Trendul ciudat adoptat de atleţii de la Olimpiada de la Rio. De ce îşi lipesc pe trup bandă colorată

Jocurile Olimpice din 2016 au început printre mulţimea de fani şi controversele legate de dopping sau infrastructură. Unele persoane s-au întrebat, însă, pentru ce sunt utilizate benzile colorate de pe corpul atleţilor.

4796 afișări
Imaginea articolului Trendul ciudat adoptat de atleţii de la Olimpiada de la Rio. De ce îşi lipesc pe trup bandă colorată

Trendul ciudat adoptat de atleţii de la Olimpiada de la Rio. De ce îşi lipesc pe trup bandă colorată

Încă din 2008 au fost observate benzi colorate pe trupul atleţilor, acestea fiind numite benzi kinesiologice. Există mai multe versiuni ale adezivului colorat În 2008 şi 2012 atleţii purtau frecvent Kinesio Tex Tape, creată de un chiropractor japonez în 1979, potrivit Descoperă.

Membrii mărcii actuale au declarat pe site-ul oficial că ,,diminuează disconfortul şi facilitează drenajul limfatic printr-un lifting microscopic al pielii''.

Aceştia au afirmat că poate fi aplicat oriunde pe piele pentru a reduce durerile musculare, inflamaţia, pentru a relaxa muşchii şi pentru a oferi suport în timpul mişcării. Fondatorii au afirmat că banda oferă un suport extern care îi ajută pe atleţi să facă mişcare în timp ce îşi vindecă alte răni.

Chiar funcţionează?

În cadrul mai multor studii s-a analizat eficienţa clinică a benzii kinesio, aceasta a fost aplicată oamenilor cu probleme musculare, însă nu s-a descoperit nici o dovadă a beneficiilor acesteia. În cadrul altor studii s-a descoperit că banda ar putea creşte nivelul mişcării, dar nu a fost dovedit dacă un tip de bandă este mai eficientă decât altele.

Deşi efectele utilizării benzii sunt minime, majoritatea atleţilor de la Jocurile Olimpice o utilizează. Şi Louis Armstrong şi David Beckham au utilizat-o de-a lungul carierei.

Majoritatea atleţilor le utilizează în pofida efectelor minime, deoarece reducerea durerii pentru o perioadă scurtă de timp, de o fracţiune de secundă, poate fi decisivă. Chiar dacă nu are efecte dovedite ştiinţific faptul că atleţii cred că îi ajută este un beneficiu cunoscut cu denumirea de placebo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici