Copiii renunţă la citit pentru a naviga pe internet

Copiii abandonează cărţile în favoarea tehnologiilor de ultimă generaţie, care le ocupă circa şase ore pe zi şi care le transformă camerele în adevărate centre multimedia, este concluzia unui studiu realizat, în Marea Britanie, de ChildWise, informează Mail Online.

85 afișări
Imaginea articolului Copiii renunţă la citit pentru a naviga pe internet

Copiii renunţă la citit pentru a naviga pe internet

Tinerii abandonează lectura şi jocul în aer liber în favoarea petrecerii a circa şase ore pe zi în faţa ecranului de televizor, calculatorului, consolei de jocuri, dispozitivelor MP3 sau telefoanelor mobile, toate disponibile în camerele lor, devenite astfel adevărate centre multimedia.

Această tendinţă observată în rândul tinerilor a tras un semnal de alarmă potrivit căruia noua generaţie va avea de luptat pentru a concura în lumea adulţilor pentru că este lipsită de cultură literară şi capacitatea de a scrie. În plus, această manevrare expertă a tehnologiei de către tineri nu este apreciată de către adulţi.

Studiul, realizat pe un eşantion de 1.800 de copii cu vârste de 5-16 ani, a stabilit că aceştia petrec în medie 2,7 ore pe zi uitându-se la emisiuni TV, 1,5 ore navigând pe internet şi 1,3 ore jucând diverse jocuri pe console video. În unele cazuri, aceste activităţi se derulează simultan, cum ar fi urmăritul emisiunilor TV în timpul utilizării consolelor video.

Deşi alocă mult timp noilor tehnologii, tinerii alocă numai jumătate de oră lecturii, potrivit studiului. De altfel, ei preferă să se mai joace un pic pe consola video înainte de culcare, în loc să lectureze o carte. În plus, în loc să joace fotbal, un sfert dintre băieţii care au luat parte la studiu preferă să se întâlnească într-un mediu favorabil jocurilor online, unde discută tactici şi probleme tehnice legate de jocurile online

Pe de altă parte, părinţii justifică accesul la internet prin faptul că acesta le poate fi util copiilor lor la realizarea temelor, însă studiul a stabilit că educaţia a devenit ceva "adiacent", numai 9% dintre tineri căutând pe internet informaţii care să le folosească la şcoală. De altfel, 34% dintre tineri joacă jocuri online, 32% folosesc internetul pentru a comunica prin intermediul serviciilor de mesagerie, 31% accesează reţele de socializare şi 28% urmăresc videoclipuri pe YouTube.

Mai mult de jumătate dintre copii au în prezent propriul computer sau laptop şi o treime spun că aceasta este tehnologia fără care nu ar putea trăi, potrivit aceluiaşi studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici