Cinci poliţişti din Bihor au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru corupţie

  • Curtea de Apel Oradea a dat sentinţa definitivă în cazul a 5 poliţişti bihoreni trimişi în judecată, acuzaţi că au luat mită, cu precădere de la şoferi străini.
  • Foştii poliţişti au primit între 4 ani şi 6 luni şi 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.
1277 afișări
Imaginea articolului Cinci poliţişti din Bihor au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru corupţie

Sursa foto: Mediafaxfoto

Curtea de Apel Oradea a hotărât condamnarea a cinci foşti agenţi de poliţie din Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor, Poliţia Municipiului Salonta, la pedepse privative de libertate, pe perioade cuprinse între 4 ani şi 6 luni şi 6 ani şi 4 luni închisoare, cu executare, pentru luare de mită în formă continuată.

Pentru doi dintre aceştia, alături de infracţiunea de corupţie s-a reţinut cea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, arată DGA.

Dosarul a fost iniţiat după sesizarea din oficiu, în aprilie 2012, a Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

Mai mulţi poliţişti din Salonta opreau în trafic maşini, în special din Ungaria, şi le cereau şoferilor documente de călătorie sau care dovedeau plata rovignetei, documente de transport ale mărfurilor sau sanitar-veterinare, iar ulterior, în cazul în care şoferii nu aveau actele solicitate, le aduceau la cunoştinţă norme legale încălcate şi pretindeau amenzi contravenţionale substanţiale.

Totodată, le dădeau de înţeles şoferilor că „se pot înţelege”, insinuând restituirea documentelor de călătorie sub condiţia unei sume de bani, plătite nemijlocit şi direct în mâinile poliţistului.

„Această practică a foştilor agenţi de poliţie se desfăşura atât în ceea ce priveşte contravenţiile la ordinea publică, cât şi la regimul contravenţiilor rutiere. Inculpaţii se orientau în special asupra cetăţenilor străini, respectiv autoturisme sau vehicule care purtau numere de înmatriculare străine. Motivul consta în aceea că cetăţenii străini erau concentraţi pe tranzitarea zonei iar, în cazul pierderii documentelor de călătorie, prezentau disponibilitate să plătească orice sume deţinute pentru a li se permite continuarea deplasării. În acelaşi timp, aceştia nu cunoşteau dacă lucrătorul de poliţie putea ori nu să încaseze sume de bani în mod direct ca urmare a sancţiunilor aplicate şi nu cunoşteau sistemul de contestare al măsurilor dispuse şi nici gradele şi competenţele agenţilor de poliţie”, transmite DGA.

Foştii poliţişti activau/lucrau nu doar acolo unde erau mulţi străini, ci îşi alegeau zonele astfel încât să creeze circumstanţe cât mai credibile pentru subzistenţa contravenţiilor. Astfel, activau pe ieşirile Nord şi Sud ale municipiului Salonta, pe DN E671 spre Mădăraş şi spre Ciumegiu, cu predilecţie în apropierea unei staţiei de carburanţi situată imediat după o curbă deosebit de periculoasă, unde viteza era limitată la 30 km/h şi încălcarea acestei obligaţii era iminentă.

Un alt loc preferat era drumul de legătură 79B dintre frontiera româno-ungară şi municipiul Salonta, un drum în aliniament cu vizibilitate bună în câmp deschis pe care se află o trecere la nivel cu calea ferată fără barieră şi unde mulţi conducători nu respectau semnificaţia indicatorului STOP.

Foştii poliţişti au fost trimişi în judecată în iunie 2015.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici