Aur în valoare de 1,3 milioane de dolari, recuperat de pe epava unei nave care s-a scufundat în 1857. Naufragiul a declanşat una dintre primele crize financiare din lume

O companie americană specializată în operaţiuni oceanice la adâncimi mari a recuperat aproape 1.000 de uncii de aur (28,3 kilograme), care valorează 1,3 milioane de dolari, de pe epava corabiei SS Central America, scufundată în anul 1857 în Oceanul Atlantic.

226 afișări
Imaginea articolului Aur în valoare de 1,3 milioane de dolari, recuperat de pe epava unei nave care s-a scufundat în 1857. Naufragiul a declanşat una dintre primele crize financiare din lume

Aur în valoare de 1,3 milioane de dolari, recuperat de pe epava unei nave care s-a scufundat în 1857 (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Corabia SS Central America s-a scufundat la o adâncime de 2,2 kilometri în 1857, în urma unei furtuni puternice, în timp ce călătorea din Panama spre New York, relatează bbc.co.uk.

Această reuşită a reînnoit speculaţiile potrivit cărora numeroase lingouri de aur, în valoare de mai multe zeci de milioane de dolari, se află în continuare pe acea epavă.

Oceanografii au recuperat pentru ultima oară lingouri de aur de pe epava CC Central America în 1991.

Naufragiul corabiei SS Central America a cauzat moartea a 425 de persoane şi a declanşat una dintre primele crize financiare din lume.

Experţii spune că ambarcaţiunea - care a fost prinsă într-un uragan la o distanţă de 257 de kilometri de coastele Carolinei de Sud - transporta 21 de tone de aur, care ar fi trebuit să ajute băncile din New York, rămase fără prea multe lichidităţi în acel an. Naufragiul a creat panică pe pieţele financiare.

Operaţiunea de recuperare a lingourilor, realizată la jumătatea lunii aprilie, pe epava acelei corabii ce avea o lungime de 85 de metri, a fost prima din ultimul sfert de secol. Nu se ştie cu exactitate cât aur a mai rămas pe epavă.

Lingouri şi monede din aur valorând aproximativ 40 milioane-50 milioane de dolari au fost deja recuperate în timpul unor operaţiuni anterioare, la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, înainte ca o serie de dispute de ordin legal să blocheze misiunile de recuperare a comorii.

Operaţiunea din aprilie a fost realizată de compania Odyssey Marine Exploration din Tampa, Florida.

În martie, această firmă a câştigat de la un executor judecătoresc dreptul de a reveni pe epavă.

Executorul a fost numit de un tribunal din statul Ohio cu scopul de a reprezenta prima companie de explorări oceanice care să inspecteze epava. Acea decizie a venit după o luptă de mulţi ani în justiţie pentru obţinerea drepturilor de exploatare a comorii.

Epava a fost pentru prima dată localizată în 1988 de expertul în explorări maritime Thomas Thompson, care a organizat primele misiuni de recuperare a lingourilor de aur de pe SS Central America.

Investitorii care au sprijinit proiectul l-au dat însă în judecată, declarând că Thomas Thompson nu le-a predat tot aurul descoperit în acele misiuni.

Locul în care se află în prezent Thomas Thompson nu este cunoscut şi un mandat de arestare a fost emis pe numele său în anul 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici