O sculptură de Jeff Koons, vândută la licitaţie cu preţul record de 58,4 milioane de dolari

O sculptură de Jeff Koons, înaltă de 3,6 metri, reprezentând un câine, realizată din oţel, a fost vândută cu preţul record de 58,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's, marţi seară, la New York, devenind astfel cea mai scumpă operă creată de un artist în viaţă.

246 afișări
Imaginea articolului O sculptură de Jeff Koons, vândută la licitaţie cu preţul record de 58,4 milioane de dolari

O sculptură de Jeff Koons, vândută la licitaţie cu preţul record de 58,4 milioane de dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

La aceeaşi licitaţie a fost stabilit un alt record mondial de preţ, după ce tripticul "Three Studies of Lucien Freud", pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, informează contactmusic.com. Acel tablou a devenit opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Sculptura "Balloon Dog (Orange)", de Jeff Koons, a fost realizată pentru a semăna cu acele jucării confecţionate din baloane pe care clovnii le creează la petrecerile pentru copii. Opera face parte dintr-o serie de cinci sculpturi identice, realizate însă în culori diferite.

Jeff Koons a colaborat recent cu Lady Gaga, realizând pentru cântăreaţa americană coperta celui mai recent album de studio al acesteia, intitulat "Artpop". Pentru acea copertă, artistul american a realizat o scuptură nud a cântăreţei, având în faţă o minge uriaşă albastră.

Duminică seară, Jeff Koons şi Lady Gaga s-au întâlnit la petrecerea organizată de cântăreaţă în cartierul newyorkez Brooklyn, pentru a marca lansarea mondială a albumului "Artpop". La acea petrecere au fost prezentate în premieră şi alte instalaţii artistice create de Jeff Koons, iar printre acestea s-a aflat şi o versiune 3D a sculpturii realizate de artist pentru coperta discului "Artpop".

Jeff Koons a creat de-a lungul vieţii o serie de sculpturi în formă de câine, de diferite culori - galben, albastru, purpuriu şi roşu -, operele ajungând în posesia unor nume mari din mediul afacerilor, precum Steven A. Cohen, Eli Broad, François Pinault şi Dakis Joannou.

Pe de altă parte, opera inovatorului Koons "Tulips" a fost vândută anul trecut, la casa Christie's, pentru suma de 33,6 milioane de dolari, un record pentru artist.

Jeff Koons, născut pe 21 ianuarie 1955, este un artist conceptual american, cunoscut pentru reproducerile la scară largă a unor obiecte banale, cum ar fi animale confecţionate din baloane. Caracteristicile principale ale operelor sale constau în utilizarea unei cromatici pure, intense, dar şi a unor materiale de cele mai multe ori de factură neconvenţională. Unii critici observă în arta acestuia elemente specifice de kitsch şi o atitudine comercială de factură cinică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici