Ion Cristoiu, despre evoluţia războiului Rusia-Ucraina: Ruşii nu renunţă. Opinia publică va obosi, iar sancţiunile se vor epuiza

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în războiul cu Ucraina, ruşii nu vor renunţa şi se limitează deocamdată la a înconjura oraşele pentru a nu distrage atenţia de la acuzaţiile lansate la adresa Kievului că ar deţine laboratoare de cercetare pentru arme biologice.

29713 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre evoluţia războiului Rusia-Ucraina: Ruşii nu renunţă. Opinia publică va obosi, iar sancţiunile se vor epuiza

Ion Cristoiu, despre evoluţia războiului Rusia-Ucraina: Ruşii nu renunţă. Opinia publică va obosi, iar sancţiunile se vor epuiza

“În această fază, Rusia îşi întăreşte pretenţiile. A şi anunţat. În primul rând că vrea să rămână Zelenski. Obligatoriu. Să fie el cel care semnează. Altcineva nu ar avea valoare. E o prostie că pui pe altcineva, nu-l recunoştea nimeni. În primul rând că noi avem un temei pentru republicile separatiste, care a fost acordul de la Minsk pe care ucrainenii nu l-au respectat, dar ruşii îl vor. Adică federalizarea celor două regiuni. La Ucraina nu renunţă în veci”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

Ion Cristoiu adaugă însă că există spaţiu de negociere, un exemplu fiind atitudinea ruşilor după ce Maia Sandu a anunţat că R. Moldova vrea să fie admisă în UE.

“Uitaţi-vă la Maia Sandu, uitaţi-vă la R. Moldova, această ţară mică cum navighează. În momentul în care Ucraina a cerut admiterea în UE, două state au cerut şi ele, la influenţa Bruxelles-ului, pentru ca să le poţi spune ucrainenilor şi opiniei publice bă, nu vă putem primi. Şi în acel moment Transnistria a zis că se declară independentă. Au muşcat ruşii? Nu! De ce? Pentru că Maia Sandu a spus întruna nu intrăm în NATO. Ba mai mult, am înţeles că ea nu a achiesat la sancţiuni şi are dreptul să exporte în Rusia. Situaţia în R. Moldova e mult mai complicată ca la noi pentru că marea majoritate a moldovenilor lucrează la Moscova. Piaţa de desfacere pentru R. Moldova, vin struguri şi fructe, era la Moscova. Am dat un exemplu de înţelepciune a femeii ăleia(...) Acest lucru ne arată că nu avem de-a face cu un nebun, că se poate negocia”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că ruşii pariază pe efectul acuzaţiilor lansate la adresa Kievului că ar deţine laboratoare de cercetare biologică.

“Deocamdată văd că tactica ruşilor este de a înconjura oraşele. Cred că această linişte a lor vine din faptul că nu vor să distragă atenţia de la acel scandal cu laboratoarele de cercetare, pariază foarte mult pe asta. Două lucruri se vor întâmpla. Opinia publică va obosi, se va roda, ca la pandemie, şi sancţiunile se vor epuiza. Mai mult decât atât ce să mai faci? Oricum ăla e pregătit”, a mai spus publicistul.

Proiectul de lege privind starea de criză, o mare manipulare”

Ion Cristoiu afirmă că proiectul de lege pregătit de Guvern privind situaţia de criză a fost dat dinadins, fiind o mare manipulare.

“Documentul acesta, aşa cum a fost lansat, este o mare manipulare. El are două părţi. Partea aia că pot fi chemaţi la oaste şi oameni până la 63 de ani este falsă şi va fi scoasă, şi care a făcut ca toată lumea să fie atentă la ea, şi partea cealaltă, care e mult mai gravă, în care se defineşte noţiunea de stare de criză în care se poate conduce de către MapN. Eu am observat dezbaterea. Documentul nu a apărut întâmplător, a fost dat de ei pentru ca să poată fi dezbătut, şi chiar a fost dat pentru asta, pe partea cu mobilizarea persoanelor de 63 de ani. El va merge în Parlament fără această prevedere, dar rămâne partea cealaltă. Noi suntem multumiţi, gata, nu mai e prevederea cu 63 de ani. Dar de fapt, partea cea mai importantă era cealaltă”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenţia că proiectul de lege privind starea de criză, împreună cu iniţiativa DSU privind monitorizarea fakenews-urile în presa online, pe fondul războiului din Ucraina, reprezintă o tentativă a puterii de a sugruma libertăţile fundamentale.

“Este ca această poveste cu DSU şi monitorizarea presei prentru fakenews. Cum adică, să vină un ONG care să verifice pentru guvern. Şi în seara asta a ieşit dl. Raed Arafat şi a zis, nu, domnule, noi DSU, o să vină un ONG să ne raporteze un fakenews şi o verificăm noi. Păi ce treabă are DSU cu verificarea unei ştiri false? Există, jur, o tentativă uriaşă la nivelul puterii şi a lui Klaus Iohannis de a sugruma libertăţile fundamentale, ivită şi din absenţa opoziţiei. A început să le placă şi, întotdeauna, cel mai mare risc în asemenea situaţii este folosirea pandemiei ca pretext, a războiului ca pretext”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu este de părere că guvernanţii ar trebui să concentreze mai mult pe pregătirea României pentru a face faţă războiului economic şi mai puţin pentru întărirea flancului estic al NATO.

“E un război economic. Practic, UE e în război pentru că sancţiunile au efecte pentru întreaga populaţie. Cred că Iohannis şi actuala coaliţie să o lase mai moale cu partea aia cu noi şi flancul estic, pentru că nu ne atacă şi să treacă acum la un inventar. Noi cherestea avem, castraveţi de unde luăm? Să ne ocupăm de România în războiul economic. A zis că nu creşte preţul la carburant, dar nu e normal să verifici? De exemplu, o mare consecinţă este renunţarea la Green Deal. Se vor deschide minele. Avem mineri? Cred că la ora actuală ar trebui să ne concentrăm 99% din atenţie asupra României care e în război”, a afirmat publicistul.

Nimeni nu comunică cu românii. Am intrat în acest război cu o lipsă de credibiltate a liderilor”

Ion Cristoiu mai spune că există o nelinişte a românilor legată de efectele economice ale războiului, iar preşedintele, premierul şi alţi responsabili ar trebui să iasă periodic şi să dea explicaţii opiniei publice pentru a preveni situaţii precum recentele cozi de la benzinării.

“Nu comunică nimeni cu românii. De la începutul războiului, Klaus Iohannis a avut o singură alocuţiune în care s-a adresat românilor şi le-a zis să stea liniştiţi că nu vor fi atinşi. Dar panica declanşată de carburanţi nu avea loc dacă noi nu ieşeam din pandemie cu o mare neîncredere în autoritate. Ghinionul nostru istoric e că nici Ciucă nu e un bun comunicator, nici Iohannis. Trebuie să vină unul, seară de seară. În timpul ăsta, tu ai impresia că toată lumea stă liniştită, dar uite ai cu carburanţii, ai cu paşapoartele, cu schimbul valutar. Undeva este o nelinişte legată de războiul economic. Şi să vină măcar să ne spună staţi liniştiţi, avem gaz, avem electricitate. Klaus Iohannis a pierdut demult. Aţi văzut a mângâiat un copil cu mănuşile. Nu e Traian Băsescu. Trebuie să fie cineva care să şi convingă. Gândiţi-vă ce ar însemna dacă la două seri ar apărea preşedintele într-un interviu, să explice mai pe larg”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că în România  există o lipsă de credibilitate a liderilor pe fondul căreia a apărut şi zvonul că se vor scumpi carburanţii.

„Noi am intrat în acest război cu o lipsă de credibiltate a liderilor. Normal era ca acum Iohannis să aibă 80% şi numai un om cu 80% putea să spună băi, români, de mâine facem preţul benzinei nu ştiu cât. Dincoace, Ciucă... (...) la noi vor fi mari probleme pentru că se vede că românii nu sunt convinşi că nu se va întâmpla nimic. Aia cu cozile la carburantul a fost o prostie, că nu a fost de la un fakenews. Nu, asta înseamnă că fakenewsul a fost crezut pentru că românii se aşteptau să crească preţul”, a conchis publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici