Video VIDEO | BIAS 2017: Spectacol pe cer, emoţii şi nervi la sol. Mii de oameni, la cel mai mare show aviatic din România

Mii de oameni au participat la cel mai mare show aviatic din România şi au admirat spectacolul maeştrilor aerului. Nu puţini au fost însă cei care au avut nervii întinşi la maximum din cauza aglomeraţiei din trafic şi a cozilor la care au stat pentru a-şi face o poză într-un avion militar.

3409 afișări

Sâmbătă, Băneasa, ora 10:00. În liniştitul şi selectul cartier din nordul Capitalei se aude, nu foarte puternic, huruitul motoarelor. Pe trotuare, un adevărat furnicar. Oameni de toate vârstele, familii însoţite de copii, căţei, biciclete, cărucioare şi corturi vin din toate direcţiile şi se îndreaptă cât pot de repede spre Romaero Băneasa. Se feresc de maşinile parcate, pe şosea autoturismele trec razant pe lângă aceştia, iar
la trecerile de pietoni oamenii nici nu mai au loc pe trotuar. În maşini, şoferii se uită stânga-dreapta continuu, sperând să aibă noroc şi să găsească un loc de parcare, în timp ce tensiunea şi nervozitatea cresc pe măsură ce constată că nu au nicio şansă de a-şi lăsa maşina aproape de intrare.

Pe cer, avioanele încep să lase dâre albe de fum, piloţii încep spectacolul, iar miile de spectatori privesc uluiţi manevrele acestora. Pe caldarâmul pistei aeroportului Băneasa au venit mii de
curioşi şi de pasionaţi pentru a urmări, pe viu, cel mai mare spectacol aerian din România. Unii şi-au întins paturile, alţii au venit de acasă cu şezlonguri şi umbrele de soare, iar cei pasionaţi de excursii montane şi-au adus corturile.

"Am venit cu acest cort pentru a mă proteja de soare. Nu am umbrelă, şapcă nu îmi place să port, aşa că cea mai bună variană a fost cortul. A durat un minut să îl instalez, probabil o să îmi ia vreo trei minute să îl desfac, dar îmi asigură umbra necesară. Pot să stau liniştit aici, să beau bere şi să mă uit la spectacol fără să mă deranjeze nimeni. Chiar pot să trag şi un pui de somn dacă vreau", spune râzând Ionuţ, un tânăr de 27 de ani din Bucureşti.

Bineînţeles, cei mai încântaţi de spectacol au fost copiii.

"Am venit să văd avioanele cum zboară şi se răstoarnă. Până acum le-am văzut doar la televizor şi în jocuri. Mi-ar plăcea să zbor şi eu aşa, dar mi-e frică. Mi-e frică să nu mă prăbuşesc. Când o să fiu mare o să mă fac poliţist aviator. Adică o să fiu poliţist şi o să zbor pe avioane din alea mari şi o să apăr oamenii", spune Darius, un băieţel în vârstă de 8 ani.

"Mami m-a adus aici. Mi se par foarte mari şi foarte zgomotoase avioanele astea. Nu mi-ar plăcea să zbor în ele, pentru că merg prea repede. Mi-ar plăcea să fie un avion decapotabil, care să nu facă zgomot şi să pot merge cu el aproape de pământ. Piloţii mi se par foarte puternici şi foarte frumoşi, ca în filme. Îmi place cum se rotesc în aer. Nu cred că este aşa de greu, te duci în sus, te duci în jos, te roteşti şi gata", povesteşte Anca, o fetiţă de 7 ani, care deşi admira zborul spectaculos al acrobaţilor, nu pare foarte impresionată de aceştia.

"Am mai fost la spectacole aviatice, îmi place foarte mult. Vreau să învăţ cât mai multe de la ei, iar când mă fac mare să pilotez şi eu aşa avioane", spune Miriam, o fetiţă în vârstă de 11 ani.

Daniela Stoica, mama fetiţei, spune că de câte ori are timp liber, Miriam caută pe internet informaţii despre avioane, despre aviaţie, se uită la filmuleţe cu acrobaţii şi vorbeşte non stop despre pasiunea aceasta a ei. Astfel, Miriam a reuşit să insufle pasiunea pentru zbor tuturor membrilor familiei şi prietenilor, de aceea, la BIAS 2017, au organizat o mică reuniune de familie, împreună cu verii din Italia, care au venit în vizită
şi cu mai multe rude din partea tatălui. Cei 16 au adus în primul rând paturi, pe care le-au întins pe pistă aeroportului Băneasa, umbrele de soare, mâncare în caserole şi băuturi reci în lăzile frigorifice.

La fel ca ei au făcut mulţi alţii, care spun că a devenit un fel de tradiţie ca în perioada Bucharest Internaţional Air Show să vină cu prietenii pe pista aeroportului Bănseasa, să întindă paturi şi perne şi să stea, cât e ziua de lungă, să admire spectacolul aviatic.

Soarele fiind foarte puternic, unora dintre spectatori li s-a făcut rău, au făcut insolaţie şi au avut nevoie de ajutorul medicilor. Pe pista aeroportului au fost organizate mai multe puncte de prim ajutor, pentru a-i
ajuta pe cei afectaţi de caniculă. Din fericire, majoritatea au ascultat sfaturile medicilor şi au venit echipaţi cu şepci, pălării sau umbrele care să îi protejeze de soare.

Nemulţumirea multor spectatori a fost reprezentată, însă, de cozile foarte mari care s-au format pentru vizitarea avioanelor militare expuse. De exemplu, pentru a urca în avionul supersonic de luptă aparţinând Forţelor Aeriene SUA şi a face o poză cu piloţii, părinţii spun că au fost nevoiţi să aştepte chiar şi o oră.

"Ştiu că nu e vina lor, dar nu mi se pare normal ca un copil să stea atâta în soare pentru o poză. Sunt trei avioane aici, dar numai la unul singur se poate urca până la cabină. Nu cred că ar fi fost un efort atât de mare dacă ne lăsau să urcăm şi la celelalte, iar atunci nu s-ar mai fi format coada asta", spune una dintre mamele care a stat împreună cu băieţelul sau la coadă pentru a se fotografia lângă cockpit-ul avionului american.

Nemulţumiri au fost şi din partea şoferilor. În primul rând a fost aproape imposibil pentru cineva să mai găsească un loc de parcare în apropierea Romaero Băneasa după ora 10:00, când a început show-ul aviatic. Nici măcar pe straduţele din spatele blocurilor nu se mai găseau locuri de parcare, aşa că mulţi au fost nevoiţi să îşi lase maşinile chiar şi la doi kilometri distanţă şi să vină pe jos.

"Aproape 40 de minute m-am chinuit să găsesc un loc de parcare. Pur şi simplu toate, toate, toate erau ocupate. Am lăsat maşina până la urmă lângă parcul Herăstrău şi am venit pe jos vreo 20 de minute. Asta e, tipic românesc, organizezi un eveniment grandios, la care ştii că vor veni zeci de mii de oameni, dar nu te gândeşti că ei vin cu maşina şi nu au unde o lăsa. De exemplu, puteau să amenajeze aici, în interiorul Romaero o parcare mare, că e loc destul", a spus Alexandru Martin, un şofer.

O altă problemă a fost întâmpinată de şoferi pe DN1, foarte mulţi curioşi au încetinit şi chiar au oprit pe marginea Drumului Naţional, în dreptul aeroportului Băneasa, pentru a se uita la acrobaţiile piloţilor. Asta a dus la formarea unui ambuteiaj, iar coloana de maşini a ajuns să se întindă până la Arcul de Trimf pe sensul de ieşire din Capitală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici