Explozie cosmică produsă în urmă cu 7,5 miliarde de ani, vizibilă cu ochiul liber

NASA a observat o explozie cosmică atât de puternică şi luminoasă încât efectele sale puteau fi detectate cu ochiul liber de pe Pământ, deşi s-a produs în urmă cu 7,5 miliarde de ani, la o distanţă dincolo de jumătatea universului vizibil.

22 afișări
Imaginea articolului Explozie cosmică produsă în urmă cu 7,5 miliarde de ani, vizibilă cu ochiul liber

Explozie cosmică produsă în urmă cu 7,5 miliarde de ani, vizibilă cu ochiul liber (Imagine: www.nasa.gov)

"Niciun alt obiect cunoscut sau tip de explozie nu a putut fi perceput cu ochiul liber de la o asemenea distanţă", adică 7,5 miliarde de ani lumină, s-a minunat Stephen Holland, cercetător al NASA.

"Dacă cineva s-a găsit în locul potrivit, la momentul potrivit, ar fi putut percepe obiectul cel mai îndepărtat observat vreodată cu ochiul liber de pe Pământ", a subliniat Holland.

Până în prezent, obiectul cel mai îndepărtat perceput cu ochiul liber era galaxia M33, care se găseşte "doar" la o distanţă de 2,9 milioane de ani lumină.

Fenomenul, numit explozie de raze gamma şi detectat de satelitul Swift al NASA, este unul dintre cele mai violente care se pot produce în Univers.

Explozia de miercuri "este cea mai mare observată până în prezent", a subliniat Neil Gehrels, de la Centrul aero-spaţial Goddard al NASA.

Când o stea care este de 10 până la 25 de ori mai mare decât Soarele nostru moare, aceasta poate elibera, în câteva secunde, aceeaşi energie pe care Soarele o va radia de-a lungul întregii sale durate de viaţă (10 miliarde de ani).

Odată expulzate, aceste radiaţii gamma se ciocnesc de gazul interstelar din apropiere, iar coliziunea ce rezultă de aici generează o luminozitate remanentă ce poate radia la diferite lungimi de undă.

Satelitul Swift a bătut, de altfel, recordul de detectare a unor explozii de radiaţii gamma într-o zi: patru. Iar recordul a coincis cu decesul, cu o zi înainte, al lui Arthur C. Clarke, prolificul autor de literatură SF, cel care l-a inspirat pe Stanley Kubrick pentru filmul "2001: o odisee spaţială".

"Moartea lui Arthur C. Clarke pare a fi luminat universul cu exploxii de raze gamma", a declarat Judith Racusin, membru al echipei de cercetători care se ocupă de satelitul Swift.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici