Cele mai spectaculoase gări ale lumii - GALERIE FOTO

Fie că impresionează prin designul revoluţionar, prin operele de artă expuse, sau sunt importante pentru semnificaţia lor istorică sau culturală, gările şi staţiile de metrou au reprezentat dintotdeauna puncte de atracţie.

4119 afișări
Imaginea articolului Cele mai spectaculoase gări ale lumii - GALERIE FOTO

Cele mai spectaculoase gări ale lumii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

CNN le trece în revistă pe cele mai spectaculose dintre acestea, de la celebra Grand Central Terminal din New York, construită acum un secol, până la sistemul de metrou din Riad, aflat încă în stadiul de proiect.

  • Grand Central Terminal, New York: Construită în 1913, celebra staţie new-yorkeză este decorată cu scări din marmură şi candelabre impozante. A oferit fundalul pentru numeroase filme de la Hollywood, printre care "Carlito’s Way" şi "The Godfather".

  • Atocha, Madrid: Pe langă importanţa ei feroviară, fiind cea mai mare gară din capitala Spaniei, Atocha uimeşte prin vastele grădini interioare. Staţia găzduieşte 4.000 de metri pătraţi de flori şi plante tropicale.

  • Liege-Guillemin, Belgia: Deşi nu este nici cea mai mare, nici cea mai aglomerată staţie din Belgia, Liege-Guillemin impresionează prin arhitectura futuristă. Interiorul gării este luminat de un acoperiş ultra-modern din sticlă şi oţel.

  • Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai: Clădirea celei mai aglomerate gări din India face parte din patrimoniul UNESCO. Chhatrapati Shivaji Terminus, cunoscută pentru domurile şi turnurile gotice, a apărut în filmul "Slumdog Millionaire".

  • Flinders Street Staion, Melbourne: Este una dintre cele mai importante şi aglomerate staţii din emisfera sudică. Se remarcă prin faţada galbenă şi domul verde de cupru.

  • Union Station, Los Angeles: Deşi nu este deloc impunătoare, semănând mai degrabă cu o biserică spaniolă colonială, gara este unul dintre cele mai importante noduri de transport din California. Prin Union Station trec zilnic peste 60.000 de pasageri.

  • Milano Centrale, Milano: Construită acum 82 de ani, gara din Milano este atât un punct important de tranzit, cât şi o destinaţie culturală. Este decorată cu mai mult de 11.000 de metri cubi de marmură şi numeroase sculpturi.

  • Metroul din Moscova: Deşi nu se referă la o singură staţie, metroul din capitala Rusiei se regăseşte pe această listă datorită semnificaţiei sale culturale. Majoritatea staţiilor sunt decorate cu operte de artă sovietice.

  • Gare du Nord, Paris: Deşi nu are o arhitectură inedită, gara pariziană este celebră datorită importanţei sale feroviare. Este cea mai aglomerată staţie din Europa, cu un trafic de 190 de milioane de pasageri în fiecare an.

  • Kuala Lumpur Railway Station, Kuala Lumpur: Deşi nu mai este cea mai importantă staţie a capitalei asiatice, gara construită acum un secol este cunoscută pentru designul ei deosebit. Arhitectura clădirii reuneşte tehnici indiene, arabe şi occidentale.

  • Metroul din Riad: Chiar dacă este încă în stadiul de proiect, sistemul de metrou din Riad se anunţă destul de spectaculos. Construcţia va începe anul viitor cu staţia King Abdullah Financial District, proiectată de firma de arhitectură Zaha Hadid.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici