Germania va aplica amenzi de 50 milioane de euro pentru postările cu ŞTIRI FALSE. Decizia are legătură cu alegerile federale

Germania va aplica amenzi în valoare de 50 de milioane de euro reţelelor de socializare care nu şterg postările cu ştiri false, scrie The Independent.

2002 afișări
Imaginea articolului Germania va aplica amenzi de 50 milioane de euro pentru postările cu ŞTIRI FALSE. Decizia are legătură cu alegerile federale

Germania va aplica amenzi de 50 milioane de euro pentru cel mai banal lucru. Ce nu mai pot face internauţii de acum încolo (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Decizia este luată în contextul în care în Germania, în viitorul apropiat, vor avea loc alegeri federale, iar efectul ştirilor false asupra rezultatelor ar putea fi devastator, potrivit publicaţiei citate.

Reţelele de socializare care nu vor şterge ştirile false defăimatoare, discursurile pline de limbaj ofensator sau alte conţinuturi ilegale, vor fi amendate cu 50 milioane de euro (43 milioane lire sterline), potrivit noilor planuri acceptate de guvernul german. 

Cabinetul Angelei Merkel a votat aceste măsuri pe fondul preocupărilor în ceea ce priveşte discursul liber, în timp ce companiile, firmele de tehnologie şi chiar jurnaliştii ridică temeri asupra reglementărilor înăsprite care ar putea restricţiona exprimarea liberă.

Heiko Maas, ministrul Justiţiei în Germania, a jurat să încurajeze astfel de măsuri în toată Europa, adăugând că ”ar trebui să existe o toleranţă minimă pentru incitarea penală pe reţelele sociale, exact ca în cazul incitării pe stradă”.

 

”Le datorăm asta victimelor infracţiunilor motivate de ură. Trebuie să ne descurcăm mai bine”. 

 

Legea înăspreşte alte măsuri similare din Germania care acoperă infracţiunile motivate de ură, calomnia, defăimarea, ameninţările şi incitarea, ce se adaugă la pedepse cu închisoarea deja executorii pentru negarea Holocaustului sau incitarea la ură împotriva minorităţilor.

Problema a luat amploare înainte alegerilor federale din septembrie, stârnind îngrijorări asupra efectelor nefaste pe care le-ar putea avea ştirile false asupra rezultatelor.

Temerile în privinţa atacurilor teroriste revendicate de ISIS au constituit un punct de dispută, la fel cum a fost şi sosirea a peste 1 milion de refugiaţi în Germania în ultimii 2 ani.

Noua lege le pune la dispoziţie reţelelor de socializare 24 de ore pentru a şterge sau a bloca conţinutul ofensator sau fals, şi 7 zile pentru cazurile în care conţinutul nu este clar, cu obligaţia de a răspunde înapoi persoanei care a înaintat plângerea (când este cazul). 

Nesupunerea la aceste condiţii poate atrage consecinţe ”valoroase”: 50 milioane de euro amendă pentru companie şi 5 milioane de euro pentru reprezentantul-şef al companiei în Germania. 

Digital Society Association se numără printre insituţiile care s-au opus acestei măsuri, directorul Volker Tripp declarând: ”Este o abordare greşită să introduci ”poliţia conţinutului” în reţelele de socializare”.

Bitkom, o asociaţie care reprezintă mai multe companii digitalie, a afirmat că guvernul ar trebui să construiască echipe de specialişti care să monitorizeze conţinutul online pentru cazuri potenţiale de infrigement, mai degrabă decât să se aştepte ca reţelele de socializare să facă singure acest lucru.

 

“Având în vedere deadline-ul atât de scurt şi penalizarea atât de severă, cei care oferă conţinut se văd obligaţi să îşi şteargă şi propriile afirmaţii, doar ca o măsură de precauţie”, a spus managerul Bikom, Bernhard Rohleder.

 

“Asta ar avea un impact serios asupra exprimării libere în mediul online”.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici