„Gândurile lui Cristoiu” | Marcel Ciolacu: Guvernul Orban a numit ilegal 24 de prefecţi şi subprefecţi / Alegerile anticipate sunt o prostie / Iohannis a ales o variantă de criză politică prelungită

Marcel Ciolacu este faţă în faţă cu analistul politic Ion Cristoiu într-o ediţie specială a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”. După ce a răsturnat Guvernul Orban, Marcel Ciolacu spune, în exclusivitate, care sunt calculele pentru viitor ale PSD.

6577 afișări

Redăm principalele idei din emisiune:

Ora 20.00 Marcel Ciolacu acuză Guvernul Orban că a numit ilegal 24 de prefecţi şi subprefecţi

Marcel Ciolacu a declarat, joi seară, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu, că Guvernul Orban a numit în mod ilegal 24 de prefecţi şi subprefecţi şi că preşedintele Autorităţii Naţionale a Funcţionarilor Publici a dat avize negative acestor proiecte de hotărâre. Citeşte continuarea...

Ora 19.59 Marcel Ciolacu, despre portofelele care ar fi fost furate în sediul PSD: Am înţeles că incidentul cu portofelele s-a rezolvat pe cale amiabilă. Un incident minor. Nu s-a ajuns la poliţie, nu s-a ajuns la nimic. Citeşte continuarea...

Ora 19.45 Ciolacu: OUG pe anticipate, neconstituţională. Cei care se află în vacanţă nu îşi aleg reprezentantul
 
„A dat OUG pentru pregătirea alegerilor anticipate. Nu e un lucru rău. Un guvern responsabil trebuie să se gândească şi la o astfel de situaţie . În respectiva ordonanţă au trecut că la alegerile parlamentare orice cetăţean din România poate vota indiferent de unde se află. Acest lucru se poate face la prezdenţiale, când există o singură circumscripţie şi o singură lista. La parlamentare de aceea se fac alegeri pe circumscripţii electorale judeţene. Buzoienii mei îşi aleg parlamentarii de Buzău. Nu cei care se află în vacanţă la Buzău aleg parlamentarii de Buzău. Dacă au ales să meargă în vacanţă nu îşi aleg parlmentarii care să îi reprezinte. Fondul este atât de neconstituţional, încât eu nu înţeleg de ce are această forţare a legii până la stupid”, a spus Marcel Ciolacu, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.
 
Liderul PSD subliniază că nu ştie câte ordonanţe a dat Guvernul Orban în ultima şedinţă de Guvern.
 
„ E o temă falsă, care ascunde alte teme. Am văzut delcaratia preşedintelui României privind reformele. Dacă să dai OUG să modific un sistem întreg în sănătate. Eu nu ştiu câte ordonanţe s-au dat. Eu nu am textele OUG. Nu ştie nimeni. De unde să ştiu de avize dacă nu am nici textele ordonanţelor. Nu ştiu cu ce s-a suplimentat ordinea de zi. Sunt două zile deja de la şedinţa de guvern. După surse ştim că sunt 25, după altele 28. Cică „asteptam încă avize”. Nu am mai auzit de aşa ceva”, a completat Ciolacu.
 
 
Ora 19:43 Ciolacu: La şefia PSD Arad ar trebui un preşedinte interimar, Căprar fiind inculpat într-un dosar
 
„I-am transmis domnului Căprar că îi recomand să amâne conferinţa, urmând ca în cadrul Comitetului Executiv să luăm o decizie cât mai înţeleaptă în ceea ce priveşte organizaţia de la Arad, unde s-au întâmplat suficiente lucruri ca să mai trebuiască şi această dispută dusă în spaţiul public. PSD nu e printre favoriţii Aradului. El este actualul preşedinte, îşi doteşte să candideze încă o dată, dar trebuie să ţinem cont de anumite lucruri care s-au întâmplat. Acolo trebuie avută o discuţie. La un moment dat ajunsesem la concluzia de a numi un interimar până se lămuresc lucrurile în justiţie”, a spus Marcel Ciolacu, la „Gândurile lui Cristoiu.
 
Liderul PSD a precizat că Dorel Căprar „vrea să schimbe regulile în timpul jocului” şi să aducă mai mulţi oameni la conferinţele extraordinare, deşi statutul nu îi permite.
 
„La Arad este o discuţie. Eu am trimis o adresă astăzi. A doua adresă. E o procedură specială pentru conferinţele extraordinare, nu se merge pe sistemul de a pleca de jos de la fiecare comună care îşi alege o delegaţie. Statutul prevede că la conferinţele extraordinare se prezintă primarii, preşedinţii de organizaţii, viceprimarii, comitetul executiv judeţean şi cele două comisii de integritate. Este un număr limitat. Nu sunt adunări cu sute de oameni, ca la conferinţele ordinare. După alegeri PSD trebuie să intre în conferinţe ordinare. La Arad s-a încercat schimbarea regulilor în timpul jocului. Să se aducă mai mulţi oameni la conferinţă, spunând că e mai democratic dacă sunt mai mulţi. Statutul trebuie respectat. Este o dispută între domnul Căprar şi domnul Fifor”, a subliniat Ciolacu.
 
Dorel Căprar, lider al filialei Arad, a fost chemat la DNA în luna decembrie pentru a fi informat că are calitatea de inculpat în dosarul şpăgilor. Deputatul este acuzat de 12 infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii.
 
Ora 19:40 Pricopie a fost ministru în Guvernul Ponta.Contextul politic al lui Tăriceanu e mai delicat
 
„Contextul politic al domnului Tăriceanu e mai delicat decât contextul lui Victor Ponta. Eu am venit cu propunerea lui Remus Pricopie. Ponta nu avea cum să refuze, pentru că Pricopie a fost ministru în Guvernul Ponta. Propunerea a fost suficient de bună încât să o accepte”, a spus Ciolacu, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.
 
Liderul PSD a subliniat că nu a făcut o alianţă cu Pro România, ci au avut doar o înţelegere politică pe propunerea de premier.
 
„Nu m-am căsătorit cu Ponta şi nu am făcut nicio alianţă. Este prima înţelegere punctuală, aşa cum am vorbit şi cu UDMR. A fost o înţelegere politică pe care Victor Ponta a respectat-o”, a adăugat Ciolacu.

Ora 19.37 Liderul PSD: Este posibil ca partidul să nu meargă în plen la votul pe învestirea Guvernului

Marcel Ciolacu a anunţat, joi, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că PSD ia în calcul să nu participe la votul din Parlament pe învestirea Guvernului Orban, pentru a nu exista cvorumul necesar şi pentru ca votul să fie amânat. Citeşte continuarea...

Ora 19.18 Ciolacu, despre Congresul PSD: Avem o victorie de etapă. Vom vedea care sunt paşii care urmează. Dacă se doreşte o conducere mai autoritară, vom avea un Congres. Dacă preferă stilul meu mai deschis, atunci nu am nicio problemă să continuăm aşa. În acest moment... vom avea congres până pe 29 februarie.  

Ora 19.18 Marcel Ciolacu avea de gând să demisioneze din funcţia de preşedinte al PSD dacă moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban nu era adoptată 

”Nu aveam cum să nu depunem o moţiune. Nu poţi să modifici legile electorale înainte de alegeri. S-a creat o decizie politică. (...) Dacă nu trecea moţiunea, demisionam din funcţia de preşedinte al partidului. Era vina mea, nu a partidului. Însemna că eu nu am gestionat lucrurile. Era indiscutabil”, a declarat Marcel Ciolacu, la „Gândurile lui Cristoiu”.

Ora 19.18 Liderul PSD, despre ordonanţele date noaptea de Guvern: Eu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu ştiu câte ordonanţe s-au dat, după două zile. Eu nu am nici textele ordonanţelor. 

Ora 19.02 Marcel Ciolacu, după ce preşedintele l-a desemnat tot pe Orban: Mă aşteptam la această decizie. Iohannis a ales o variantă de criză politică prelungită. Presupun că îşi va şi asuma costurile acesteia. Noi ne vom strânge luni la partid şi vom face strategia pentru perioada următoare. Mâine mă văd cu juriştii partidului, apoi voi face o sesizare la CCR.

(...) Eu nu voi vota vreodată Guvernul Orban şi voi face această recomandare şi în partid. Voi respecta orice decizie a CCR. Alegerile anticipate sunt o prostie când avem peste câteva luni alegerile la termen. Miza este ca guvernul să fie instalat înainte de data de 1 septembrie când trebuie crescute pensiile. 

Ştirea iniţială:

Moderator: Monica Mihai/ Invitat: analistul politic Ion Cristoiu

Urmăriţi aşadar, joi, de la ora 19.00. Teme:

Ce a discutat Marcel Ciolacu cu preşedintele Iohannis?

Ce propune PSD?

Vrea PSD anticipate?

Care sunt calculele făcute de social-democraţi?

E răsturnarea Guvernului o bilă albă pentru Ciolacu înainte de Congresul PSD?

Ce fel de Guvern vrea PSD?

Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde Marcel Ciolacu, joi, începând cu ora 19.00, într-o emisiune LIVE „Gândurile lui Cristoiu", pe mediafax.ro. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici