Un nou tip de radioterapie poate elimina tumorile cancerigene

Radioterapia concentrată către anumite zone ale corpului poate elimina tumorile care s-au dispersat, oferindu-le luni sau ani de viaţă în plus pacienţilor suferinzi de cancer, care nu au alte opţiuni, este concluzia unui studiu dat publicităţii de cercetătorii din Statele Unite.

186 afișări
Imaginea articolului Un nou tip de radioterapie poate elimina tumorile cancerigene

Un nou tip de radioterapie poate elimina tumorile cancerigene (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii spun că noile tehnici de iradiere pot ataca metastazele una câte una.

Experimentul, realizat pe un număr de 29 de pacienţi, a arătat că radiaţiile au stopat evoluţia tuturor tumorilor în cazul a 21% dintre pacienţi, pentru o perioadă de 10 luni până la doi ani.

"Acest lucru a fost realizat pe pacienţi în cazul cărora terapiile standard au eşuat şi care nu mai aveau alte opţiuni", a declarat Ralph Weichselbaum, de la Centrul medical al Universităţii din Chicago, coordonator al studiului.

Rezultatele nu au fost suficient de relevante, deoarece la unii pacienţi efectele au fost diferite, au precizat membrii echipei de cercetare, într-un articol publicat în revista Clinical Cancer Research.

Astfel, la şase pacienţi doar tumorile radiate au evoluat, la alţii şase înregistrându-se o evoluţie a tumorilor care nu au fost expuse la radiaţii şi la alţii opt au apărut noi tumori, însă cele tratate nu s-au mai dezvoltat.

Cu toate acestea, coordonatorul studiului a precizat că expunerea la doze mai mari de radiaţii este sigură pentru multe părţi ale corpului şi ar putea avea efecte mai bune. El a spus că numeroşi pacienţi suferind de diverse tipuri de cancer, inclusiv pulmonar, la gât, mamar, la colon şi ovarian, sunt trataţi în prezent prin expunerea la doze mai mari de radiaţii şi supravieţuiesc pentru o perioadă mai mare de timp.

Toţi pacienţii care au luat parte la experiment sufereau de cancer în fază avansată, cu metastaze în mai multe părţi ale corpului. De regulă, pacienţii care suferă de cancer în metastază mor, chiar dacă urmează chimioterapie, cu excepţia pacienţilor care suferă de cancer testicular sau de unele tipuri de cancer de sânge.

Fiecare dintre pacienţii care au luat parte la experiment au fost supuşi la trei sesiuni de radioterapie orientată cu precizie către tumorile din organismul lor. Noile tehnici de radioterapie cu ţintă precisă pot limita deteriorarea ţesuturilor sănătoase, în timp ce noile tehnici de imagistică îi ajută pe doctori să descopere tumori pe care, anterior, nu le observaseră.

Zece dintre cei 29 de pacienţi care au participat la experiment sunt încă în viaţă, alţii nouă trăind aproape doi ani după ce au fost supuşi radioterapiei. Cercetătorii speră că vor identifica o semnătură genetică sau o altă modalitate prin care să identifice pacienţii care ar putea beneficia de pe urma acestor iradieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici