ALEGERI LOCALE 2012: Doar 3 alegători într-o secţie de vot în Cluj-Napoca. Peste 5.000 într-o secţie în Sectorul 3

O secţie de votare cu doar 3 alegători arondaţi, aflată în municipiul Cluj-Napoca, şi una în Sectorul 3 din Bucureşti la care sunt aşteptaţi să voteze nu mai puţin de 5.181 alegători vor funcţiona, duminică, la scrutinul pentru alegerea administraţiei publice locale.

1271 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2012: Doar 3 alegători într-o secţie de vot în Cluj-Napoca. Peste 5.000 într-o secţie în Sectorul 3

ALEGERI LOCALE 2012: Doar 3 alegători într-o secţie de vot în Cluj-Napoca. Peste 5.000 într-o secţie în Sectorul 3 (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

În secţia de votare 157 din Cantina Complex Studenţesc Observator, din municipiul Cluj-Napoca (judeţul Cluj) cei şapte membri ai biroului electoral al secţiei de votare îi vor aştepta la vot pe cei trei alegători înscrişi în listele electorale.

Cei mai mulţi alegători - 5.181 alegători - sunt aşteptaţi duminică la urne în secţia de votare 617, din Şcoala 78 din Bucureşti, Sector 3, la care sunt arondate străzile Cazangiilor şi Păuneşti, precum şi şoseaua Gării Căţelu.

Întrebat despre această situaţie, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a explicat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că în Sectorul 3 există o situaţie specială, legată de existenţa unui număr semnificativ de cetăţeni care au dublă naţionalitate - moldovenească şi română.

"Se ştie despre situaţia aceasta la Evidenţa Persoanelor şi e vorba despre 30.000 de persoane. Sunt mai mulţi cetăţeni moldoveni care au aceeaşi adresă. Prezenţa acestora la vot a fost monitorizată de-a lungul ultimelor procese electorale şi au constatat că nu s-au prezentat niciodată la vot şi au ajuns să îi pună pe toţi în cadrul aceleaşi secţii de votare", a precizat vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Referitor la faptul că la o secţie de votare au fost arondaţi doar trei alegători, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente a arătat că respectivii cetăţeni cu drept de vot ar fi putut fi înscrişi în listele electorale de la o secţie de votare apropiată.

Muhuleţ a subliniat că, potrivit prevederilor legale, secţiile de votare sunt delimitate şi organizate de către primari, responsabilitatea aparţinându-le acestora.

"Acolo unde există situaţii extreme se vor impune verificări: de ce s-a depăşit limita prevăzută de lege, respectiv de 2.000 de locuitori, sau de ce s-a coborât sub limita de 500 de locuitori în comune. Sunt situaţii specifice asupra cărora ne vom pronunţa după momentul alegerilor. Mâine sunt alegerile şi nu se mai pot face alte verificări", a mai spus purtătorul de cuvânt al BEC.

Un număr mare de alegători sunt arondaţi, se asemenea, la secţia de votare 605 din Sectorul 3 (Bucureşti ), respectiv 4.644 alegători de pe străzile Everest, Mileanca, Soldat Petre Dumitru şi de pe o parte din Str. Vâlsăneşti, care îşi vor exercita dreptul de vot la Şcoala 55.

O situaţie similară se înregistrează la secţia de votare 620, organizată la Şcoala 78 din acelaşi sector, unde sunt înscrişi în listele elecotrale 4.352 de alegători care domiciliază pe străzile Chezăşiei, Chilioara, Darabani şi Economiei.

Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită la mai multe secţii de votare din Sectorul 3 din Bucureşti: secţia 606 - 3.111 alegători, secţia 609 - 3.126 alegători, secţia 612 - 3.427 alegători, secţia 613 - 3.852 alegători, secţia 615 - 3.229 alegători şi secţia 619 - 3.161 alegători.

Un număr mare de alegători sunt aşteptaţi la urne la secţia 60, organizată la Grupul Şcolar Electrotehnic "Edmond Nicolau" din municipiul Cluj-Napoca - 3.273 - şi la secţia de votare 1 organizată în căminul cultural din comuna Ieud din judeţul Maramureş - 3.378 alegători.

La polul opus, cu număr de alegători mult inferior limitelor stabilite prin legea electorală, se află secţia de votare 158, la care sunt înscrişi doar 12 alegători, amenajată în Cantina Complexului Studenţesc Haşdeu din municipiul Cluj-Napoca (judeţul Cluj).

În judeţul Mureş, va funcţiona, de asemenea, o secţie de votare - secţia 4 - amenajată în Căminul pentru Persoane Vârstnice din comuna Ideciu de Jos, unde 12 alegători, toţi asistaţi ai căminului, vor fi aşteptaţi la urne de cei şapte membri ai secţiei de votare.

Alte secţii de votare la care sunt aşteptaţi să voteze un număr mic de persoane sunt următoarele: în judeţul Alba - secţia 21 din oraş Cugir (51 alegători), secţia 3 din comuna Blandiana, la Şcoala cu clasele I-IV Răcătău (29 de alegători), secţia 3, comuna Ohaba (39 alegători), secţia 5, comuna Pianu (45 alegători) şi în judeţul Arad - secţia 4, comuna Dieci (47 alegători) şi secţia 3, comuna Ususău (40 de alegători).

Număr mic de alegători înscrişi în listele electorale sunt în: judeţul Bihor, respectiv la secţia 3, comuna Chişlaz - 37 alegători, secţia 8, comuna Pomezu - 44 alegători, în judeţul Botoşani la secţia 3, comuna Văculeşti - 31 de alegători, în judeţul Caraş-Severin, oraş Oraviţa, secţia 1 - 41 alegători, la secţia 5, comuna Zăvoi - 52 de alegători.

Mai multe secţii de votare cu număr foarte mic de alegători arondaţi sunt în judeţul Cluj: în municipiul Cluj-Napoca, secţia 159 - 41 de alegători, în comuna Beliş, secţia 4 - 37 alegători, în comuna Bobâlna, secţia 5 - 45 alegători, în comuna Corneşti, secţia 1 - 39 alegători, în comuna Iara, secţia 8 - 44 alegători, secţia 10 - 29 de alegători (casa particulară nr. 44 din satul Măgura Ierii) şi secţia 13 - 44 alegători, precum şi în comuna Jichişu de Jos, secţia 5 - 29 alegători.

Situaţii similare se înregistrează, potrivit situaţiei centralizate a AEP, în: judeţul Constanţa, municipiul Constanţa, secţia 196, aflată în campusul univestitar al Universităţii "Ovidiu" - 22 de alegători şi secţia 197 - 48 alegători, în judeţul Harghita, secţia 10, comuna Mărtiniş - 50 alegători şi secţia 3, comuna Ulieş - 46 alegători.

Alături de judeţul Cluj, mai figurează secţii de votare subdimensionate şi în judeţul Hunedoara: secţia 2, comuna Balşa - 45 alegători, secţia 4, comuna Bunila - 21 de alegători (căminul cultural din satul Vadu Dobrii), secţia 4, comuna Ghelari - 26 alegători (căminul cultural din satul Plop), secţia 6, comuna Ghelari - 44 alegători, secţia 4, comuna Topliţa - 43 alegători şi secţia 5 - 26 alegători (căminul cultural din satul Vălari), secţia 5, comuna Turdaş - 47 alegători şi secţia 5, comuna Veţel – 30 alegători.

Alte situaţii de acelaşi fel se întâlnesc în judeţul Maramureş: secţia 2, comuna Vima Mică - 41 alegători şi în secţia 4 - 44 alegători; în judeţul Sălaj: secţia 3, comuna Dragu - 27 de alegători (căminul cultural din satul Ugruţiu), secţia 5, comuna Hida - 34 de alegători şi secţia secţia 8 din aceeaşi comună - 34 alegători, secţia 9, comuna Letca - 31 de alegători; în judeţul Sibiu: municipiul Sibiu, secţia 106 - 33 de alegători.

Secţii de votare cu foarte puţini alegători înscrişi în liste mai sunt în judeţul Timiş: secţia 2, comuna Bara - 35 alegători şi în secţia 3 din aceeaşi comună - 34 alegători şi în judeţul Tulcea: secţia 2, comuna Casimcea - 44 alegători.

Potrivit Legii 67/2004 privind alegerea administraţiei publice locale, în localităţile urbane se organizeză câte o secţie de votare la 1.000 - 2.000 de locuitori, iar în comune, câte o secţie de votare la 500 - 2.000 de locuitori, de regulă în fiecare sat. Potrivit prevederilor legale, pot fi organizate secţii de votare şi în satele sau în grupurile de sate cu populaţie de până la 500 de locuitori.

Legea prevede că birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi 5 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv 9 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi din sectoarele municipiului Bucureşti.

În cele 41 de judeţe şi în municipiul Bucureşti au fost organizate în vederea scrutinului de duminică, 10 iunie, pentru alegerea admninistraţiei publice locale, un număr de 18.133 de secţii de votare.

(Material realizat de Eliana Radulescu, eliana.radulescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici