Video „Omuleţul” lui Gopo a adus României cel dintâi premiul la Cannes. Se întâmpla acum exact 63 de ani. Triumful lui Gopo, o „depăşire” a animaţiei Disney

  • Ion Popescu-Gopo a câştigat „Palme D´Or” pentru scurt-metraj pe 17 mai 1957
  • Filmul lui Gopo, „Scurtă istorie” a fost prima producţie românească premiată la Cannes
  • Juriul festivalului a fost condus în 1957 de Jean Cocteau
  • Triumful lui Gopo a fost văzut şi ca depăşire a animaţiei tip Disney
904 afișări

Primul film românesc premiat la Cannes a fost animaţia „Scurtă istorie”, de Ion Popescu-Gopo. Creaţia lui Gopo a adus la Bucureşti primul trofeu Palme D´Or pentru scurt-metraj, în 1957. Despre cât a contat şi cum s-a întâmplat am discutat cu mai mulţi specialişti, astăzi, la fix 63 de ani de când omuleţul desenat de român a fost laureat.

„A avut importanţă în primul rând pentru că în perioada aceea nu existau expuneri atât de evidente în ceea ce priveşte cinematograful românesc. Adevărul este că era foarte multă inteligenţă în felul lui Gopo de a desena şi de a gândi desenul şi filmul. Gopo a deschis un drum, se poate spune, ne-a plasat într-o zonă puţin mai vizibilă pentru anii aceia în care nici nu se circula aşa de mult, nici nu existau atâtea posibilităţi de a scoate capul în lumea cea mare”, a spus criticul de film Magda Mihăilescu. 

„A mai fost un Palme d´Or pentru scurt metraj, în 1968, al lui Mirel Ilieşiu. Nu ştiu de ce se trece cu vederea. Nu e deloc un lucru de neglijat. E ca într-o familie cu primul copil. Parcă numai primul copil are o mare importanţă, al doilea e deja o obişnuinţă”, a mai declarat aceasta.

Dintre români, premiul Palme D´Or pentru scurt metraj a mai fost câştigat şi de Cătălin Mitulescu, pentru „Trafic”, în 2004, şi de Marian Crişan, pentru „Megatron”, în 2008.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cannes,
gopo,
premiu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici