EXCLUSIV: Racolatori, funcţionari, patroni de şcoli de şoferi şi poliţişti, în scandalul de la Argeş

Reţeaua de permise auto din Argeş era împărţită în patru grupuri "profesionale", de la racolatorii de candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere, la patroni de şcoli de şoferi, funcţionari şi poliţişti, potrivit anchetatorilor.

95 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Racolatori, funcţionari, patroni de şcoli de şoferi şi poliţişti, în scandalul de la Argeş

EXCLUSIV: Racolatori, funcţionari, patroni de şcoli de şoferi şi poliţişti, în scandalul de la Argeş (Imagine: Mediafax Foto)

În referatul procurorilor prin care s-a propus arestarea preventivă în cazul permiselor se arată că "în structura grupului infracţional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri, urmărindu-se astfel conjugarea activităţilor acestora pentru atingerea scopului propus".

Procurorii care cercetează cazul obţinerii frauduloase de permise auto de la Piteşti susţin că "în structura grupului infracţional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri, urmărindu-se astfel conjugarea activităţilor acestora pentru atingerea scopului propus".

Anchetatorii redau modul de structurare piramidală a grupului şi sarcinile pe care le aveau cei pentru care au cerut sâmbătă, la Curtea de Apel Bucureşti, emiterea de mandate de arestare.

Astfel, membrii reţelei erau împărţiţi pe categorii. În primul rând, în reţea erau persoane care aveau sarcina de a racola de pe raza mai multor judeţe persoane care doreau să "plătească" pentru obţinerea permisului de conducere.

Apoi alţi membri ai grupului se ocupau de schimbarea domiciliului viitorilor şoferi pe raza judeţului Argeş. Aceştia colaborau cu proprietari de imobile dispuşi să asigure primirea în spaţiu şi cu funcţionari din poliţie, precum şi cu funcţionari din serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanei.

Un al treilea grup al reţelei este format, potrivit procurorilor, din patronii unor şcoli de şoferi, care se ocupau de constituirea dosarelor pentru înscrierea la examenul de obţinere a permisului de conducere, în baza unor acte falsificate privind examinarea medicală şi psihologică a candidatului, precum şi a unor documente prin care se atestata că persoana ar fi urmat cursuri de conducere auto, fără să fi urmat nici măcar o oră de pregătire.

În vârful piramidei se află funcţionari din cadrul SPRPCIV Argeş, care puneau la dispoziţia candidaţilor, la susţinerea probei de sală, chestionare cu întrebări corect bifate. Dacă erau examinatori la proba de traseu facilitau promovarea examenului de obţinere a permisului de conducere, uneori trecând examenele şi persoane care nu fuseseră prezente la probă, se prezintă în referatul de propunere înaintat de procurori judecătorilor.

"În desfăşurarea acestei activităţi infracţionale, membrii grupului infracţional au pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane interesate să obţină în acest mod fraudulos permisul de conducere, împărţindu-şi ulterior foloasele obţinute", se mai arată în documentul citat.

Din interceptările telefonice şi înregistrările ambientale au reieşit că în decurs de două luni, în perioada martie-mai 2008, unul dintre învinuiţii din acest dosar, Constantin Eduard Dumitrescu, i-ar fi oferit în mod repetat unui investigator sumele de 3.250 de euro şi 4.750 lei pentru ca acesta să deruleze, în calitate de şef al Poliţiei comunei Bascov, formalităţile pentru schimbarea domiciliului pe raza acestei localităţi, pentru un număr de 32 de persoane.

Probatoriul din dosar este format din numeroase interceptări telefonice, înregistrări în mediu ambiental, filaje şi declaraţii operative a mai multor agenţi sub acoperire.

Ancheta a început în 18 ianuarie, ca urmare a denunţului lui Bogdan Ionuţ Dumitru, care a susţinut că, în cursul lunii septembrie 2007, i-ar fi oferit preotului din comuna argeşeană Vedea, Floroiu Laurenţiu Constantini, suma de 3.000 de euro pentru a i se facilita obţinerea permisului de conducere pentru categoriile B, C, D şi E.

Ulterior, a susţinut proba de sală, dată la care i s-a pus la dispoziţie, de către un lucrător de poliţie examinator, un chestionar pe care erau însemnate răspunsurile corecte.

Apoi, după ce a fost admis la această probă, i-a mai dat preotului suma de 800 lei, pentru a nu se mai prezenta la proba de traseu, obţinând astfel permisul de conducere pe 9 septembrie 2007.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, arestarea a 17 persoane implicate în scandalul privind obţinerea frauduloasă de permise auto, majoritatea fiind funcţionari în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici