Un tablou de Andy Warhol, vândut la licitaţie cu preţul record de 105 milioane de dolari

Opera monumentală "Silver Car Crash (Double Disaster)", de Andy Warhol, a fost vândută la licitaţie cu 105 milioane de dolari, miercuri, la New York, stabilind un nou record de preţ pentru o operă creată de acest artist american, a anunţat casa Sotheby's.

345 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Andy Warhol, vândut la licitaţie cu preţul record de 105 milioane de dolari

Un tablou de Andy Warhol, vândut la licitaţie cu preţul record de 105 milioane de dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Silver Car Crash (Double Disaster)" face parte dintr-o serie intitulată "Death and Disaster" creată de Andy Warhol în 1963. Ea a fost expusă în public o singură dată pe parcursul ultimilor 26 de ani. Celelalte trei pânze din serie sunt expuse în muzee din New York, în Elveţia şi la Viena.

A doua zi după recordul mondial de preţ stablit de vânzarea unui triptic de Francis Bacon, pentru 142,4 milioane de dolari, opera lui Andy Warhol a fost achiziţionată cu suma de 105.445.000 de dolari. Această vânzare a pulverizat precedentul record de preţ pentru o operă de Andy Warhol - 71,72 de milioane de dolari -, potrivit casei Sotheby's, care nu a dorit să dezvăluie identitatea colecţionarului care a cumpărat "Silver Car Crash (Double Disaster)".

Având dimensiunile de 2,43 metri x 4 metri, opera lui Warhol se compune din două panouri. Panoul stâng conţine o serigrafie cu 15 fotografii ale unui accident de automobil, iar panoul drept este un vast dreptunghi argintiu.

Pe parcursul aceleiaşi licitaţii, tabloul "Coca-Cola (3)", care prezintă în alb-negru o cutie cu celebra băutură carbogazoasă cu dimensiunile de 1,7 metri x 1,3 metri, a fost vândut cu 57,285 milioane de dolari.

Pictat de Andy Warhol în 1962, pictura aparţinea unui colecţionar privat de aproape 20 de ani.

Totodată, cu vânzări cumulate de peste 329 milioane de dolari (fără taxe), Andy Warhol (1928 - 1987) a revenit în 2012 pe primul loc în topul vânzărilor la licitaţie pe plan mondial, pe care îl câştigase în 2007 şi îl pierduse ulterior, potrivit unui bilanţ alcătuit din Artprice şi noul său aliat de pe piaţa chineză, Artron.

Interesul pentru piaţa contemporană nu se dezminte. Pe parcursul licitaţiei organizate de casa Sotheby's, miercuri, tabloul "Untitled (Yellow Tar and Feathers)" de Jean-Michel Basquiat (decedat în 1988) a fost adjudecat cu 25,925 milioane de dolari, iar pictura "A.B. Courbet" de germanul Gerhard Richter a fost cumpărată cu 26,495 milioane de dolari.

Potrivit Reuters, licitaţia organizată miercuri seară de casa Sotheby's a generat încasări totale de 380 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasă licitaţie din istoria casei britanice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici