Trupa Pussy Riot a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Membrele grupului Pussy Riot au depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în care au denunţat încălcarea unor drepturi fundamentale în timpul procesului intentat contra lor în Rusia, a anunţat avocatul muzicienelor.

143 afișări
Imaginea articolului Trupa Pussy Riot a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Trupa Pussy Riot a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Plângerea a fost trimisă Curţii Europene pentru Drepturile Omului şi vizează violarea Convenţiei europene pentru drepturile omului", a declarat avocata Irina Khrunova.

Potrivit celor trei reclamante, mai multe dispoziţii din Convenţia europeană care garantează libertatea personală, libertatea de expresie, dreptul la un proces echitabil şi interzicerea torturii au fost încălcate în timpul procesului care le-a fost intentat în Rusia.

În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot, respectiv Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina, au urcat pe masa din altar din catedrala ortodoxă Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o "rugăciune punk", în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Cele trei femei au fost condamnate pe 17 august 2012 la doi ani de închisoare fiecare, pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă".

Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces. Samuţevici a fost eliberată după ce a reuşit să dovedească în justiţie faptul că a fost arestată înainte de a putea să participe la acea manifestare, întrucât a fost reţinută la 15 secunde după ce a intrat în catedrală.

Potrivit avocaţilor trupei rock, "rugăciunea punk" a fost o manifestare artistică şi politică, al cărei obiectiv nu era acela de a ofensa sentimentele credincioşilor ruşi. Acţiunea nu ar fi trebuit, în opinia lor, să fie luată în considerare în afara contextului politic.

Niciunul dintre experţii care au examinat înregistrarea video a prestaţiei grupului Pussy Riot nu a fost audiat în timpul procesului, au subliniat avocaţii trupei în această plângere la CEDO.

Ei au denunţat, totodată, condiţiile "umilitoare" impuse tinerelor femei în timpul audierilor, pe durata cărora acestea erau aşezate într-o cuşcă din sticlă.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici