Generalul Coldea va fi judecat în libertate. DNA a finalizat rechizitoriul fostului adjunct al SRI
Generalii SRI Florian Coldea, Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă vor fi judecaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, infracţiuni de trafic de influenţă, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi în formă continuată şi spălarea banilor.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2018 – 2020, cei trei inculpaţi, profitând de relaţiile şi influenţa pe care ar fi dobândit-o, ca urmare a exercitării funcţiilor anterior pensionării, respectiv de influenţa de care se bucura cel de-al treilea inculpat, prin prisma profesiei de avocat, ar fi constituit un grup infracţional organizat, profilat pe săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, exercitarea fără drept a unor activităţi de consultanţă juridică specifice profesiei de avocat şi spălarea banilor. Activităţile infracţionale ar fi fost desfăşurate până în anul 2024, potrivit unei scheme infracţionale.
Schema dezvăluită de procurorii DNA presupunea identificarea unor persoane fizice sau juridice ce întâmpinau probleme în diverse domenii, cărora li se promitea rezolvarea, prin influenţa pe care inculpaţii pretindeau că o aveau în domeniile respective sau a unor persoane care doreau să îşi asigure protecţia unor persoane influente.
Cei doi foşti gemerali SRI înfiinţau societăţi de consultanţă, prin intermediul cărora, raportat la notorietatea de care se bucurau administratorii, pe de o parte, reuşeau să atragă posibili clienţi, iar, pe de altă parte, să creeze o aparenţă de legalitate a activităţii desfăşurate,
În combinaţie au fost cooptate şi case de avocatură sau avocaţi care să încheie contracte de asistenţă juridică cu persoanele interesate să cumpere influenţă, dar şi societăţi de investigaţii, prin intermediul cărora să fie monitorizate părţile adverse din litigiile în cadrul cărora se acorda consultanţă juridică, apropiaţii acestora, experţi, avocaţi sau chiar magistraţi, pentru ca, în baza colaborării şi a consensului să obţină profituri prin mijloace ilicite.
„În perioada 2020 – 2024, cei trei inculpaţi ar fi participat la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, exercitarea fără drept a unor activităţi de consultanţă juridică specifice activităţii de avocat şi spălarea banilor, activitatea grupului fiind punctual sprijinită şi de cel de-al patrulea inculpat, om de afaceri.
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi judecători din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia să pronunţe hotărâri favorabile martorului, într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro”, se arată în rechizitoriu.
Aceeaşi sumă a fost încasată şi de la un ales local. „În cursul anului 2023, aceiaşi trei inculpaţi ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro, creându-i convingerea că ei acţionează ca o echipă care are conexiuni cu foşti magistraţi şi că au posibilitatea să îi determine pe magistraţii să pronunţe o hotărâre favorabilă martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. Pretinderea ar fi fost urmată de încasarea sumelor de 773.000 de lei şi respectiv 397.864 lei, de care ar fi beneficiat toţi inculpaţii”
În rechizitoriu s-a propus ca sumele de bani obţinute din săvârşirea infracţiunilor, să fie supuse confiscării speciale.
Rechizitoriul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.