Video „Marius Tucă Show”. Dr. Adrian Marinescu: Vârful epidemiei în România este foarte aproape. Cum ajungem la imunizare colectivă

  • Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Naţional de Boli Infectioase „Matei Balş”, a fost invitat marţi, 21 aprilie, la „Marius Tucă Show”
  • Medicul a declarat că vârful epidemiei în România încă nu a fost atins, spunând că ar mai „aştepta o saptămană” pentru a vedea dacă s-au produs „derapaje” în timpul sărbătorilor de Paşte
  • Medicul a explicat că noul coronavirus poate rămâne în corp timp de o lună, iar în cazuri extreme chiar şi şase săptămâni
7878 afișări

Redăm declaraţiile principale:

Marius Tucă: Ati vorbit Domnul Cercel isi asuma acest document?

Dr. Adrian Marinescu: Discutiile au fost la inceputul crizei (inceputul lunii martie) era un scenariu mai prost decat al Italiei era o ipoteza de lucru. Eu cred ca acum putem discuta doar unele puncte din acel document.

Dr. Adrian Marinescu: Persoanele cu risc major sunt o categorie mult mai larga decat cele dsescrise in lista unde sunt calasti in functie de varsta.

Marius Tucă:Cum este carantinarea celor in varsta?

Dr. Adrian Marinescu: Sper sa nu vorbim de izolarea celor invarsta. Vreau sa cred ca dupa 15 mai vor fi masuri de relaxare.

Marius Tucă: De acum trei saptamani cum a evoluat criza Covid-19?

Dr. Adrian Marinescu: Lucrurile au fost echilibrate acum o luna ne asteptam la mai multe victime. Legat de spitale , lucrurile functioneaza bine.

Dr. Adrian Marinescu: S-a intamplat destul de des ca starea sa devina severa, este motivul pentru care ma bucur ca pacientii au putut fi urmariti in spitale, internati.

Marius Tucă: Timisoara a avut cel mai mare grad de vindecare, cum stam la Bucuresti?

Dr. Adrian Marinescu: Lucrurile privitoare la covid au functionat unitar in Romania, nu sunt diferente majore, din peste 400 de pac. confirmati 232 au fost vindecati, iar numarul de decese este sub media din europa, sub 3% asta inseamna ca terapia intensiva la noi are o experienta foarte mare.

Marius Tucă: Cati pacienti mai sunt la Bals?

Dr. Adrian Marinescu: Exact diferenta, 150. Schema de tratament este la fel peste tot in lume, mai putin acolo unde se folosesc medicamente experimentale.

Dr. Adrian Marinescu: Remdesivir este folosit in Romania la nivel mic chiar daca si-a dovedit eficienta in cazurile severe. 

Marius Tucă:  Aveti locuri suficiente la Matei Bals?

Dr. Adrian Marinescu: Nicioadata nu sunt de ajuns, exista o comunicare intre spitalele si pacientii pot fi internati foarte eficient in functie de necesitati.

Marius Tucă: Cand va fi folosit tratamentul cu plasma?

Dr. Adrian Marinescu:  Se va intampla in curand se asteapta aprobarile care vor venii mai repede din cauza statii de urgenta.

Marius Tucă: Pacientii care pleaca din spiital, se recomanda la plecare sa stea 2 saptamani in izolare?

Dr. Adrian Marinescu: Da, indiferent de forma pe care a suferit-o. Exista situatia chiar rara în care virusul sa mai fie prezent o perioada chiar daca nu a mai iesit la teste.

Marius Tucă: Cat sta virusul in corp?

Dr. Adrian Marinescu: In general doua saptamani.

Marius Tucă: Care e cea mai interesanta caracteristica a virusului?

Dr. Adrian Marinescu: Este un virus parsiv, seamna si cu HIV-ul, afecteaza multe organe, are o evolutie imprevizibila. Se vorbeste ca ar exista doua forme de virus una agresiva si una mai putin agresiva, eu cred ca in Roamnia a ajuns cea mai putin agresiva.

Dr. Adrian Marinescu:  La nivelul populatiei 1 din 10 probabil ca a trecut printr-o infectare cu Covid-19. Pentru imunizare trebuie sa ajungem la 60%.

Marius Tucă: Cum ajungem la 60%?

Dr. Adrian Marinescu: Testarea este ideala, ne apropiem de 8000 de teste pe zi, masurile restrictive au o utilitate, dar imunizarea naturala se produce la iesirea din izaolare.

Marius Tucă: Aplatizarea, varful a trecut in Romania sau suntem aproape?

Dr. Adrian Marinescu: Varful este foarte aproape, eu as mai astepta o saptamana pentru a-mi da seama daca sarbatorile Pascale nu au fost derapaje. Undeva la 1 mai vom avea un maxim cu stagnare.

Dr. Adrian Marinescu: Odata ce a inceput sa scada numarul de imbolnaviri se poate incep masurile de relaxare, nu trebuie asteptata pana nu mai avem noi infectari.

Dr. Adrian Marinescu: Relaxarea după aparerea mea inseamna mai mult iesirea copiilor din casa miscare pentru cei in varsata mai mult decat mersul la munca.â

Dr. Adrian Marinescu: Cred ca va fi utila in perioada urmataoare atunci cand vom fi in contact cu mai multe persoane.

Marius Tucă: Despre manusi?

Dr. Adrian Marinescu: Sunt utile daca le porti o scurta perioada si le arunc manusile pot transmite virusul. Sfatul meu este ca inainte de scoaterea manusii sa ne dezinfectam. Eu sunt si am fost optimist imi doresc sa revenim treptat la viata normala cu care eram invatati

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici