Un nou studiu realizat de Oxford arată legătura între sărăcie singurătate și boală

Publicat: 22 05. 2025, 08:14

Legătura dintre sărăcie și sănătatea precară este bine documentată, iar cercetări anterioare sugerează că singurătatea poate fi la fel de dăunătoare ca fumatul, scrie ox.ac.uk. Studiul nostru arată că, pentru persoanele care sunt atât cu venituri mici, cât și singure, costurile asupra sănătății sunt deosebit de pronunțate. Sper ca această cercetare să inspire mai multe studii asupra factorilor care duc la deconectarea socială și la dezvoltarea unor politici care să susțină comunitățile din zonele dezavantajate din punct de vedere socio-economic, a declarat dr. Arran Davis, de la Facultatea de Antropologie și Etnografie a Muzeelor din cadrul Universității Oxford.

Singurătatea, un mecanism de apărare biologic?

Echipa de cercetători condusă de dr. Arran Davis a investigat modul în care sărăcia și singurătatea sunt asociate cu un set specific de simptome fizice și emoționale – inclusiv durere, oboseală și dispoziție scăzută – pe care le-au denumit „grup defensiv de simptome”.

Potrivit cercetătorilor, acest grup de simptome ar putea reflecta un răspuns biologic evolutiv la amenințări sau lipsuri percepute în mediul înconjurător. Din perspectivă evolutivă, oamenii au depins întotdeauna de legăturile sociale pentru accesul la resurse și protecție. Atunci când o persoană se simte exclusă social, corpul ar putea reacționa într-un mod menit să o protejeze – prin dureri care limitează mișcarea sau prin stare de oboseală și dispoziție scăzută care încurajează conservarea energiei.

Studiul a constatat că persoanele care se simt singure tind să raporteze un nivel mai ridicat al acestor simptome. Mai mult, efectele sunt semnificativ mai pronunțate în cazul celor cu venituri mici.

Rezultate cheie:

  • Persoanele singure aveau, în medie, un scor al simptomelor mai mare decât 67% dintre cei care nu se simțeau singuri. Pentru persoanele din grupa cu cele mai mici venituri, diferența era și mai mare – scorul fiind mai mare decât al 73% dintre semenii lor care nu erau singuri.

  • La polul opus, în rândul celor cu venituri mari, persoanele singure au avut scoruri mai mari decât 65% dintre omologii lor fără singurătate – o diferență mai mică.

  • 30% dintre persoanele singure din cea mai joasă decilă de venituri au raportat scoruri de simptome extrem de ridicate, comparativ cu doar 2% dintre persoanele fără singurătate din grupa cu cele mai mari venituri.

  • Aceste tendințe s-au menținut și după ce au fost controlați alți factori, precum statutul marital și condițiile de trai.

Descoperirile susțin cercetările anterioare care arată că relațiile sociale de sprijin pot atenua efectele negative ale dificultăților economice. Noul studiu adaugă ideea că importanța conexiunii sociale pentru bunăstare crește atunci când resursele materiale sunt limitate.

Așadar, deși singurătatea este asociată cu rezultate mai slabe pentru sănătate indiferent de nivelul de venit, efectele sunt cele mai severe în cazul celor care trăiesc în sărăcie. Autorii sugerează că relațiile sociale puternice pot atenua unele dintre consecințele negative ale lipsurilor materiale, iar combaterea singurătății ar putea deveni o componentă esențială a politicilor publice pentru reducerea inegalităților în sănătate.