Febra Eurovision a alungat sobrietatea din Oslo

Liniştitul oraş Oslo se pregăteşte să rezoneze, sâmbătă, cu ritmurile competiţiei Eurovision, un eveniment marcat de kitsch şi extravaganţă, care va fi urmărit de peste 120 de milioane de telespectatori, fiind unul dintre cele mai vizionate spectacole de pe planetă.

24 afișări
Imaginea articolului Febra Eurovision a alungat sobrietatea din Oslo

Febra Eurovision a alungat sobrietatea din Oslo (imagine:Mediafaxfoto/AFP)

La fel ca în anii precedenţi, cea de-a 55-a ediţie a concursului Eurovision este dominată de cântăreţe frumoase, care încearcă să fie cât mai sexy, dar şi de cântăreţi bronzaţi cu alură de playboy, acompaniaţi când de coriste cu alură de fete cuminţi, când de dansatori tatuaţi şi extrem de elastici.

Potrivit bursei pariurilor, concurenţii din Azerbaidjan, Germania, Armenia şi Israel formează cvartetul favoriţilor cu şanse reale de a succede Norvegiei, care s-a impus anul trecut la Moscova prin solistul-violonist Alexander Rybak.

Câştigătorul din acest an va fi desemnat cu ajutorul votului publicului şi al unui juriu alcătuit din profesionişti din industria muzicală din Europa, dintre cei 25 de artişti care vor evolua în Telenor Arena din apropiere de Oslo, în faţa a peste 16.000 de spectatori.

Într-o ţară protestantă, care, de regulă, are oroare de orice este strident, strasurile, paietele şi ţinutele vestimentare fanteziste nu vor trece neobservate.

"Ar trebui să putem să ne relaxăm o dată pe an. Merităm acest lucru", consideră Renecca Haugen şi Karoline Mantor, două tinere eleve de liceu în vârstă de 17 ani, întâlnite de reporterul AFP în apropiere de satul Eurovision, amenajat între primărie şi fiordul Oslo. Programul lor de sâmbătă: o seară între fete, petrecută în faţa televizorului, reluând în cor pasaje din piesele lor preferate, între două pahare cu vin.

Anja Natvig, în vârstă de 40 de ani, va asista alături de soţul ei la ultima şedinţă de repetiţii ce va avea loc cu câteva ore înainte de finală. "E puţin cam extrem, dar e amuzant. Mă refer la costume şi la regia show-ului", a comentat ea.

Evenimentul are însă şi criticii săi: 43% dintre norvegieni consideră că cele 200 de milioane de coroane (aproximativ 25 de milioane de euro) cheltuite de radioteleviziunea publică NRK reprezintă o irosire a taxei radio-TV plătită de contribuabili.

"Eurovision? Nu-mi pasă câtuşi de puţin de el", a declarat Jan Saboe, în vârstă de 47 de ani. "Dacă ar trebui să mă mobilizez de fiecare dată când banul public este prost cheltuit, nu aş reuşi să fac faţă".

Organizatorii au ţinut totuşi să sublinieze faptul că această nouă ediţie a Eurovisionului va fi mai puţin strălucitoare şi mai puţin scumpă decât cea de la Moscova, a cărei organizare a costat 32 de milioane de euro.

Însă, postul NRK i-a dezamăgit pe amatorii de fotbal, vânzând drepturile sale de transmitere a Mondialului de fotbal din Africa de Sud, pentru a putea să finanţeze acest mare show muzical.

Ca de obicei, marile naţiuni europene - Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania - sunt calificate din oficiu în finală, la fel ca şi Norvegia, deţinătoarea titlului.

Joi, Georgia, Ucraina, Turcia, Israel, Cipru, Azerbaidjan, România, Armenia şi Danemarca s-au calificat pentru finala de sâmbătă. România a fost reprezentată de Paula Seling şi Ovi cu piesa "Playing With Fire".

Reprezentanţii din Bosnia şi Herţegovina, Republica Moldova, Rusia, Grecia, Portugalia, Belarus, Serbia, Belgia, Albania şi Islanda au fost selectaţi, în urma primei semifinale, care a avut loc marţi, să participe la finala Eurovision.

În opinia lui Inge Solmo, un expert în Eurovision, autor al volumului "Absolutt Grand Prix", primul loc se va disputa între Germania, Spania şi Azerbaidjan.

Conform regulamentului, câte zece ţări din cele două semifinale acced, pe baza televotingului şi a notelor acordate de juriu, în faza finală a competiţiei.

Prima şi a doua semifinală a Eurovision 2010 au fost difuzate, marţi şi joi, în direct pe TVR 1, şi prezentate din studioul Televiziunii Române de Geanina Corondan şi Leonard Miron.

Anul trecut, România a fost reprezentată în competiţie de Elena Gheorghe, care a participat cu piesa "The Balkan Girls", ce s-a clasat pe locul al 19-lea în concurs. Câştigătorul ediţiei din 2009 a concursului a fost reprezentantul Norvegiei, Alexander Rybak, cu piesa "Fairytale".

Eurovision Song Contest se transmite fără întrerupere începând din 1956 şi este unul dintre cele mai longevive spectacole de televiziune din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici