- Home
- Life-Inedit
- COPENHAGA, (03.07.2010, 12:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Copenhaga, noua destinaţie gastronomică a Europei
Copenhaga, cu cele 13 restaurante incluse în ghidul Michelin şi cu doi maeştrii bucătari laureaţi ai unor prestigioase premii internaţionale, a devenit noua destinaţie în vogă a gastronomiei europene.
102 afișări
Maestrul Rene Redzepi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu toate acestea, nimic nu părea să anticipeze intrarea capitalei daneze în palmaresul celor mai bune gastronomii mondiale. Timp de multe decenii, bucătăria daneză se limita la tradiţionalul preparat naţional din carne de porc cu sos asezonat cu cartofi fierţi.
Însă, în ultimele două decenii, Copenhaga s-a metamorfozat brusc, atrăgând numeroşi amatori şi critici către restaurantele sale, graţie unor preparate inovatoare care rivalizează cu cele servite în restaurante celebre de pe "bătrânul continent".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Hamas acceptă propunerea de încetare a focului prezentată de Egipt și Qatar / Israelul începe ofensiva în Rafah
-
Preşedintele Iohannis se întâlneşte cu Joe Biden la Casa Albă
-
Israelul a început o operaţiune în Rafah / Este ultimul bastion al Hamas în Gaza / Netanyahu: Propunerea Hamas este departe de a satisface cererile Israelului
-
Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion
Martor al acestei recunoaşteri internaţionale, "Noma" a primit în luna aprilie titlul de "cel mai bun restaurant din lume", decernat de un juriu internaţional. În luna iunie, premiul Bocuse d'Or d'Europe a revenit maestrului bucătar Rasmus Kofoed care coordonează activitatea restaurantului "Geranium" din Copenhaga, închis însă în 2009 din cauza crizei mondiale.
"Ceea ce este excepţional este faptul că o ţară de 5,5 milioane de locuitori, situată într-o regiune care nu era deloc cunoscută pentru gastronomia ei cu câteva decenii în urmă, a devenit un barometru al tendinţelor gastronomice pe plan mondial", a declarat expertul în gastronomie Adam Price.
Maeştrii bucătari avangardişti din Copenhaga sunt de acum comparaţi cu o serie de cineaşti foarte cunoscuţi, precum danezul Lars von Trier, care a iniţiat în anii '90 o nouă tendinţă în cinematografie, de reîntoarcere către un stil autentic.
Pentru a explica această metamorfoză culinară, bucătarul francez Daniel Letz, primul bucătar din Danemarca recompensat de ghidul Michelin în 1983 graţie restaurantului său "Kong Hans", a declarat că "danezii au călătorit mult şi au învăţat enorm de multe lucruri în timpul sejururilor lor din străinătate".
"Au devenit gastronomi fini, sunt foarte interesaţi de vinuri şi de produse locale, mai mult decât vecinii lor nordici, unde reglementările în vigoare sunt mai rigide în ceea ce priveşte importurile alimentare", a adăugat Daniel Letz.
În Copenhaga au prosperat circa 20 de restaurante mari din anii '90 şi până în prezent, "o adevărată pletoră în raport cu numărul de locuitori ai oraşului", a explicat aceeaşi sursă.
Capitala daneză deţine în prezent cel mai mare număr de stele Michelin din Europa de Nord, depăşind Roma, Milano şi Madrid, "graţie unui spirit inventiv şi profesionist al bucătarilor ei".
Figura prodigioasă a acestei "armade înstelate" este restaurantul "Noma", condus de maestrul Rene Redzepi, în vârstă de 32 de ani, lăudat de experţi pentru că a reinventat gastronomia Nordului, prin preparate inovatoare şi o continuuă căutare de produse alimentare insolite.
Din restaurantul său amplasat pe un chei din portul oraşului Copenhaga, acest maestru bucătar declară că el nu a făcut decât să "redescopere produse utilizate în urmă cu peste 100 de ani, preparându-le însă într-o altă manieră".
În meniul restaurantului său se regăsesc fripturile de bou moscat cu măduvă afumată, fructe de pădure, scoici saint-jacque afumate cu căpşuni. Rene Redzepi doreşte să testeze în curând carnea de castor şi ouăle de pescăruş pentru a le introduce în meniu.
În ciuda succesului său, Rene Redzepi rămâne însă realist: "Când vine vorba de gusturi, nu există niciodată un adevăr absolut. Din acest motiv, nimeni nu poate fi denumit «cel mai bun din lume» în branşa noastră".
Unii dintre clienţii săi declară că gastronomia sa "nu este pe gustul lor", alţii "spun direct că e proastă", recunoaşte acest bucătar.
Deşi se bucură de o imensă popularitate, restaurantul "Noma" nu este însă o mină de aur, declară directorul acestuia, Peter Kreiner.
Anul trecut, restaurantul a avut beneficii de 660.000 de coroane daneze (88.700 de euro), pentru o cifră de afaceri de aproape 28 de milioane de coroane daneze.
Criza mondială nu a ocolit restaurantele de lux din Copenhaga, iar în perioadele dificile, "luxul este acela care încasează întotdeauna prima lovitură", declară Peter Kreiner.
Citește pe alephnews.ro: Atacul din Rafah, din punct de vedere militar: Se presupune că 2 batalioane Hamas se află în Rafah. Israelul îl caută pe Yahya Sinwar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Școala de stat nu îi pregătește pe elevi pentru viitor. Elevii trebuie să învețe la privat
Ţara din Europa care se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia. ”Am testat deja economia de război, trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”
Povestea unui miliardar controversat. Cum a ajuns acesta dintr-un criminal cu acte în regula un afacerist de succes ce învârtea miliarde, iar acum este falimentar şi aproape să ajungă la puşcărie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami și a apărut așa în public, dar a fost întrebată imediat: „Ești bolnavă?”
PROSPORT.RO
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De necrezut câți lei primește lunar, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 02:02
Universitatea Craiova o învinge pe FCSB şi încinge lupta pentru locul 2 în Superligă
-
astăzi, 02:00