O nouă forma de diabet a fost recunoscută oficial. Care sunt simptomele

Publicat: 22 05. 2025, 14:58
Actualizat: 22 05. 2025, 15:06
A young diabetic woman injects herself using a pen containing needles to monitor her blood sugar via an electronic device (ACCU CHEK system). The treatment of type 1 diabetes (called insulin-dependent diabetes) is based on subcutaneous injections of insulin, several times a day, to compensate for its lack of production by the body. June 3, 2023. Photo by Patrice Masante/ABACAPRESS.COM

Iată un ghid clar al diferitelor tipuri, inclusiv unele pe care s-ar putea să nu le fi auzit, împreună cu informații despre cauzele lor și cum sunt tratate.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este cauzat de sistemul imunitar al corpului, care atacă din greșeală celulele care produc insulină în pancreas. Această reacție autoimună poate apărea la orice vârstă, de la sugar până la vârstnici.

Pancreasul produce insulină, care ajută celulele să absoarbă glucoza din sânge. Nu este legat de dietă sau stil de viață. Probabil rezultă dintr-o combinație între predispoziția genetică și factori de mediu, cum ar fi infecțiile virale, notează Sciencealert.

Tratamentul implică terapia pe viață cu insulină, administrată prin injecții sau pompe. Un număr mic de persoane care se confruntă cu hipoglicemie (niveluri scăzute de zahăr în sânge) pot primi celule noi de pancreas care produc insulină, preluate de la donatori decedați. Pentru mulți, acest lucru reduce numărul injecțiilor cu insulină necesare. Unii pot chiar să renunțe complet la insulină.

Mai mult, zeci de persoane au primit transplanturi cu celule stem care le-au „vindecat” efectiv diabetul, deși trebuie să ia medicamente imunosupresoare puternice. Acest tratament nu este încă disponibil pe scară largă.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă a bolii și este adesea legat de un indice de masă corporală (IMC) ridicat. Totuși, poate afecta și persoane cu greutate normală, în special pe cei cu predispoziție genetică puternică.

Anumite grupuri etnice, inclusiv sud-asiatici și persoane de origine africană sau caraibiană, au un risc mai mare – chiar și la greutăți corporale mai scăzute.

Creșterea producției de insulină a corpului poate ajuta la controlul nivelului zahărului din sânge. Unele medicamente stimulează producția de insulină din pancreas, altele îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.

De exemplu, metforminul, utilizat de sute de milioane de oameni la nivel mondial, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și oprește producția de zahăr în ficat.

Există zeci de medicamente diferite pentru controlul glicemiei în diabetul de tip 2. Adaptarea tratamentului la fiecare pacient a demonstrat că îmbunătățește semnificativ rezultatele.

Schimbările în stilul de viață pot, de asemenea, să inverseseze diabetul. Acest lucru se poate realiza printr-o dietă hipocalorică de 800 de calorii pe zi. Într-un studiu, menținerea acestei diete timp de 12 luni a inversat diabetul în 46% din cazuri.

Diabet gestațional


Acest tip de diabet apare în timpul sarcinii, de obicei între săptămânile 24 și 28. Este declanșat de schimbările hormonale care reduc sensibilitatea corpului la insulină.

Factorii de risc includ supraponderabilitatea sau obezitatea, istoricul familial de diabet și nașterea unui bebeluș mare la o sarcină anterioară.

Persoanele din Orientul Mijlociu, sud-asiatice, negre și de origine afro-caraibiană sunt, de asemenea, mai predispuse la diabet gestațional. Vârsta este un alt factor, deoarece sensibilitatea la insulină scade odată cu înaintarea în vârstă.

Tratamentul se face prin dietă și exerciții fizice, tablete sau injecții cu insulină.

Forme rare de diabet


Există cel puțin nouă subtipuri de diabet care includ forme genetice rare, uneori cauzate de o singură modificare genetică. Altele pot fi provocate de tratamente, cum ar fi operații sau medicamente, precum steroizii.

  • Diabetul neonatal apare devreme în viață. Unele modificări genetice afectează modul în care insulina este eliberată din pancreas. Unele persoane produc în continuare insulină, deci pot fi tratate cu tablete care ajută celulele pancreasului să elibereze insulină.

  • Diabetul de debut la maturitate, cunoscut ca Mody, apare mai târziu și este legat de modificări genetice. Există mai multe modificări genetice, unele afectând modul în care celulele pancreasului simt zahărul, iar altele dezvoltarea pancreasului.

  • Diabetul de tip 3c este diferit. Este cauzat de leziuni ale pancreasului. De exemplu, persoanele cu cancer pancreatic pot dezvolta diabet după ce părți din pancreas sunt îndepărtate. Se poate dezvolta și după pancreatită (inflamația pancreasului).

  • Persoanele cu fibroză chistică sunt, de asemenea, predispuse la diabet, numit diabet legat de fibroză chistică. Riscul crește odată cu vârsta și este foarte frecvent, aproximativ o treime dintre cei cu fibroză chistică dezvoltând diabet până la 40 de ani.

Diabetul de tip 5


Această formă nou desemnată este legată de malnutriția din copilărie timpurie. Diabetul de tip 5 este mai frecvent în țările sărace și afectează aproximativ 20-25 de milioane de oameni în întreaga lume.

Persoanele au greutate corporală scăzută și lipsă de insulină. Dar lipsa insulinei nu este cauzată de sistemul imunitar. În schimb, corpul poate să nu fi primit o nutriție adecvată în copilărie pentru a permite dezvoltarea normală a pancreasului.

Studiile pe rozătoare au arătat că o dietă săracă în proteine în timpul sarcinii sau adolescenței duce la o dezvoltare slabă a pancreasului. Acest lucru este cunoscut de mulți ani. Un pancreas mai mic reprezintă un factor de risc pentru diferite forme de diabet, în esență având rezerve mai mici de celule producătoare de insulină.

Diabetul este un termen umbrelă pentru o gamă largă de afecțiuni care duc la creșterea nivelului zahărului din sânge, dar cauzele fundamentale sunt foarte variate. Înțelegerea tipului specific de diabet pe care îl are o persoană este crucială pentru a oferi tratamentul corect.

Pe măsură ce medicina evoluează, la fel evoluează și clasificarea diabetului. Recunoașterea diabetului legat de malnutriție ca tip 5 va stimula discuțiile. Acesta este un pas spre o înțelegere și îngrijire globală mai bună – în special în țările cu venituri mici.