Biochimistul britanic Frederick Sanger, dublu laureat al premiului Nobel, a murit la 95 de ani

Biochimistul britanic Frederick Sanger, recompensat cu două premii Nobel pentru chimie graţie descoperirilor sale asupra genomului, a murit marţi, la vârsta de 95 de ani, au anunţat miercuri reprezentanţii Institutului Sanger.

245 afișări
Imaginea articolului Biochimistul britanic Frederick Sanger, dublu laureat al premiului Nobel, a murit la 95 de ani

Frederick Sanger, regele Carl Gustaf (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Veste tristă: Fred Sanger, al cărui nume îl poartă instituţia noastră, a murit. Moştenirea acestui om modest este aceea de a fi transformat medicina", se afirmă în comunicatul emis de acest institut care a jucat un rol important în secvenţierea genomului uman.

Frederick Sanger a murit marţi, în somn, la spitalul Addenbrooke din Cambridge, a precizat un purtător de cuvânt de la Medical Research Council, o organizaţie universitară care susţine şi încurajează cercetările ştiinţifice.

Frederick Sanger este una dintre cele patru persoane din lume care au câştigat de două ori premiul Nobel. El a primit primul său Nobel pentru chimie în 1958, pentru lucrări în domeniul structurii proteinelor şi, în special, asupra insulinei.

În 1980, a împărţit al doilea Nobel pentru chimie cu Paul Berg şi Walter Gilbert, pentru o metodă de secvenţiere a genelor, pe care a creat-o şi care îi poartă numele.

Graţie acestei metode, echipa sa a reuşit în 1977 să realizeze prima secvenţiere a genomului unui organism biologic.

"Fred Sanger ar fi dezaprobat cu siguranţă acest apelativ, dar, dacă cineva este părintele ştiinţei genomiale, atunci el este acela - un om discret, determinat şi modest, cu convingeri ferme", se afirmă pe site-ul Institutului Sanger.

"El şi colegii săi au dezvoltat, în anii '70, metode de secvenţiere a ADN-ului care sunt utilizate şi astăzi în biologia genomică", se spune în acelaşi comunicat.

"Fred Sanger era unul dintre cei mai importanţi cercetători din secolul al XX-lea", a declarat Craig Venter, fondatorul J. Craig Venter Institute din Statele Unite, specializat în cercetări asupra genomului.

"El a schimbat, în două rânduri, viziunea lumii ştiinţifice: mai întâi, prin secvenţierea insulinei, dovedind că proteinele sunt lanţuri liniare de acizi aminaţi, iar apoi prin metoda lui inovatoare de secvenţiere a ADN-ului, care a condus la apariţia ştiinţei genomiale. Ne vom aminti întotdeauna de contribuţiile sale", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici