Poetul Jose Emilio Pacheco, laureat al premiului Cervantes pe 2009, a murit la vârsta de 74 de ani

Poetul mexican Jose Emilio Pacheco, laureat al premiului Cervantes pe anul 2009, a murit duminică la vârsta de 74 de ani într-un spital din oraşul Ciudad de Mexico, a anunţat Consiliul naţional pentru cultură şi arte (CONACULTA).

69 afișări
Imaginea articolului Poetul Jose Emilio Pacheco, laureat al premiului Cervantes pe 2009, a murit la vârsta de 74 de ani

Jose Emilio Pacheco (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Potrivit presei, poetul mexican, care era şi romancier şi traducător, a decedat în urma unui stop cardiac.

Sâmbătă, fiica sa a anunţat că Jose Emilio Pacheco a fost spitalizat şi se afla "într-o stare precară de sănătate", după ce căzuse şi se lovise la cap.

"Un mare reprezentant al literaturii noastre a murit. Marele scriitor Jose Emilio Pacheco va lipsi Mexicului. Odihnească-se în pace", a scris preşedintele mexican Enrique Pena Nieto pe contul său de Twitter.

Poetul mexican a făcut parte din "Generaţia anilor '50" din literatura mexicană alături de alţi autori renumiţi, precum Sergio Pitol, Carlos Monsivais şi Juan Vicente Melo.

În afară de premiul Cervantes, cea mai importantă distincţie din literatura de limba spaniolă, Jose Emilio Pachecho a fost recompensat şi cu premiul Octavio Paz (2003), premiul iberoamerican de poezie Pablo Neruda (2004) şi premiul Regina Sofia pentru poezie (2009).

De asemnea, Jose Emilio Pacheco a tradus lucrări ale lui Samuel Beckett, Tennessee Williams şi T.S. Eliot şi a predat literatură la universităţi din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Canada, în afara activităţilor sale din Mexic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici