Washington Post: Rusia a trimis un avertisment oficial către SUA cu privire la livrările de armament în Ucraina/ Ar putea avea "consecinţe imprevizibile"

O notă diplomatică formală de la Moscova a sosit la Washington în momentul în care preşedintele Biden a aprobat furnizarea extinsă de arme guvernului de la Kiev.

30484 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Rusia a trimis un avertisment oficial către SUA cu privire la livrările de armament în Ucraina/ Ar putea avea "consecinţe imprevizibile"

Washington Post: Rusia a trimis un avertisment oficial câtre SUA cu privire la livrările de armament în Ucraina/ Ar putea avea "consecinţe imprevizibile"

Rusia a trimis în această săptămână o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertizează că livrările de arme ale SUA şi NATO  către Ucraina trebuie să înceteze, altfel vor fi  „consecinţe imprevizibile”.

Nota diplomatică, a cărei  copie a ajuns şi la The Washington Post, a sosit în momentul în care preşedintele Biden a aprobat creşterea numărului de arme furnizate Ucrainei într-un pachet în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv obuze de 155 mm - piese de artilerie cu rază lungă,  drone de apărare de coastă şi vehicule blindate, precum şi arme portabile suplimentare antiaeriene şi antitanc şi milioane de cartuşe de muniţie.

Statele Unite au facilitat, de asemenea, transportarea către Ucraina de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, inclusiv transportarea de lansatoare slovace S-300 din epoca sovietică de fabricaţie rusă cu care forţele ucrainene sunt deja antrenate.

Statele Unite vor instala un sistem de rachete Patriot în Slovacia. 

Livrarea armelor, despre care oficialii americani au spus că va ajunge în câteva zile în primul val, se desfăşoară ca urmare unui apel urgent făcut către Biden din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece există informaţii că forţele ruse se mobilizează pentru un nou atac major asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei şi de-a lungul fâşiei de coastă care  leagă  Crimeea ocupată de ruşi în sud.

Trupele ruse s-au retras în mare parte din partea de nord a ţării, inclusiv din jurul capitalei Kiev, în urma înfrângerilor umilitoare mulţumită armatei ucrainene şi ale forţelor de rezistenţă locale.
„Ceea ce ruşii ne spun în mod privat este exact ceea ce am spus lumii în mod public – că cantitatea masivă de asistenţă pe care am oferit-o partenerilor noştri ucraineni se dovedeşte extraordinar de eficientă”, a spus un oficial înalt al administraţiei, care a vorbit sub anonimat.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conţinutul notei diplomatice de două pagini sau orice răspuns al SUA.
Experţii din Rusia au sugerat că Moscova, care a etichetat convoaiele de arme care vin în ţară drept ţinte militare legitime, dar nu le-a atacat până acum, s-ar putea pregăti să facă acest lucru.

„Au vizat depozitele de aprovizionare din Ucraina care conţineau aceste provizii”, a declarat George Beebe, fost director de analiză a Rusiei la CIA şi consilier pentru Rusia al fostului vicepreşedinte Dick Cheney. „Adevărata întrebare este dacă depăşesc încercarea de a ţinti [armele] pe teritoriul ucrainean, încearcă să lovească ei înşişi convoaiele de aprovizionare şi poate ţările NATO de la periferia ucrainei” care servesc drept puncte de transfer pentru proviziile americane. 

Dacă forţele ruse se împotmolesc în următoarea fază a războiului, aşa cum au făcut-o în prima, „atunci cred că şansele ca Rusia să ţintească convoaiele de aprovizionare NATO pe teritoriul NATO cresc considerabil”, a spus Beebe. „A existat o presupunere din partea multora dintre noi în Occident că am putea furniza ucrainenii într-adevăr fără limite şi să nu suportăm riscuri semnificative de represalii din partea Rusiei”, a spus el. „Cred că ruşii vor să trimită un mesaj aici că nu este adevărat”.

Nota diplomatică a fost datată marţi, când s-a scurs pentru prima dată vestea despre noul pachet de arme care a adus suma totală a ajutorului militar american acordat Ucrainei de la invazia din 24 februarie la 3,2 miliarde de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

 
Documentul, intitulat „Cu privire la preocupările Rusiei în contextul livrărilor masive de arme şi echipamente militare către regimul de la Kiev”, scris în rusă, cu traducere furnizată, a fost transmis Departamentului de Stat de Ambasada Rusiei la Washington.
Ambasada Rusiei nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Printre elementele pe care Rusia le-a identificat drept „cele mai sensibile” au fost „lansatoarele de rachete multiple”, deşi nu se crede că Statele Unite şi aliaţii săi NATO au furnizat acest tip de arme Ucrainei. Rusia i-a acuzat pe aliaţi că au încălcat „principiile riguroase” care guvernează transferul de arme în zonele de conflict şi că nu sunt atenţi la „riscul ca armele de înaltă precizie să cadă în mâinile naţionaliştilor radicali, extremiştilor şi forţelor bandiţilor din Ucraina”.
Rusia a mai acuzat NATO că încearcă să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a „abandona” negocierile pulverulente, şi până acum nereuşite, cu Rusia „pentru a continua vărsarea de sânge”.  
„Solicităm Statelor Unite şi aliaţilor săi să oprească militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care implică consecinţe imprevizibile pentru securitatea regională şi internaţională”, se arată în nota.

Andrew Weiss, fost director al Consiliului Naţional de Securitate pentru afaceri ruse, ucrainene şi eurasiatice, şi acum vicepreşedinte pentru studii la Carnegie Endowment for International Peace, a amintit că preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs din dimineaţa din februarie în care a început invazia, a avertizat că naţiunile occidentale s-ar confrunta cu „consecinţe mai mari decât toate cele pe care le-aţi confruntat în istorie” dacă s-ar implica în conflict.
Atenţia la acea vreme s-a concentrat asupra reamintirii lui Putin că Rusia deţine un arsenal nuclear puternic, a spus Weiss, dar a fost şi „un avertisment foarte explicit cu privire la  trimiterea de arme într-o zonă de conflict”. După ce a tras o linie roşie, a întrebat el, sunt ruşii „acum înclinaţi să susţină asta?”

Un astfel de atac ar fi „o mişcare de escaladare foarte importantă, în primul rând pentru că reprezintă o ameninţare pentru Occident dacă nu sunt capabili să menţină aprovizionarea în Ucraina, ceea ce, prin extensie, ar putea diminua capacitatea Ucrainei de autoapărare”. Acest risc „nu ar trebui minimizat”, a spus el, subliniind riscul suplimentar ca o încercare de a lovi un convoi în interiorul Ucrainei ar putea lovi din greşeală, peste graniţa, teritoriul NATO. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici