritat Rusia prin refuzul de a semna "Memorandumul Kozak" de federalizare a Republicii Moldova. La mai puţin de un an până la expirarea ultimului său mandat, problema transnistreană, pe care Voronin a dat asigurări că o va rezolva în câteva luni, s-a gravat, eşec ce poate avea un efect electoral fatal pentru comunişti la alegerile parlamentare din 2009.

Din acest motiv, scrie Deutsche Welle, Voronin ar putea cere joi Statelor Unite, UE şi Ucrainei să semneze un acord prin care să garanteze statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Liderul de la Chişinău crede că, prin semnarea unui astfel de acord, s-ar institui garanţii pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

El a sugerat că Rusia este dispusă să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în schimbul refuzului Chişinăului de a adera vreodată la NATO.

Presa de la Chişinău critică însă iniţiativa liderului moldovean. Potrivit publicaţiei Jurnal de Chişinău, în cazul în care Voronin prezintă această propunere în cadrul lucrărilor summitului NATO, "comunitatea euroatlantică se va întări în convingerea că guvernarea comunistă de la Chişinău nu este una consecventă, ci şantajabilă şi obedientă Kremlinului".

Dacă Vladimir Voronin se va întâlni sau nu cu omologul său român Traian Băsescu rămâne un mare semn de întrebare, scrie Deutsche Welle, serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău anunţând doar întrevederi cu liderii de la Riga şi Vilnius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici