Zboruri transatlantice deviate spre sud din cauza cenuşii vulcanice

O concentraţie potenţial periculoasă de cenuşă vulcanică, provenind din Islanda, situată deasupra Atlanticului de Nord, la vest de insulele britanice, impune devierea rutei anumitor zboruri transatlantice către sud, a anunţat vineri organizaţia Eurocontrol.

78 afișări
Imaginea articolului Zboruri transatlantice deviate spre sud din cauza cenuşii vulcanice

Eurocontrol anunţă devierea unor zboruri transatlantice spre sud, din cauza cenuşii vulcanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anumite zboruri transatlantice sunt deviate la sud de zona afectată, lucru care ar putea conduce la apariţia unor întârzieri ale acestor zboruri", a precizat Organizaţia Europeană pentru Navigaţie Aeriană, în cel mai recent bilanţ, publicat vineri la prânz.

Eurocontrol estimează că vineri vor avea loc 30.000 de zboruri în spaţiul aerian european. "Anumite aeroporturi din vestul Irlandei, închise peste noapte, au început să fie redeschise", a constatat Eurocontrol.

"Principala zonă în care concentraţia de cenuşă (vulcanică) ar putea depăşi nivelul suportat de motoarele avioanelor se află la vest de nord-vestul Europei, între (meridianele de) 10 şi 30 de grade longitudine vestică", a precizat organizaţia.

Ea arată, de asemenea, că în noaptea de joi spre vineri au avut loc noi erupţii. Ca atare, în cursul zilei de vineri, o zonă de cenuşă vulcanică, aflată la altitudine ridicată, urmează să se extindă din dreptul Islandei şi până în vestul Peninsulei Iberice.

Această cenuşă ar putea ajunge până la 10.000 de metri altitudine, în contextul în care aceasta se afla, în ultimele zile, la o altitudine de aproximativ 6.000 de metri.

Agenţia pentru Navigaţie Aeriană din Portugalia (NAV) a confirmat că acest nor de cenuşă, situat la o altitudine mai mare, era aşteptat să ajungă în spaţiul aerian portughez până la sfârşitul zilei, în special la nord de Lisabona.

Consecinţele acestui nor ar urma, însă, să se limiteze "la o zonă mică", urmând totodată să determine doar "schimbări de itinerarii" ale avioanelor, potrivit NAV.

Vulcanul Eyjafjöll a erupt iniţial pe 14 aprilie, paralizând traficul aerian european aproape o săptămână. Emisiile de cenuşă s-au diminuat ulterior, iar curenţii de aer au permis redeschiderea aeroporturilor şi reluarea zborurilor în Europa.

Din cauza erupţiei de joi, Irlanda a impus noi restricţii în spaţiul aerian în cursul nopţii de joi spre vineri. Şi Insulele Feroe, teritoriu danez din Atlanticul de Nord, au închis spaţiul aerian până sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici