Liberalii au sărbătorit 135 de ani de la înfiinţare, la vila Brătienilor, din Ştefăneşti

Liberalii au aniversat, luni, 135 ani de la înfiinţarea PNL în 1875, la Vila Florica, unde au evocat istoria formaţiunii liberale într-un simpozion, au depus coroane la mormintele Brătienilor şi au organizat un marş galben-albastru în centrul Piteştiului, finalizând sărbătoarea cu un banchet liberal

54 afișări
Imaginea articolului Liberalii au sărbătorit 135 de ani de la înfiinţare, la vila Brătienilor, din Ştefăneşti

Preşedintele PNL, Crin Antonescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Liderii PNL s-au reunit, luni, pe domeniul Brătienilor din Ştefăneşti, chiar pe terasa în care de-a lungul istoriei s-au luat decizii politice importante, la un simpozion cu tema "135 de ani de liberalism-135 de ani de istorie a României", unde au discutat pe rând despre importanţa şi realizările PNL şi ale liberalilor de la începututile formaţiunii până în prezent.

În acest sens, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat că "nu se poate vorbi de o istorie a României, fără a vorbi de PNL", precizând că o istorie ca a formaţiunii liberale înseamnă "o povară, o datorie greu de dus", criticând faptul că, dacă azi e discutabil dacă România e o ţară europeană, era cu siguranţă o ţară europeană în vremea Brătienilor, Bucureştiul fiind "micul Paris".

El a ţinut să le mulţumească seniorilor- Mircea Ionescu Quintus, Radu Câmpeanu şi Dinu Zamfirescu - pentru contribuţiile lor, cerându-le să fie alături de liderii PNL - "chezăşii vii" ale istoriei formaţiunii liberale, exprimându-şi speranţa ca mesajul actual al PNL să se ducă spre oamenii tineri, acei oameni "iubitori de liberatate".

"E foarte important ca mesajul nostru să se îndrepte astăzi către oamenii tineri ai României, de toate vârstele, nefiind vorba de tinereţe ca vârstă, ci de această tinereţe pe care dragul de libertate o dă omului. Sper ca PNL să se îndrepte spre tinereţe. Vreau să fim partidul oamenilor care sunt şi vor să fie liberi", a conchis Antonescu, lăudând realizările PNL în guvernarea 2006-2008, despre care a spus că a făcut, cu 20%, mai mult decât a făcut Guvernul Boc cu 70%.

La rândul său, preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus a menţionat că liberalii aniversează şi încearcă să evoce, pe 24 mai, "frâmântata, uneori dramatica, dar impresionanta viaţă a partidului, de 135 de ani", precizând că este de datoria liberalilor ca "prin ei înşişi" şi nu prin ajutor străin să găsească soluţiile salvatoare pentru criza economică.

Liberalul a precizat, ca răspuns la o întrebare, că în istoria sa, PNL a biruit cele două dictaturi- a regelului Carol şi a comunismului - menţionând că liberalii o să "biruie şi actuala dictatură" instituită de Traian Băsescu.

În replică, preşedintele Senatului PNL, Dinu Zamfirescu, şi-a exprimat speranţa că o să vadă "prăbuşirea lui Traian Băsescu", aşa cum a văzut şi "prăbuşirea lui Ceauşescu".

Preşedintele fondator PNL 1990, Radu Câmpeanu, a ţinut să povestească episoade din studenţia sa legate de istoria PNL şi să critice "lipsa de educaţie, cultură şi spirit civic" a actualilor politicieni, precizând că trăieşte o dublă emoţie produsă atât de aniversarea partidului, cât şi emoţia argeşeanului, precizând că deţine un domeniu în acest judeţ.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a susţinut că liberalii nu s-au reunit la Florica "numai pentru a se reculege la mormântul Brătienilor", ci şi pentru " a trage un semnal de alarmă că principiile fac istoria".

El a ţinut să vorbească despre soluţiile pe care ar trebui să le adopte actuala guvernare pentru scoaterea României din criză, evocând necesitatea unui pachet de măsuri anti-criză privind reducerea cheltuielilor, creşterea economică şi creşterea veniturilor, un pachet legislativ care să pună în aplicare aceste măsuri şi un proiect de rectificare bugetară.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu a ţinut un discurs despre "dezunirea" societăţii româneşti, precizând că românii trebuie "să-şi ia strămoşii sub stăpânire" şi să lucreze serios la proiectul privind "unirea" în astfel de situaţii, precizând că se teme că astăzi "România trebuie să o ia din nou de la zero".

După simpozion şi conferinţa de presă, liderii PNL reuniţi la Florica, au depus coroane de flori la mormintele Brătienilor.

La ora 16,00, liderii PNL, în frunte cu Crin Antonescu, au sărbătorit cei 135 de ani de existenţa ai PNL pe străzile din jurul Pieţei Vasile Milea din Piteşti, alături de 135 de tineri îmbrăcaţi cu tricouri galbene pe care erau inscripţionaţi pe rând anii de existenţă ai formaţiunii liberale.

Pe drumul către Piaţa Centrală, liberalii, înarmaţi cu steguleţe aniversare, s-au întâlnit cu un grup de căluşari, cu care au organizat un mic spectacol. La finalul marşului aniversar, liberalii s-au oprit în Piaţa centrală, unde au purtat discuţii cu piteştenii despre temele de actualitate, dar şi despre evenimentul PNL.

După manifestările din centrul Municipiului Piteşti, liberalii au terminat sărbătoarea cu un banchet.

La aniversarea PNL au participat liderii de la centru Crin Antonescu,Varujan Vosganian, Radu Stroe şi Rareş Mănescu, dar şi seniorii Mircea Ionescu Quintus, Radu Câmpeanu şi Dinu Zamfirescu. Evenimentul a fost organizat de liberalii din Argeş, conduşi de Ion Popa, printre invitaţii fiind şi prefectul Gheroghe Davidescu şi preşedintele Consiliului judeţean al Argeşului, Constantin Nicolescu, dar şi fostul preşedinte al PNL Argeş Adrian Miuţescu şi deputatul de Argeş Andrei Gerea.

La eveniment a fost prezent şi fostul prim-vicepreşedinte al PNL Ludovic Orban, care nu a dorit să ia cuvântul în cadrul simpozionului sau la conferinţa de presă.

Material de Nicoleta Nicolae, nicoleta.nicolae@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici