Secretele longevităţii reginei Elizabeth a II-a: fără salată şi pepene, în timpul călătoriilor

Regina Elizabeth a II-a, care celebrează în acest an 60 de ani de domnie, nu a avut niciodată probleme gastrice în timpul călătoriilor sale, întrucât a evitat cu grijă să mănânce salată, scoici şi pepene, a dezvăluit, miercuri, un deputat, într-o dezbatere din Camera Comunelor.

504 afișări
Imaginea articolului Secretele longevităţii reginei Elizabeth a II-a: fără salată şi pepene, în timpul călătoriilor

Secretele longevităţii reginei Elizabeth a II-a: fără salată şi pepene, în timpul călătoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputatul conservator Peter Tapsell şi-a uimit colegii, deconspirând câteva dintre micile secrete de călătorie ale reginei, cu ocazia unei dezbateri consacrate jubileului de diamant, ce va fi marcat la începutul lunii iunie de patru zile de festivităţi.

Premierul britanic conservator David Cameron a lăudat la rândul său "graţia incomparabilă şi demnitatea" suveranei, dar şi simţul datoriei care o animă.

În 60 de ani, regina Marii Britanii s-a întâlnit cu peste 4 milioane de persoane şi a invitat 2 milioane dintre ei să ia ceaiul împreună, cu ocazia celebrelor "garden parties", a reamintit el.

Însă nu toate lucrurile sunt roz pe agenda suveranei şi "anumite pete au fost provocate de simţul datoriei", a glumit David Cameron, care a vorbit despre "petrecerea Noului An în Millenium Dome", un dom a cărui construcţie la Londra, în 2000, a generat multe controverse.

Un debutat laburist a întrerupt însă acest "cor" de laude, denunţând regula potrivit căreia monarhia nu poate fi criticată în Parlament.

"Dacă în viitor, un monarh sau un membru al familiei regale se va îndepărta de cărările sfinţeniei şi perfecţiunii, va fi imposibil pentru un membru al acestei adunări să îl critice", a spus Paul Flynn, reclamând dreptul "de a vorbi liber dacă este necesar".

Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii - împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - va fi sărbătorit până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar şi cu consideraţie faţă de contextul acestei perioade de austeritate.

Festivităţile se vor desfăşura în crescendo până în iunie. Pe 20 martie, regina va consemna momentele importante din domnia sa într-un discurs solemn în Parlamentul Marii Britanii.

Aceste momente istorice vor fi, totodată, evocate într-un spectacol ecvestru, cu aproximativ 500 de cai, de la pur sânge arabi, la mustangi americani, şi 900 de figuranţi de diferite naţii - maori, zulu, inuiţi etc, la castelul Windsor, pe 10, 11 şi 13 mai.

Principalele momente festive vor avea loc însă de pe 2 iunie, data încoronării reginei, timp de patru zile. În prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiaţi până în prezent.

Duminică, 3 iunie, va avea loc "Big lunch" (marele prânz n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului. În aceeaşi zi, circa 1.000 de ambarcaţiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

În ziua următoare, 2.012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall, ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, orchestra BBC va oferi un concert în faţa palatului Buckingham.

Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va face apoi apariţia la balconul palatului Buckingham.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici