Expertiza medico-legală confirmă că Dumitru Tinu a murit în accidentul de circulaţie

Expertiza medico-legală în cazul Dumitru Tinu confirmă că jurnalistul a murit în accidentul de circulaţie de la începutul anului 2003, însă raportul nu poate fi eliberat de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru că instituţiile care l-au solicitat nu l-au plătit.

529 afișări
Imaginea articolului Expertiza medico-legală confirmă că Dumitru Tinu a murit în accidentul de circulaţie

Expertiza medico-legală confirmă că Dumitru Tinu a murit în accidentul de circulaţie (Imagine: Mediafax Foto)

Din concluziile raportului rezultă că noua experiză nu modifică esenţa autopsiei efectuate în 2003, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, directorul INML, Dan Dermengiu.

Potrivit documentului, moartea jurnalistului Dumitru Tinu, survenită la vârsta de 62 de ani, în dimineaţa zilei de 1.01.2003, în urma unui accident pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, a fost violentă şi s-a datorat unui traumatism cranio-cerebral grav cu fractură complexă de cutie craniană şi de mandibulă, hemoragiei subarahnoidiană, contuziei cerebrale, inclusiv de trunchi cerebral, şi hemoragiei cu inundaţie ventriculară.

În urma examenului medico-legal s-au constatat şi alte leziuni traumatice, la nivelul capului şi al şoldului drept, o fractură de vertebră cervicală şi multiple fracturi costale, bilaterale.

Leziunile de la nivelul extremităţii cefalice şi fracturile costale s-ar fi putut produce după ce Tinu a fost proiectat în afara maşinii, prin comprimare între autovehiculul răsturnat pe partea dreaptă şi sol. Leziunile traumatice externe s-au produs prin lovirea de un corp dur, în afara maşinii, iar cele de la nivelul coloanei vertebrale cervicale, prin hiperflexie-extensie, posibil asociată cu torsiunea coloanei, se arată în raport.

"Apreciem că victima se putea afla iniţial în interiorul autovehiculului, pe locul şoferului de unde, ulterior, în cursul derulării evenimentului rutier, a fost proiectată în afara habitaclului, prin dreptul portierei dreapta-faţă, care s-a deschis datorită impactului autovehiculului cu partea sa stângă, cu taluzul exterior al şanţului şi cu tulpinile arbuştilor aflaţi pe margine, concomitent cu propulsarea victimei în exterior", potrivit raportului expertizei medico-legale.

Medicii legişti au stabilit că decesul lui Dumitru Tinu s-a produs în urma leziunilor din timpul accidentului.

"Între leziunile traumatice produse în dimineaţa zilei de 1.01.2003 şi decesul victimei survenit la scurt timp posttraumatic, considerăm că există o legătură de cauzalitate primară (directă) şi necondiţionată", se mai arată în document.

De asemenea, medicii legişti au stabilit că Dumitru Tinu suferea de mai multe afecţiuni cronice, respectiv arterioscleroză cerebrală şi hemangiom cerebral, arterioscleroză coronariană cu cardiomegalie şi miocardoscleroză, scleroemfizem pulmonar, hepatopatie cronică (steatoză sau hepatită cronică) şi pielonefrită cronică.

Medicii legişti precizează că hemangiomul cavernos este o tumoră, o malfolmaţie vasculară intracerebrală ce constă în dilatarea unui fragment vascular. Această afecţiune poate cauza cefalee, greaţă sau stări de ameţeală.

"Am menţionat patologia preexistentă pe care o prezenta victima, cu referire în special la afecţiunile cardiovasculare şi cerebrale, deoarece, dinamica complexă a modului de producere a evenimentului rutier, din dimineaţa zilei de 1.01.2003, cu iniţial deplasarea oblică a autovehiculului, în care se află Tinu Dumitru, pe contrasens, pe acostament (fără a se constata urme de frânare) şi în şanţul aferent sensului de deplasare Ploieşti-Bucureşti şi ulterior cu răsturnarea, autovehiculului pe partea dreaptă şi continuarea deplasării prin alunecare pe partea dreaptă, către Ploieşti, pe taluzul exterior şi în baza şanţului, timp în care, aşa cum am arătat, s-a produs şi aruncarea victimei în afara habitaclului, sugerează ipoteza ca Dumitru Tinu să fi avut starea de conştienţă alterată sau abolită, tocmai datorită acestor afecţiunii", se arată în raport.

Totodată, examenul toxicologic a fost negativ, medicii constatând că sângele recoltat de la cadavru nu conţinea alcool.

Raportul conţine şi obiectivele solicitate în ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, prin care s-a dispus exhumarea şi efectuarea unei noi expertize medico-legale şi criminalistice.

Astfel, medicii legişti au constatat că nu există elemente obiective care să susţină ipoteza unei "heteroagresiuni mecanice" şi că, dacă ar fi purtat centura de siguranţă, Tinu nu ar fi fost proiectat în afara maşinii.

"La examinarea regiunii perineului anterior, pe imaginea înregistrată cu ocazia efectuării autopsiei din data de 2.01.2003 (de o calitate necorespunzătoare sub aspectul iluminării,a clarităţii şi a unghiului de înregistrare) se constată scrotul de dimensiuni crescute care, în lipsa unor leziuni traumatice ale tegumentului scrotal (pergamentarea descrisă în raportul de necropsie fiind un fenomen cadaveric, frecvent întâlnit, ce se produce ca o consecinţă a deshidratării postmortem) apreciem că este cel mai probabil de natură patologică (hidrocel, varicocel, hernie etc)", se mai precizează în raport.

În legătură cu sângele aspirat în căile respiratorii, medicii legişti au stabilit că acesta provine de la fractura de bază de craniu iradiată la viscerocraniu, care a interesat traiectele vasculare locale.

Deşi raportul a fost finalizat de medicii de la INML, acesta nu poate fi eliberat deoarece instituţiile care l-au solicitat nu au achitat contravaloarea expertizei, potrivit unui raport al INML de vineri.

Corpul fostului director al ziarului "Adevărul",Dumitru Tinu, a fost exhumat, în 19 noiembrie 2007, pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale şi criminalistice care să confirme sau să infirme ipoteza potrivit căreia ziaristul nu ar fi murit în urma unui accident de circulaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici