Un oraş din Japonia a găsit o modalitate inedită de a răci serverele, fără a alimenta criza climatică. Zăpada a redus costurile consumului de energie cu 55%

  • Un oraş din Japonia a găsit o modalitate de a răci serverele care susţin economia digitală globală fără a alimenta criza climatică.
  • Bibai, în Hokkaido, cea mai nordică insulă din Japonia, şi Centrul său de date s-au transformat în zăpadă.
2211 afișări
Imaginea articolului Un oraş din Japonia a găsit o modalitate inedită de a răci serverele, fără a alimenta criza climatică. Zăpada a redus costurile consumului de energie cu 55%

Sursa foto: Twitter

La WDC, zăpada este colectată şi îngrămădită într-o movilă izolată în afara clădirii. Căldura captată de serverele sale topeşte încet zăpada, iar apa răceşte ţevile care conţin antigel, care apoi circulă în jurul centrului de date prin intermediul unui sistem de aer condiţionat, menţinând temperaturile în jurul a 25 de grade Celsius.

„Intervalul de temperatură este controlat prin combinarea răcelii zăpezii cu căldura căldurii de evacuare a IT pentru a menţine temperatura la nivelul potrivit pe tot parcursul anului", spune directorul WDC, Kota Honma.

Numărul centrelor de date din întreaga lume continuă să crească, pentru a ţine pasul cu dezvoltarea streaming-ului, a jocurilor în cloud şi a mineritului de criptomonede. Dar, de obicei, acestea consumă foarte multă energie şi sunt deja responsabile pentru aproximativ 1% din cererea globală de energie, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Centrul de date Bibai a început să experimenteze zăpada în 2014, cu o subvenţie din partea Organizaţiei japoneze pentru energie nouă şi tehnologie industrială (NEDO) şi, potrivit lui Honma, a redus costurile de răcire a centrului de date cu 55%. Devenită acum o entitate comercială, WDC speră să atragă afaceri din partea centrelor de date din Tokyo.

„WDC este întotdeauna climatizat folosind doar energie 100% naturală, fără a folosi răcire electrică sau combustibili termici", a declarat Honma pentru CNN. „În comparaţie cu costul închirierii rafturilor [de servere] din Tokyo, credem că le putem oferi costuri de întreţinere mai mici".

Puterea zăpezii

Există o relaţie de lungă durată între zăpadă şi economia din nordul Japoniei. Bibai, la aproximativ 1.000 de kilometri la nord de Tokyo, vede între opt şi 10 metri de zăpadă pe an şi cheltuieşte 2,9 milioane de dolari pentru strâns şi depozitat zăpada. „Acest lucru este considerat o pacoste pentru rezidenţi... şi ar putea fi de fapt folosit în scopuri bune", spune Honma.
 
Aproximativ 200.000 de tone de zăpadă sunt curăţate de pe străzile din Bibai în fiecare an, iar autorităţile oraşului au încheiat un parteneriat cu WDC pentru a livra o parte din această zăpadă la centrul său de date. Datorită capacităţii suplimentare de răcire, obiectivul este de a extinde centrul de la 20 de rafturi de servere la 200.
 
În timpul lunilor de vară, movila de zăpadă este izolată cu un strat de aşchii de lemn şi pământ. Stocarea energiei reci "gratuite" care cade din cer este o oportunitate de afaceri evidentă, spune Takahisa Tsuchiya, directorul executiv al departamentului economic al oraşului Bibai. „Mereu spunem că ar trebui să ne schimbăm punctul de vedere şi să facem ca zăpada să fie de partea noastră", adaugă el.
 
Răcirea din zăpadă este doar o piesă din puzzle-ul energetic al centrului de date. Căldura de la servere este folosită pentru a încălzi aerul şi apa într-o seră adiacentă, unde compania cultivă ciuperci şi a testat alte produse, inclusiv spanac japonez cu muştar, boabe de cafea, abanos şi arici de mare. De asemenea, compania speră să devină prima fermă comercială de anghile din Hokkaido.

Ofertă pentru marii consumatori de energie

Piaţa globală de răcire a centrelor de date este estimată să ajungă la peste 12 miliarde de dolari până în 2027, potrivit firmei de cercetare de piaţă Arizton, iar unele companii mari de tehnologie s-au răcorit deja cu temperaturi scăzute, instalându-se în ţările nordice.
 
Unitatea de servere a Facebook din Odense, Danemarca, menţine clădirea răcoroasă cu aerul de afară şi speră să reutilizeze căldura în spitalele locale. Google are un centru de date în Finlanda care foloseşte ţevi cu apă din ocean pentru a răci serverele, urmărind să ajungă la zero emisii de carbon în centrele sale de date până în 2030.
 
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de reducerea consumului de energie, unii experţi spun că este mai important să ne concentrăm asupra datelor pe care le gestionează aceste servere uriaşe. Minarea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, de exemplu, necesită cantităţi masive de energie electrică. 
 
Sistemele de alimentare şi de răcire regenerabile şi sustenabile reprezintă o a doua soluţie, dar mult mai puţin optimă", spune Paul Brody, lider principal blockchain la Ernst & Young.
 
Partea bună a centrelor de date, adaugă Brody, este că acestea agregă operaţiunile informatice sub un singur acoperiş în loc să le disperseze în mai multe locaţii. „Sunt 100% în favoarea centrelor de date răcite cu zăpadă şi a altor centre de date cu impact redus, indiferent dacă aveţi sau nu Bitcoin în ele", spune el.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici