Nu aduce omul ce aduce robotul! În timp ce echipa de fotbal a Chinei a fost eliminată din calificările pentru Cupa Mondială, echipele de fotbal alcătuite din roboți umanoizi fac show după show
În timp ce echipa masculină de fotbal a Chinei nu a mai stârnit entuziasm în ultimii ani, echipele de roboți umanoizi au câștigat fani la Beijing – mai degrabă datorită tehnologiei AI implicate decât abilităților sportive demonstrate, scrie AP.
Patru echipe de roboți umanoizi s-au înfruntat, în capitala Chinei, într-un meci de fotbal 3 la 3 complet autonom, alimentat exclusiv de inteligență artificială, eveniment prezentat ca o premieră în China și o avanpremieră a viitoarelor Jocuri Mondiale ale Roboților Umanoizi, care vor avea loc la Beijing.
Roboții au funcționat complet autonom
Potrivit organizatorilor, un aspect-cheie al meciului a fost faptul că toți roboții au funcționat complet autonom, folosind strategii bazate pe AI, fără nicio intervenție sau supraveghere umană.
Echipate cu senzori vizuali avansați, aceste mașinării au reușit să identifice mingea și să se deplaseze cu agilitate pe teren.
De asemenea, au fost concepute să se ridice singure după căzături. Totuși, în timpul meciului, câțiva roboți au trebuit să fie scoși de pe teren pe tărgi de către personalul tehnic, adăugând un plus de realism experienței.
„Sportul reprezintă mediul ideal pentru testarea roboților umanoizi”
China își intensifică eforturile de dezvoltare a roboților umanoizi alimentați cu inteligență artificială, folosind competiții sportive precum maratoane, box sau fotbal ca teren de testare în condiții reale.
Cheng Hao, fondator și CEO al Booster Robotics – compania care a furnizat roboții jucători – a declarat că sportul reprezintă mediul ideal pentru testarea roboților umanoizi, contribuind la accelerarea dezvoltării algoritmilor și a sistemelor integrate software-hardware.
El a subliniat că siguranța este o preocupare centrală în utilizarea roboților umanoizi.
„În viitor, am putea organiza meciuri de fotbal între roboți și oameni.
Asta înseamnă că trebuie să ne asigurăm că roboții sunt complet siguri”, a spus Cheng.
Fiecare echipă de cercetare a dezvoltat și implementat propriii algoritmi pentru percepție
„De exemplu, un meci între un robot și un om în care rezultatul nu contează, dar au loc interacțiuni reale, de atac și apărare. Asta ar ajuta publicul să capete încredere și să înțeleagă că roboții sunt siguri.”
Booster Robotics a furnizat hardware-ul pentru toate cele patru echipe universitare, în timp ce fiecare echipă de cercetare a dezvoltat și implementat propriii algoritmi pentru percepție, luare a deciziilor, formarea echipei și strategii de pasare – inclusiv variabile precum viteza, forța și direcția, potrivit lui Cheng.
În finală, echipa THU Robotics a Universității Tsinghua a învins echipa Mountain Sea a Universității de Agricultură din China cu scorul de 5–3, câștigând astfel trofeul.
Echipa masculină de fotbal a Chinei a fost deja eliminată din calificările pentru ediția de anul următor de la Cupa Mondială
Wu, susținător al echipei Tsinghua, a sărbătorit victoria, dar a avut cuvinte de laudă și pentru adversari.
„Ei (THU) s-au descurcat excelent”, a spus el. „Dar și echipa Mountain Sea (de la Universitatea Agricolă) a fost impresionantă. Au adus multe surprize.”
În contrast, echipa masculină de fotbal a Chinei a participat o singură dată la Cupa Mondială și a fost deja eliminată din calificările pentru ediția de anul viitor, care va avea loc în Canada, Mexic și Statele Unite.