Analiză. Poluarea aerului costă oraşele europene 190 miliarde de dolari pe an. Bucureştiul a pierdut 6,35 miliarde de euro din cauza poluării

  • Poluarea aerului îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 160 de miliarde de euro (190 miliarde de dolari) în fiecare an.
  • Studiul a analizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul.
  • Bucureştiul se află pe locul doi, cu 6,35 miliarde de euro pierduţi din cauza poluării
306 afișări
Imaginea articolului Analiză. Poluarea aerului costă oraşele europene 190 miliarde de dolari pe an. Bucureştiul a pierdut  6,35 miliarde de euro din cauza poluării

Profimedia

Poluarea aerului îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 160 de miliarde de euro (190 miliarde de dolari) în fiecare an din cauza impactului pe termen lung şi scurt asupra sănătăţii, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA) publicat miercuri. Acesta cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de oraşe europene, relatează MSN.
 
Într-o analiză cuprinzătoare a datelor privind calitatea aerului, sănătate şi transport în peste 400 de oraşe, alianţa CE Delft a spus că poluarea cu combustibili fosili în 2018 a costat cetăţeanul aproximativ 1.250 euro - aproximativ 4% din venitul lui anual.
 
Poluarea aerului creşte probabilitatea de a dezvolta condiţii care reprezintă factori de risc cunoscuţi pentru Covid-19, au spus ei.
 
"Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare că reducerea poluării aerului în oraşele europene ar trebui să fie printre priorităţile de top în orice încercare de a îmbunătăţi bunăstarea populaţiei oraşelor din Europa", se precizează în analiza.
 
"Actuala pandemie Covid-19 a subliniat acest lucru."
 
Studiul a analizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul.
 
Autorii au stabilit costul pentru 130 de milioane de cetăţeni din oraşele studiate la 166 miliarde de euro în 2018, ultimul an pentru care au fost disponibile date complete.
 
Londra a avut cel mai mare cost social cauzat de poluare, totalizând 11,38 miliarde de euro de bunăstare pierdută.
 
Pe locul doi se află Bucureştiul, cu 6,35 miliarde de euro pierduţi, iar locul trei a fost ocupat de Berlin, cu 5,24 miliarde de euro.
 
Majoritatea costurilor sunt legate de riscul crescut de deces prematur pe care îl au locuitorii din mediul urban.
 
Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei. Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante", a spus secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang.
 
În iulie, Indicele Calităţii Vieţii Aerului a publicat date anuale care arată că poluarea aerului reduce speranţa de viaţă pentru fiecare bărbat, femeie şi copil de pe Pământ cu aproape doi ani.
 
Aproape un sfert din populaţia lumii trăieşte în doar patru ţări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate - Bangladesh, India, Nepal şi Pakistan.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici