ZI ISTORICĂ la Vatican: Papa Francisc şi Benedict al XVI-lea au avut o întâlnire "privată" de aproximativ 45 de minute

Doi bărbaţi în alb, un papă în exerciţiul funcţiunii şi un papă emerit, se întâlnesc sâmbătă la reşedinţa pontificală de vară din Castel Gandolfo, la sud de Roma, acesta fiind un moment inedit în istoria Bisericii Catolice, care se confruntă cu numeroase provocări. Papa Francisc a ajuns sâmbătă, în jurul prânzului, la Castel Gandolfo, reşedinţa estivală a papilor din apropierea Romei.

1025 afișări
Imaginea articolului ZI ISTORICĂ la Vatican: Papa Francisc şi Benedict al XVI-lea au avut o întâlnire "privată" de aproximativ 45 de minute

REUNIUNE ISTORICĂ: Papa Francisc se întâlneşte sâmbătă cu Benedict al XVI-lea (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 16:15 - Papa Francisc şi Papa emerit au avut o întâlnire "privată" de aproximativ 45 de minute

Papa Francisc şi predecesorul său Benedict al XVI-lea au avut o întâlnire "privată" de aproximativ 45 de minute înainte de a lua prânzul împreună cu anturajul lor în reşedinţa estivală a papilor de la Castel Gandolfo, a anunţat sâmbătă Vaticanul.

"Întâlnirea privată a durat aproximativ 40-45 de minute", le-a declarat jurnaliştilor prezenţi pentru această întâlnire istorică în împrejurimile Romei părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

Prânzul, în schimb, a avut loc în prezenţa celor doi secretari privaţi, monseniorul Alfred Xuereb şi monseniorul Georg Gänswein. Acesta din urmă, secretarul particular al lui Bendict al XVI-lea, este şi prefect al Casei pontificale.

Papa Francisc a părăsit Castel Gandolfo în jurul orei 14.00 GMT (16.00 ora României).

Acest dejun între Papa Francisc şi predecesorul său este o întâlnire inedită în istoria Bisericii Catolice.

Înaintea lui Benedict al XVI-lea, ultimul papă care a demisionat de bunăvoie a fost Celestin al V-lea, în 1294, dar nu există vreo dovadă că acesta ar fi luat prânzul cu succesorul său Bonifaciu al VIII-lea, care l-a plasat sub supraveghere apoi l-a închis.

Imaginile, înregistrate de televiziunea Vaticanului CTV, îl arată pe Benedict al XVI-lea, care pare foarte slăbit şi emoţionat, întâmpinându-l pe Papa Francisc la coborârea din elicopter.

Ulterior se poate vedea cum papa argentinian, cu nouă ani mai tânăr decât papa emerit dar mult mai alert, intră în micuţa capelă a reşedinţei, urmat de departe de Benedict al XVI-lea care se deplasează greu, sprijinindu-se în baston.

Papa emerit i-a oferit locul de onoare succesorului său, dar acesta a refuzat. "Suntem fraţi", a răspuns acesta, îngenunchind alături de el, pe aceeaşi bancă a capelei din Castel Gandolfo, a anunţat părintele Lombardi.

Potrivit părintelui Lombardi, Benedict al XVI-lea l-a întâmpinat pe Papa Francisc la coborârea din elicopter, strângându-l în braţe, după care s-au rugat împreună, în genunchi, amândoi îmbrăcaţi în alb, în capela din Castel Gandolfo.

Cei doi bărbaţi erau amândoi îmbrăcaţi în alb, dar papa emerit german nu purta capa şi nici centura din ţesătură albă, semn distinctiv al Suveranului Pontif în exerciţiu, a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.

UPDATE 13:50 - Papa Francisc a ajuns la Castel Gandolfo pentru întâlnirea cu Papa emerit

Papa Francisc a ajuns sâmbătă în jurul prânzului la Castel Gandolfo, reşedinţa estivală a papilor din apropierea Romei, pentru o întâlnire inedită cu predecesorul său Benedict al XVI-lea.

Papa Francisc a ajuns cu elicopterul, iar aparatul a survolat de două ori vila pontificală înainte de a ateriza. Potrivit Vaticanului, Benedict al XVI-lea l-a întâmpinat în persoană pe succesorul său, la coborârea din elicopter.

La zece zile de la alegerea sa, papa argentinian a mers cu elicopterul, sâmbătă la prânz, în acest sat în care Joseph Ratzinger s-a retras în linişte şi rugăciune de la demisia sa, la 28 februarie.

În pofida curiozităţii pe care o generează această întâlnire istorică, Vaticanul a prevăzut să comunice puţine informaţii. Ceea ce şi-au spus papa emerit, în vârstă de 85 de ani, şi succesorul său cu nouă ani mai tânăr va rămâne un secret.

Subiectele nu lipsesc pentru Biserică: "noua evanghelizare", persecuţiile împotriva creştinilor, reforma Curiei, contestaţiile, scandalurile băneşti şi sexuale, în special teribilul scandal privind abuzurile sexuale împotriva copiilor.

Potrivit presei italiene, Benedict al XVI-lea ar fi redactat un memorandum de 300 de pagini pentru succesorul său.

Cei doi ar fi urmat să discute despre "Vatileaks", dosarul scurgerii de documente confidenţiale, în privinţa căruia cardinalii la pensie au desfăşurat o anchetă paralelă şi au redactat un raport care nu a fost transmis decât noului papă.

Înainte de a demisiona, Benedict al XVI-lea a dat asigurări în privinţa "supunerii sale necondiţionate" faţă de viitorul papă şi că se va retrage din lume, fără să mai aibă o viaţă publică.

De la alegerea sa, Jorge Bergoglio i-a telefonat de două predecesorului său, ultima dată marţi, cu ocazia zilei de Sfântul Iosif, care a fost chiar ziua în care a fost întronizat.

Vaticanul a declarat că papa emerit, care locuieşte la Castel Gandolfo cu patru laici consacraţi "Memores Domini" care îl serversc, a privit la televizor alegerea succesorului său şi slujba inaugurală.

Cei doi bărbaţi se cunosc de multă vreme: la conclavul din 2005, Jorge Bergoglio a fost principalul contracandidat al lui Joseph Ratzinger şi reprezenta o orientare mai deschisă şi socială printre cardinali. Dar el a preferat să se retragă din cursă.

Ei au temperamente profund diferite: Joseph Ratzinger este rezervat în faţa mulţimii, în timp ce Jorge Bergoglio este spontan, merge în întâmpinarea oamenilor şi caută să limiteze la maxim onorurile care înconjoară un papă.

Joseph Ratzinger, din respect faţă de tradiţie, din lipsă de spontaneitate şi fără îndoială pentru că nu îi place inovaţia şi nu are încredere în tot ce este spectaculos, nu a improvizat decât foarte rar.

Totuşi, Jorge Bergoglio a păstrat moştenirea predecesorului său condamnând "dictatura relativismului", vineri, în faţa diplomaţilor.

În aproape toate discursurile sale, el s-a referit într-o manieră sau alta la Benedict al XVI-lea: modalitate de a spune că, chiar dacă a adoptat o schimbare radicală de stil, există o continuitate în doctrină.

În privinţa problemelor sociale, de exemplu, Joseph Ratzinger şi Jorge Bergoglio împărtăşesc poziţii conservatoare, fie că este vorba despre căsătoriile între persoane de acelaşi sex, fie de avort sau eutanasie - atingeri aduse "creaţiei" pentru Biserica Catolică.

Popularitatea extremă de care se bucură Francisc dă naştere regretului pentru unele figuri de la Vatican, care consideră că este nedrept faptul că populaţia pare deja să-l fi uitat pe papa german.

Când se va instala, în mai, în fosta mănăstire de pe colinele Vaticanului, papa emerit va fi la doar câţiva paşi de birourile lui Francisc. O învecinare inedită şi delicată va începe atunci, iar cei doi se vor putea întâlni în grădinile micului stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici