Poveşti care vindecă. Cum se împart procentele victoriei asupra cancerului de col uterin

3104 afişări
Imaginea articolului Poveşti care vindecă. Cum se împart procentele victoriei asupra cancerului de col uterin

Povestea celei mai grele lupte a Luminiţei începe cu un diagnostic primit anul trecut: cancer de col. O informaţie greu de digerat, susţine Luminiţa, care deşi s-a simţit copleşită la început, şi-a spus că e o luptătoare şi că trebuie să se pună pe picioare rapid, pentru familie, dar şi pentru ea însăşi. Luminiţa a suferit o histerectomie radicală, la Spitalul MedLife Lotus din Ploieşti. Şi a învins cancerul încă din momentul în care dr. Andreea Boiangiu i-a spus: „eu fac 5%, restul de 95% ţine de dumneavoastră! Aşadar, la luptă!”.

Înainte de a afla cumplitul diagnostic, Luminiţa avea grijă de sănătatea eii şi îşi făcea controale periodice. Cel mai recent, în urmă cu doi ani, când totul păruse în regulă. Nu prezenta niciun simptom care să îi dea de gândit că ar avea ceva, astfel încât a mers la o nouă examinare fără să-şi facă probleme. Ulterior, avea să spună că a ajuns la timp, în locul potrivit şi la medicul potrivit.

Diagnostic pus în urma unui control de rutină

Luminiţa s-a prezentat la Dr. Andreea Boiangiu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, pentru un control de rutină, iar în urma testului Babeş Papanicolau, medicul a observat modificări minime, dar care i-au atras atenţia.

„Examenul Babeş Papanicolau ar trebui să fie nelipsit din cadrul oricărui consult anual de rutină, inclusiv la pacientele la care nu se identifică elemente patologice macroscopice. În cazul pacientei noastre, bănuiala mi-a fost confirmată de rezultatul anormal al testului Babeş Papanicolau, motiv pentru care am completat investigaţiile conform ghidurilor de bună practică şi, în cele din urmă, am efectuat şi biopsie. Rezultatul biopsiei a fost unul care a dat fiori pacientei, vorbim de un diagnostic de cancer de col.

Din fericire, locoregional, atât clinic (constatat la examenul genital), cât şi paraclinic (imagistic – CT torace şi abdomen şi RMN pelvis), stadiul a fost unul incipient, astfel încât ne-am încadrat în protocolul terapeutic ce a presupus per primam intervenţie chirurgicală”, îşi aminteşte dr. Boiangiu.

Primul pas: încrederea în medic

Înainte de intervenţie, Luminiţa a avut o discuţie cu dr. Boiangiu, în cadrul căreia medicul a câştigat încrederea pacientei: „Vă daţi seama că există reticenţe atunci când ştii că urmează să fii supus unei intervenţii chirurgicale, dar m-a informat că dacă nu aş avea toate şansele de a mă recupera în totalitate «nu m-aş uita aşa la dumneavoastră». Ochii îi erau sinceri şi cu multă speranţă, aşa că nu a fost dificil să îi ofer încrederea mea”, spune Luminiţa.

Argumentul decisiv pe care i l-a prezentat medicul pacientei înaintea intervenţiei? „Eu fac 5%, restul de 95% ţine de dumneavoastră! Aşadar, la luptă!”. Dr. Boiangiu ne-a explicat că puterea de convingere şi speranţa insuflată pacientului reprezintă de multe ori baza pe care se lucrează în astfel de cazuri.

„Calea vindecării este grea şi anevoioasă de cele mai multe ori, deci avem nevoie de o încărcare pozitivă şi de multă speranţă, pentru că dictonul meu, care devine deviza pacientului meu, este: cât timp suntem în viaţă, există speranţă, cât timp există speranţă, orice se poate rezolva, cât timp luptăm, putem câştiga şi vom câştiga! Întotdeauna îmi privesc pacienţii în ochi şi sunt onestă! Onestitatea, pe lângă respect şi profesionalism, este esenţială, din punctul meu de vedere, în lucrul cu omul”, completează dr. Boiangiu.

Intervenţie de o complexitate extremă pentru operator

Operaţia Luminiţei a fost una complexă, care a presupus excizarea uterului împreună cu colul uterin din cavitatea abdominală. Dr. Andreea Boiangiu, medic primar Obstetrică- Ginecologie, doctorand în ştiinţe medicale şi asistent universitar la UMF Carol Davila, ne-a oferit detalii despre intervenţia efectuată la Spitalul MedLife Lotus din Ploieşti: „Se numeşte limfadenocolpohisterectomie totală lărgită tip Wertheim cu evidare limfoganglionară lomboartică. Intervenţia este una de tip radical şi curativă, de o complexitate extremă pentru operator, intervenţie ce necesită crearea unei echipe operatorii dedicate”, a explicat medicul.

Ca orice tip de intervenţie chirurgicală, şi aceasta este grevată de mai multe riscuri: medico-anestezice, de complicaţii intraoperatorii – sângerare, lezare de organe de vecinătate şi riscuri postoperatorii – infecţioase, de cicatrizare, tromboembolice etc. Toate acestea sunt explicate pacientului înaintea actului chirurgical şi se iau întotdeauna toate măsurile pentru a preveni apariţia complicaţiilor, subliniază medicul.

Din aceste motive, dr. Boiangiu a luat în considerare opţiunile pe care le avea la dispoziţie: operaţie deschisă sau laparoscopie. Aşa cum precizează medicul, durata intervenţiei este diferită, de la caz la caz, şi se corelează cu habitusul pacientei (IMC), cu intervenţiile chirurgicale avute în antecedente si prezenţa de aderenţe, cu gradul de avansare locală a bolii, cu gradul de sângerare intraoperator etc. Şi bineînţeles, experienţa chirurgului în domeniu îl îndeamnă să aleagă un mod de abordare în funcţie de rezultatele avute până în prezent.

„În cazul de faţă, a fost o operaţie deschisă, care a durat în jur de o oră şi jumătate – două. Motivele pentru care am optat pentru această tehnică sunt mai multe: studiile au arătat că şansele de recidivă sunt puţin mai mari atunci când se abordează laparoscopic astfel de patologii, datorită mobilizării ţesutului tumoral în burtă şi pe trocarele de lucru. Un abord deschis permite un câmp operator mai larg, cu o mai bună accesibilitate în vederea evidării limfoganglionare pelvine şi lomboaortice. Ca tehnică, laparoscopia are cu siguranţă avantaje: timp de recuperare post-operator mai rapid, şanse de infecţie mai mici, reintegrare socială mai rapidă. Dar punând în balanţă riscurile cu avantajele, consider că abordarea clasică a fost cea mai bună alegere pentru cazul nostru”, susţine dr. Andreea Boiangiu.

Recuperare rapidă ghidată de stilul de viaţă al pacientei

Operaţia Luminiţei a decurs bine, iar recuperarea a fost rapidă, poate şi datorită modului său activ de viaţă, crede ea. Când a aflat că în lupta sa a repurtat o victorie decisivă, a trăit un amalgam de emoţii, a plâns de fericire şi s-a simţit de-a dreptul binecuvântată. „Din fericire, nu am făcut nici radioterapie şi nici chimioterapie. La recomandarea doamnei doctor, am consultat şi un oncolog, care mi-a văzut analizele de biopsie şi mi-a spus că am avut noroc şi nu trebuie să mai fac niciun tratament, doar controale din trei în trei luni în primul an şi pe urmă de două ori pe an la ginecolog”, menţionează pacienta care a învins cancerul.

După trei săptămâni de concediu medical, Luminiţa a revenit la birou. Încearcă să ţină o dietă echilibrată, evită pe cât posibil eforturile fizice foarte intense şi se bucură de viaţa de familie. Experienţa prin care a trecut a făcut-o să înţeleagă că nu suntem invincibili şi că în orice moment putem trece prin clipe grele, dar e esenţial să nu ne pierdem credinţa şi speranţa.

Gândindu-se la cele care ar putea trece printr-o cumpănă ca a ei, Luminiţa crede că elementul esenţial este încrederea. „Le recomand să aibă încredere în medicii lor şi, cel mai important, să aibă încredere în ele. Să lupte şi să nu se afunde în gânduri negative. Şi le recomand tuturor femeilor să meargă periodic la analize, la consultaţii, pentru că mai bine previi decât să tratezi”, a subliniat pacienta.

***
Acest articol face parte din demersul RoMâine, iniţiat şi susţinut MedLife, furnizorul naţional de sănătate al României.

RoMâine este un efort comun de însănătoşire naţională, care se construieşte cu grijă, respect, încredere, speranţă şi empatie. Valori care se regăsesc şi în spitalele MedLife. Aici se aude grija, speranţa prinde glas şi se naşte un mâine mai bun ca azi.

MedLife deţine cea mai complexă reţea de spitale private din România, cu 14 unităţi spitaliceşti în Bucureşi şi în ţară şi mii de medici, asistente şi infirmiere care împreună fac România bine zi de zi.

Intră pe www.medlife.ro/spitalele-medlife şi află mai multe detalii.

#GrijaRoMaine #SpitaleleMedLife #ImpreunaFacemRomaniaBine

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici