Cine este Cătălin Borcoman, procurorul care va reprezenta România în subordinea Laurei Kovesi

  • Cătălin Borcoman va reprezenta România în cadrul Parchetului European, condus de Laura Codruţa Kovesi.
  • Procurorul a lucrat la DIICOT Braşov şi a fost consilier al Laurei Kovesi.
  • Potrivit ultimei declaraţii de avere, magistratul deţine mai multe terenuri şi trei apartamente în Braşov alături de soţia sa, avocat de profesie.
3420 afișări
Imaginea articolului Cine este Cătălin Borcoman, procurorul care va reprezenta România în subordinea Laurei Kovesi

Cine este Cătălin Borcoman, procurorul care va reprezenta România FOTO Borcoman/Facebook

Cătălin-Laurenţiu Borcoman este unul dintre cei 22 de procurori europeni ce vor forma Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi. Mandatul lui Borcoman va fi pe şase ani şi va putea fi prelungit, o singură dată, cu cel mult trei ani.

Cătălin Borcoman vine de la DIICOT Braşov, instituţie pe care a şi condus-o între 2012 şi 2018, şi a fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi într-o perioadă în care aceasta a deţinut funcţia de procuror general. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, întocmită în 2017 şi publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Cătălin Borcoman deţine mai multe terenuri în Braşov şi Timiş, unele dintre acestea fiind terenuri agricole dobândite prin moştenire sau donaţie. Alături de soţia sa, de profesie avocat, procurorul deţine trei apartamente în Braşov şi are mai multe credite contractate între 2009 şi 2016, unul dintre acestea scadent în 2043.

În 2019, Borcoman a fost una dintre cele trei propuneri înaintate de o comisie a Ministerului Justiţiei, condusă de Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror european. 

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste zece milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.

În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de Consiliul UE şi de Parlamentul European primul procuror şef european pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit. În prezent, 22 de state membre participă la EPPO, organism ce va avea sediul la Luxemburg şi care ar urma să îşi înceapă activitatea până la finele anului în curs. Din noul organism european au refuzat să facă parte ţări precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici