ALEGERI PARLAMENTARE - Candidaţi în Prahova: Anastase, fii de politicieni şi afacerişti cu averi de milioane de euro

Jumătate dintre cei 12 actuali deputaţi de Prahova, între care şi Roberta Anastase, şi trei dintre cei cinci senatori în funcţie vor noi mandate, la alegerile din 9 decembrie. Tot în Prahova candidează omul de afaceri Sebastian Ghiţă, dar şi fii ai unor politicieni de notorietate din judeţ.

2108 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE - Candidaţi în Prahova: Anastase, fii de politicieni şi afacerişti cu averi de milioane de euro

ALEGERI PARLAMENTARE - candidaţi în Prahova: Anastase, fii de politicieni şi afacerişti cu averi de milioane de euro (Imagine: Catalin Abagiu / MediafaxFoto)

Mai mult de jumătate din parlamentarii de Prahova care vor noi mandate au schimbat între timp partidul

Nouă dintre cei 17 actuali parlamentari de Prahova candidează la alegerile din 9 decembrie pentru noi mandate. Şase deputaţi, respectiv Roberta Anastase (PDL), Mihai Apostolache (PDL), George Ionescu (PDL), Cristian Burlacu (PDL), Graţiela Gavrilescu (PNL) şi Andrei Sava (PSD), candidează în aceleaşi colegii în care au fost aleşi parlamentari în 2008.

Dintre senatorii de Prahova aflaţi încă în funcţie, trei candidează din nou, dar doar unul singur, Georgică Severin, în acelaşi colegiu. Cel de-al doilea senator care candidează pentru un nou mandat, Daniel Savu (PSD) va candida într-un alt colegiu decât cel pe care îl reprezintă acum în Parlament, iar senatorul Sorin Chivu (UNPR) va candida din nou, dar nu la Senat, ci la Camera Deputaţilor.

Mihai Apostolache a plecat din PSD la PDL, Cristian Burlacu a părăsit PNL pentru PDL, Andrei Sava şi Georgică Severin au plecat din PDL şi s-au înscris în PSD, iar Sorin Chivu a fost ales sub sigla PSD şi candidează sub cea a USL, dar ca membru UNPR.

Alături de parlamentari în funcţie, în judeţul Prahova intră în alegerile din decembrie oameni de afaceri cu averi estimate la zeci de milioane de euro, precum Sebastian Ghiţă sau fostul prefect de Prahova Radu Oprea, care este acţionar la una dintre cele mai mari firme de construcţii civile şi industriale din Prahova şi care a candidat şi la alegerile trecute, însă a pierdut.

De asemenea, vor să fie parlamentari doi fii de politicieni cu funcţii importante, respectiv fiul preşedintelui PSD Prahova, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi fiul prim-vicepreşedintelui PDL Prahova, unul dintre românii care se află în topul milionarilor în euro.

Printre numele sonore care la alegerile trecute au obţinut mandate de parlamentar în colegii din Prahova şi care acum nu mai candidează se numără fostul premier Adrian Năstase, directorul SIE Teodor Meleşcanu, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor din Guvernul Năstase Marian Săniuţă, fostul secretar al Camerei Deputaţilor Sever Voinescu şi deputatul PNL Adriana Săftoiu.

 

Doi foşti colegi în PNL se luptă pentru mandatul de deputat în Colegiul Valea Prahovei

În Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, care include localităţi din zona de nord a judeţului şi care este cunoscut sub denumirea "Valea Prahovei", lupta electorală se va da între actualul deputat al acestui colegiu, Cristian Burlacu (PDL), cunoscut om de afaceri pe Valea Prahovei, şi preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca.

Cei doi au fost colegi de partid, iar Mircea Roşca spune că în 2008, înainte ca Burlacu să fie nominalizat drept candidatul PNL în Colegiul Valea Prahovei, în PNL se stabilise ca el să fie candidatul, însă a fost înlocuit de către fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu.

Candidatul ARD în Colegiul 1 Prahova, deputatul Cristian Burlacu, a fost ales în 2008 sub sigla PNL, dar a demisionat din acest partid în octombrie 2009, a activat ca independent timp de trei luni, iar în ianuarie 2010 a trecut la PDL.

După ce Burlacu a demisionat din PNL, fostul său coleg de partid, primarul oraşului Sinaia Vlad Oprea, a afirmat public că decizia lui Cristian Burlacu de a demisiona din PNL pentru a se înscrie ulterior în PDL a fost determinată de dorinţa acestuia de a câştiga bani de pe urma unor contracte cu statul.

Vlad Oprea afirma, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp de la înscrierea lui Burlacu în PDL, că acesta a devenit membru al acestui partid pentru că familia sa deţinea o firmă care avea un contract pentru renovarea sanatoriului de la Techirgiol, contract pentru care statul român sistase plăţile, Oprea acreditând ideea conform căreia decizia lui Burlacu ar fi fost generată de promisiunea ca plăţile pentru acel contract să fie deblocate. La acea vreme Cristian Burlacu a respins acuzaţiile fostului său coleg de partid.

Recent, presa tabloidă a scris, citându-l pe primarul din Sinaia Vlad Oprea, că la un bloc din staţiunea Sinaia, imobil construit de firma familiei lui Burlacu, un angajat al companiei distribuitoare de gaze a descoperit un furtun racordat la reţea, dar care ocolea contorul de gaze, Burlacu spunând că nu ştie nimic despre acest lucru.

Conform declaraţiei de avere completată în iunie 2012, deputatul Cristian Burlacu nu are nici terenuri, nici clădiri, nici autoturisme, nici conturi sau depozite bancare, însă a acordat, în nume personal, împrumuturi în valoare totală de peste 92.000 de euro unui număr de patru firme şi împrumuturi, tot în nume personal, de 238.000 de euro unor persoane fizice. Totodată, Cristian Burlacu are un credit bancar contractat în 2006 şi scadent în 2031 în valoare de 50.000 de euro.

Cristian Burlacu a avut 33 de iniţiative legislative, două dintre acestea devenind legi.

Principalul contracandidat al lui Cristian Burlacu la alegerile din 9 decembrie este fostul său coleg de partid Mircea Roşca, actual preşedinte al PNL Prahova.

Mircea Roşca a devenit preşedinte interimar al PNL Prahova în decembrie 2011, fiind unul dintre semnatarii unui memoriu trimis conducerii centrale a PNL, document în care preşedintele de atunci al filialei Prahova, Adrian Semcu, era acuzat de colaborare cu PDL.

La finalul unei şedinţe a conducerii PNL Prahova care durat câteva ore şi la care a participat şi Crin Antonescu, Adrian Semcu a demisionat din funcţie invocând motive personale. Ulterior, el a revenit asupra acestei decizii, însă a fost dat afară din conducerea PNL, Mircea Roşca rămânând preşedinte interimar până în vara acestui an, când a fost ales preşedinte, fiind singurul care a candidat la această funcţie.

Mircea Roşca a candidat, la alegerile locale din 2008, pentru funcţia de primar al oraşului său natal, Comarnic, însă a obţinut mai puţin de 19 la sută din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, primarul în funcţie Dorian Botoacă (PDL), a fost reales cu peste 72 la sută.

Presa din Prahova l-a comparat pe Mircea Roşca cu Marian Vanghelie în ceea ce priveşte modul de exprimare. Astfel, ziariştii au semnalat în mai multe rânduri greşeli de exprimare ale liderului PNL Prahova, respectiv expresii precum "sense giratorii" sau "am reuşit să rezolvez… să rezolv o ecuaţie".

Mircea Roşca are şi o problemă de imagine legată de fratele său, Remus Roşca, condamnat definitiv la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor şi dat în urmărire internaţională pentru că timp de câţiva ani s-a sustras pedepsei. El a fost prins în Austria în vara acestui an şi, potrivit datelor furnizate de Poliţia Prahova la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, în prezent se desfăşoară formalităţile de extrădare a lui Remus Roşca în România.

Întrebat dacă nu consideră că are o problemă de imagine în viitoarea campanie electorală, preşedintele PNL Prahova a spus că în opinia sa nu are o astfel de problemă şi că fratele său va plăti pentru ceea ce a făcut.

 

Un consilier judeţean asociat în opt firme, care declară venituri anuale de 6.000 de lei, şi fiul unui milionar în euro vor să fie deputaţi în Colegiul Câmpina

În Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, cunoscut drept Colegiul Câmpina, bătălia electorală se va da între preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran, şi democrat-liberalul Alexandru Anghel, fiul deputatului care reprezintă acum acest colegiu în Camera Deputaţilor, Florin Anghel.

Virgil Guran este liderul PNL Câmpina, iar la alegerile din 10 iunie a candidat pentru funcţia de primar al acestui municipiu, însă a fost învins de primarul în funcţie, Horia Tiseanu (PDL). În urma scrutinului din 10 iunie, Guran a fost ales consilier în Consiliul Judeţean Prahova pe lista USL.

În presa locală, Virgil Guran este prezentat drept unul dintre afaceriştii din Câmpina implicat de multă vreme în viaţa politică. Presa locală a scris în 2011 că Guran a câştigat la CEDO un proces în care a obţinut daune morale de 1.600 de euro din partea statului român pe motiv că în anul 2000 a fost reţinut şi ridicat cu cătuşe întrucât a refuzat să dea curs unei citaţii.

Conform declaraţiei sale de avere postată pe site-ul CJ Prahova în calitate de consilier judeţean, Virgil Guran are, împreună cu soţia sa, trei terenuri intravilane, unul agricol, un apartament, o casă de locuit şi două case de vacanţă. Guran este asociat în opt societăţi comerciale cu răspundere limitată şi are funcţia de preşedinte în mai multe fundaţii şi asociaţii.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Virgil Guran are un credit pe zece ani, contractat în 2010, în valoare de 70.000 de lei şi un alt credit de peste 120.000 de franci elveţieni, contractat în anul 2007 şi scadent în 2022. Conform aceluiaşi document completat în luna iulie, veniturile familiei Guran în anul fiscal trecut sunt de sunt de 6.360 de lei, bani obţinuţi de Virgil Guran în calitate de director general la un SRL din Câmpina, la care se adaugă 1.008 lei, alocaţia celor doi copii ai familiei Guran.

Contracandidatul lui Virgil Guran din partea ARD este Alexandru Anghel, fiul actualului deputat PDL Florin Anghel, prim-vicepreşedinte al PDL Prahova.

Florin Anghel a declarat corespondentului MEDIAFAX că el nu va mai candida la nicio funcţie publică, însă îl sprijină pe fiul său să candideze în colegiul reprezentat în prezent de el în Camera Deputaţilor.

Alexandru Anghel este o figură puţin cunoscută în politica prahoveană, el neimplicându-se până acum activ în politică. Tânărul este căsătorit, are un copil, iar în ultimii ani a locuit într-un cartier de lux de la marginea Bucureştiului.

Alexandru Anghel a apărut pentru prima dată în public când şi-a depus candidatura pentru un mandat de deputat. Tânărul a declarat, referindu-se la contracandidatul său Virgil Guran, că ştie că este un om cu experienţă politică şi că acesta a candidat de mai multe ori, fiind de fiecare dată învins, exprimându-şi credinţa că Guran ar putea fi învins "şi de data aceasta".

Florin Anghel, tatăl lui Alexandru Anghel, este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Prahova, averea sa fiind estimată la câteva zeci de milioane de euro. Presa a scris în repetate rânduri despre afacerile cu statul ale lui Florin Anghel, dar şi despre faptul că este unul dintre politicienii incluşi în categoria "traseişti politici", în condiţiile în care Anghel a fost membru PNŢCD, PUR, PNL, PNDC şi PDL.

 

Colegiul 3: Confruntare între doi foşti viceprimari ai Ploieştiului şi fostul director al Poştei Române

În Colegiul 3 din Prahova candidează actualul deputat Graţiela Gavrilescu din partea USL, fostul director al Poştei Române Daniel Dumitru Neagoe din partea ARD şi preşedintele PPDD Prahova, Radu Socoleanu.

Gavrilescu şi Socoleanu au fost colegi în Primăria Ploieşti, în mandatul 2004 - 2008, ei fiind viceprimari.

Graţiela Gavrilescu s-a făcut remarcată în politica locală la alegerile din 2004, când a candidat pentru funcţia de primar al Ploieştiului din partea Partidului Umanist Român. Nu a câştigat alegerile, dar a fost aleasă viceprimar, funcţie pe care a ocupat-o timp de patru ani. În această perioadă Gavrilescu a plecat din PUR şi s-a înscris în PNL, într-un moment în care aproape întreaga organizaţie Prahova a Partidului Umanist s-a îndreptat către liberali. Unii dintre colegii săi, între care fostul preşedinte al PUR Prahova deputatul Florin Anghel, au plecat ulterior din PNL, însă Gavrilescu a rămas şi a candidat în 2008 în Colegiul 3, fiind aleasă deputat.

În acest mandat Graţiela Gavrilescu a avut 34 de propuneri legislative, două dintre ele devenind legi.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, Graţiela Gavrilescu şi soţul său şi-au cumpărat, în perioada acestui mandat parlamentar, două terenuri intravilane şi o casă de locuit în comuna prahoveană Bucov, lângă Ploieşti, dar şi un apartament în Bucureşti. În aceeaşi perioadă soţul deputatei a moştenit două apartamente în Bucureşti, iar cei doi au vândut un apartament în Capitală.

Candidatul ARD în Colegiul 3 Prahova este Dumitru Daniel Neagoe, fost director al Poştei Române în perioada guvernelor PDL, în prezent consilier judeţean, ales la alegerile locale din iunie.

Întrebat dacă se aşteaptă la atacuri politice legate de activitatea sa ca director al Poştei Române, în condiţiile în care mandatul său a fost unul foarte controversat, iar presa a scris despre pierderi şi concedieri în masă la Poşta Română, Dumitru Daniel Neagoe a răspuns: "Depinde de doamna Graţiela Gavrilescu dacă va dori să facă în acest fel campanie şi dacă va lua în considerare faptul că a fost vorba doar despre articole de presă care nu au la bază o analiză asupra activităţii mele la Poşta Română".

În legătură cu activitatea sa la conducerea Poştei Române, Dumitru Daniel Neagoe a afirmat că "oricând" poate face dovada că situaţia nu este cea prezentată în presă.

Dumitru Daniel Neagoe a preluat conducerea Companiei Naţionale Poşta Română la mijlocul anului 2010, fiind înlocuit din funcţie în luna mai.

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, declara, după înlocuirea din funcţie a lui Neagoe, că în ultimii ani a existat "o acţiune de devalizare" a Poştei Române, "situaţie fără precedent", care a pus în pericol o instituţie strategică a statului român şi siguranţa financiară a 36.000 de angajaţi şi a familiilor acestora.

El spunea că Poşta are o datorie la bugetul de stat reeşalonată de aproximativ 110 milioane de lei, la care se adaugă amenda Consiliului Concurenţei, de peste 100 de milioane de lei.

Raportul Corpului de control al primului-ministru la Poşta Română, finalizat în luna iunie, arată că în anii 2009, 2010 şi 2011 conducerea Poştei, respectiv Consiliul de Administraţie şi conducerea operativă, a pus în executare bugetele de venituri şi cheltuieli cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, şi prin încălcarea dispoziţiilor imperative ale actelor normative (hotărâri de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

"Modul în care a acţionat conducerea Poştei Române a determinat înregistrarea de către companie a unor pierderi în sumă totală cumulată de 485.512.396 lei, sumă care rezultă din cumularea pierderilor anuale înregistrate în perioada 2009-2011", potrivit raportului de control.

La capitolul concluzii, raportul conţine ideea că au fost constatate mai multe "fapte posibile de natură penală care s-ar asocia cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată".

În acelaşi colegiu cu Neagoe candidează şi fostul viceprimar al Ploieştiului Radu Socoleanu, în prezent consilier local la Ploieşti din partea PPDD. Socoleanu a intrat în politică ca membru PRM, apoi s-a înscris în PDL, partid pe care l-a părăsit înaintea alegerilor locale din 2008, întrucât nu a fost nominalizat drept candidat al acestui partid pentru postul de primar al Ploieştiului.

La alegerile locale din 2008 Socoleanu a fost ales consilier local în Ploieşti, pe lista PNG-CD, dar câteva luni mai târziu a fost dat afară din partid, astfel că a pierdut mandatul de consilier local.

Înaintea alegerilor locale din acest an, Radu Socoleanu a revenit în politică, având funcţia de preşedinte al PPDD Prahova. Sub conducerea lui Socoleanu filiala PPDD Prahova a fost măcinată de scandaluri interne. După alegerile din 10 iunie mai mulţi membri aleşi consilieri pe listele PPDD au constatat că nu li s-au validat mandatele de consilier pentru că partidul le-a retras sprijinul politic fără nicio explicaţie. Pe rolul Tribunalului Prahova există şi procese intentate de aceştia consiliilor locale care nu le-au validat mandatele. De asemenea, PPDD Prahova i-a exclus din partid pe fostul candidat al formaţiunii la Primăria Ploieşti Diana Severin, fost director al Vămii Prahova, care a afirmat că Sorin Blejnar este "regina corupţiei" din vămi, şi pe fostul candidat la Consiliul Judeţean Auraş Dragomir. În urma excluderii sale din PPDD, Diana Severin a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că, în opinia sa, Radu Socoleanu intră "în categoria bişniţarilor politici".

 

Sebastian Ghiţă candidează pentru Camera Deputaţilor având drept contracandidat un medic pediatru

Bătălia electorală pentru mandatul de deputat în Colegiul 4 Prahova pentru Camera Deputaţilor se va da între omul de afaceri Sebastian Ghiţă, candidat din partea USL, şi medicul Sofia Mihăilescu, membru PDL, fost consilier judeţean.

Sebastian Ghiţă, cunoscut drept fost manager al Realitatea Media, proprietar al televiziunii de ştiri România Tv, dar şi al trustului de presă local Prahova, care include un post de radio, un post de televiziune şi un ziar, toate denumite "Prahova", este şi finanţatorul echipei de baschet Asesoft Ploieşti.

Surse din politica locală spun că la alegerile din 2008 Ghiţă, care era de câţiva ani membru PSD, a fost unul dintre apropiaţii şi susţinătorii PDL Prahova, organizaţie condusă de Roberta Anastase. De altfel, la un an de la alegeri, Sebastian Ghiţă a fost văzut stând la masă alături de preşedintele Traian Băsescu, de academicianul Eugen Simion, de preşedintele PDL Prahova, Roberta Anastase, şi de mai mulţi parlamentari PDL, la "Gala premiilor de excelenţă" organizată în cadrul zilelor oraşului Ploieşti, gală care l-a desemnat pe Traian Băsescu drept "Omul anului 2009" şi în cadrul căreia trustul "Prahova" a primit premiul de excelenţă în domeniul jurnalismului.

Câteva luni mai târziu, trustul de presă "Prahova" a devenit extrem de critic cu regimul condus de Traian Băsescu.

De altfel, în ziua depunerii candidaturii sale pentru Parlament, Sebastian Ghiţă a afirmat, răspunzând unei întrebări, că la alegerile din 2008 firmele la care era acţionar au sponsorizat toate partidele politice, inclusiv PDL.

Numele lui Sebastian Ghiţă este legat, de asemenea, de condamnarea fostului patron al Realitatea TV Sorin Ovidiu Vântu, pentru şantaj şi ameninţări cu moartea. În iunie 2012, Vântu a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru şantaj şi ameninţări la adresa lui Sebastian Ghiţă, neînţelegerile dintre cei doi survenind pe fondul unor discuţii tensionate legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media.

Contracandidatul din partea ARD al lui Sebastian Ghiţă, Sofia Mihăilescu, este medic pediatru, a fost consilier judeţean PDL în mandatul 2008 - 2012 şi a condus spitalul din Slănic.

Anul trecut, Sofia Mihăilescu a fost propusă pentru câştigarea uneia dintre bursele oferite în cadrul campaniei "Doctore, eşti un erou", derulată de Ştirile ProTV.

 

Colegiul 5 - un subinginer intrat în PNL de câteva săptămâni, care candidează cu derogare, şi un deputat ales din partea PSD şi ajuns acum la PDL

Pentru mandatul de deputat în Colegiul 5 Prahova - Valea Teleajenului candidează deputatul Mihai Apostolache şi liberalul Sorin Teju.

Prezentat de conducerea PNL Prahova drept unul dintre "liberalii autentici", Sorin Teju este membru PNL de doar "câteva săptămâni", după cum spune preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca, şi a obţinut derogare de la conducerea partidului pentru a candida.

Surse din PSD Prahova susţin că Teju a fost propus drept candidat la conducerea USL Prahova de către Florin Constantin (PSD), primarul oraşului Vălenii de Munte, cea mai importantă localitate din acest colegiu. Aceleaşi surse susţin că Teju ar fi candidat din partea PSD dacă acest colegiu ar fi revenit formaţiunii în urma negocierilor.

Sorin Teju este de profesie subinginer, iar surse locale spun că are o brutărie în Vălenii de Munte.

Teju a fost unul dintre apropiaţii deputatului Mihai Apostolache, împotriva căruia candidează la alegerile din decembrie.

Fiul fostului senator PSD Victor Apostolache, unul dintre liderii marcanţi ai PSD în anii 1990, Mihai Apostolache, ales în 2008 sub sigla PSD, candidează pentru al doilea mandat de deputat în Colegiul 5 Prahova, de data aceasta din partea ARD, fiind membru PDL.

Apostolache a plecat din PSD în martie 2010 şi s-a înscris imediat în PDL.

Surse din PSD susţin că decizia lui Mihai Apostolache de a pleca din PSD a fost strâns legată de schimbarea lui Mircea Geoană de la şefia partidului, Apostolache fiind unul dintre apropiaţii lui Geoană.

În acest mandat de parlamentar Mihai Apostolache a iniţiat 35 de propuneri legislative, dintre care patru au devenit legi.

Întrebat ce îl recomandă pentru un nou mandat de parlamentar, Apostolache a răspuns: "Activitatea din cei patru ani, atât în Parlament, cât mai ales în teritoriu, unde am avut peste 3.000 de acţiuni alături de oamenii din acest colegiu. Practic, toate categoriile socio-profesionale au participat la acţiunile pe care le-am iniţiat. Exemplu: expoziţia de produse tradiţionale din zona Văii Teleajenului organizată de trei ori la Parlament, consultări permanente cu cadrele didactice, medicii din zonă, preoţi, mediul de afaceri şi multe altele".

Mihai Apostolache spune că două dintre cele mai mari realizări ale sale în acest mandat sunt modernizarea Spitalului Orăşenesc Vălenii de Mnte şi legea care prevede scutirea de la impozitul pe pensie a persoanelor cu handicap accentuat şi grav, el fiind unic iniţiator al acestei legi.

Mihai Apostolache este lector universitar doctor la Universitatea de Petrol-Gaze Ploieşti.

 

Senatorul Sorin Chivu, a cărei firmă are contracte cu Consiliul Local şi Poliţia Locală Ploieşti, vrea mandat de deputat

În Colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor candidează actualul senator UNPR Sorin Chivu şi democrat-liberalului Dragoş Gunia, consilier judeţean.

Sorin Chivu, vicelider al grupului parlamentar progresist din Senat, şi-a început cariera politică în anii '90, la PD, a fost ales senator PSD în Prahova la scrutinul din 2008, iar înainte de a ajunge parlamentar a avut mai multe funcţii în administraţia publică locală şi a avut afaceri cu autorităţile locale.

Astfel, de-a lungul vremii presa a scris că Sorin Chivu a concesionat oborul din Ploieşti, cel mai mare târg din oraş, a derulat afaceri cu produse petroliere, iar una dintre firmele sale a deţinut un elicopter fără elice, folosit doar în acte pentru a justifica consumul mare de combustibil.

În anul 2000, când a candidat la Primăria Ploieşti şi a pierdut, Chivu era cunoscut în Ploieşti drept "regele parcărilor", pentru că firma sa avea închiriate toate parcările din municipiu.

Conform declaraţiei sale de avere din 23 octombrie, Chivu are un teren intravilan la Bucov, în suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi, cumpărat în 1998, o casă de 423 de metri pătraţi, tot la Bucov, cumpărată în 2004, precum şi un spaţiu comercial de 166 de metri pătraţi la Ploieşti, cumpărat în 2008. În declaraţia sa de avere mai este menţionat şi un autoturism Hyundai cumpărat în 2006.

De asemenea, senatorul are şi lingouri de aur în valoare de 100.000 de lei, dobândite în acest an.

În decembrie anul trecut, senatorul a vândut o vilă la Bucov, obţinând 528.820 de lei, conform declaraţiei sale de avere. El are şi trei conturi în bănci deschise în 2002, 2007 şi 2011, în cel deschis anul trecut având 400.000 de lei, însă are şi două credite bancare de 455.400 franci elveţieni şi de 200.000 de lei, primul scadent în 2024 şi al doilea în 2014.

Chivu are şi acţiuni la SC Mecca Plast Service SA de aproape 500.000 de lei şi, de asemenea, a acordat societăţii un împrumut, în nume personal, de 300.000 de lei.

În ultimul an fiscal, el a obţinut din indemnizaţia de senator 50.784 de lei, în timp ce soţia sa a încasat, ca director general al SC Mecca Plast Service SA, 44.734 de lei, iar fiul său a încasat 31.978 lei, ca "director Casa Auto" la aceeaşi firmă. De asemenea, senatorul şi soţia sa au mai obţinut din închirierea unor spaţii comerciale 1.500 de euro şi 3.500 de lei lunar. Senatorul a încasat şi dividende de 33.466 de lei de la SC Mecca Plast Service SA.

În declaraţia de interese el menţionează mai multe contracte încheiate cu autorităţi locale, respectiv un contract încheiat în 2003 cu Consiliul Local Ploieşti, pentru care există şi un litigiu în instanţă, un contract încheiat cu Poliţia Locală Ploieşti în februarie 2012 şi care expiră la sfârşitul acestui an, un alt contract cu APIA Buzău, încheiat în martie 2012 pentru o perioadă de un an, un altul cu Servicii de Gospodărire Urbană, încheiat în iulie 2012 şi care se va încheia la finalul anului 2013. Firma sa, Mecca Plast Service, a mai încheiat în 1 noiembrie 2010 un contract cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare (ITRSV) Ploieşti, contract care s-a încheiat joi, 1 noiembrie 2012.

Senatorul UNPR mai declară un contract al firmei soţiei sale, cu Sanatoriul Balnear şi Recuperare Techirghiol, încheiat în iunie 2012 şi care expiră la finalul acestui an.

Firma senatorului, SC Mecca Plast Service SA, se ocupă cu vânzări şi închirieri de maşini, tractări auto, service auto şi produce sârmă, plase sudate şi panouri metalice, tâmplărie PVC cu geamuri termpoan. De asemenea, firma se ocupă şi cu întreţinerea şi reparaţii electro şi motostivuitoare, servicii de transport marfă cu autotrenuri, transport şi distribuţie produse petroliere.

Contracandidatul lui Chivu, Dragoş Gunia (ARD), a fost membru PNL şi se află la al treilea mandat în Consiliul Judeţean Prahova.

Absolvent al unei facultăţi de jurnalism, Gunia a lucrat în presă foarte puţin timp. Este angajat al companiei Conpet din anul 2009, ca şef serviciu administrativ. A fost purtător de cuvânt al PDL Prahova şi este prima dată când candidează la alegerile parlamentare.

 

Candidaţi în Colegiul 7: directorul general al Conpet şi directorul sucursalei Argeş - Buzău a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare

În Colegiul 7 mandatul de deputat va fi disputat de preşedintele PNL Ploieşti, Alexandri Nicolae, şi de Dan Ciolac (ARD), membru PDL.

Alexandri Nicolae a fost subprefect, deputat pentru câteva luni în legislatura 2004 - 2008, prefect al judeţului Prahova, fost director tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice din Ploieşti, fost director al Parcului Industrial Brazi, iar în prezent este director general al companiei Conpet.

La alegerile din 2008 Alexandri Nicolae a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova din partea PNL, însă a pierdut.

Nicolae Alexandri este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL în Prahova şi unul dintre strategii filialei în campaniile electorale.

Contracandidatul lui Nicolae din partea ARD, Dan Ciolac, este la al doilea mandat de consilier judeţean ales pe listele PDL.

Ciolac este director regional al sucursalei teritoriale Argeş - Buzău a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, iar soţia sa, Roxana Ciolac, a fost director coordonator al Casei Judeţene de Pensii Prahova până luna trecută, când a trecut în funcţia de şef serviciu în cadrul aceleiaşi instituţii.

 

Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, împotriva unui fost secretar de stat în "Colegiul lui Năstase"

În Colegiul 8, cunoscut drept "Colegiul Mizil" sau "Colegiul lui Năstase", candidează din partea USL tânărul Vlad Cosma, vicepreşedinte al TSD Prahova, iar din partea ARD Cristian Apostol, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

Vlad Cosma este fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (aflat la al treilea mandat la şefia CJ) care are, de asemenea, funcţia de preşedinte al PSD Prahova.

Colegiul uninominal Mizil este recunoscut drept un fief al PSD, cele mai multe dintre primăriile din acest colegiu având primari social-democraţi. Într-una dintre comunele care includ acest colegiu, respectiv în comuna Ciorani, de mulţi ani candidaţii PSD reuşesc să obţină peste 90 la sută din voturile alegătorilor. În 2008, Adrian Năstase a fost ales deputat în acest colegiu cu aproximativ 60 la sută din voturi.

Vlad Cosma este un personaj controversat în politica locală. Acesta conduce un BMW X6 în valoare peste 60.000 de euro şi s-a făcut remarcat prin ţinute scumpe, purtând genţi Louis Vuitton şi pantofi Dolce&Gabbana. El se implică activ în politică, fiind prezent alături de tatăl său la multe dintre acţiunile organizate de acesta.

Presa locală a relatat că atunci când tatăl său a fost plecat în delegaţii în străinătate, Vlad Cosma i-a convocat în şedinţă pe unii dintre directorii din cadrul Consiliului Judeţean, spunându-le acestora: "Mircică nu e, aşa că azi discutaţi cu mine…". Vlad Cosma a infirmat însă această informaţie spunând că a ţinut în locul tatălui său şedinţe, dar nu la sediul Consiliului Judeţean, ci la cel al PSD, cu colegii săi de partid.

Întrebat, la depunerea candidaturii sale, ce părere are despre eticheta "băiatul lui tata", Vlad Cosma a răspuns: "Toată lumea are un tată şi o mamă. Bineînţeles, sunt şi eu băiatul lui tata, nu puteam să fiu doar băiatul lui mama. Şi evident, îi mulţumesc tatălui meu că îmi este tată".

În ultimii ani, Mircea Cosma a fost frecvent criticat de către adversarii săi politici, care au acuzat că fiul său ar avea legături cu "reţele de interlopi" în Ploieşti şi alte localităţi din Prahova. Unul dintre politicienii care au făcut frecvent astfel de afirmaţii este preşedintele PDL Prahova, Roberta Anastase.

Întrebat dacă nu îi este teamă că va fi acuzat de nepotism, Mircea Cosma a declarat: "Am să vă dau două exemple: unul este exemplul unei familii politice numită Brătianu şi al doilea este exemplu familiei Băsescu. Şi pentru că amândouă exemplele mi s-au părut pozitive…"

Contracandidatul lui Vlad Cosma, Cristian Apostol, a fost secretar de stat în Ministerul Mediului şi coordonează în cadrul PDL Prahova Colegiul 8.

La alegerile parlamentare din 2008 a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 4, împotriva preşedintelui de atunci al PSD Prahova, Marian Săniuţă, însă a pierdut.

Activitatea politică a lui Cristian Apostol este foarte puţin cunoscută în judeţul Prahova, el susţinând în ultimii ani doar două conferinţe de presă în care a vorbit, de la sediul PDL, despre măsuri luate în Ministerul Mediului, condus la acea vreme de Laszlo Borbely.

 

Patron de firmă de taxi la Ploieşti, deputatul PDL George Ionescu mai vrea un mandat de deputat

Deputatul PDL George Ionescu, cel care reprezintă în prezent Colegiul 9 în Parlament, va candida pentru al doilea mandat de deputat şi va avea contracandidat un reprezentant al PC.

George Ionescu este prim-vicepreşedinte al PDL Prahova şi a fost consilier judeţean.

Ionescu este cunoscut drept patronul uneia dintre cele mai mari companii de taxi din Ploieşti, de afacerile sale ocupându-se fiul său.

Conform celei mai recente declaraţii de avere depusă la Parlament în luna iunie a acestui an, familia lui George Ionescu are şase case, între care două cumpărate în 2009, după preluarea mandatului parlamentar, precum şi cinci terenuri intravilane şi unul agricol.

De asemenea, potrivit ultimelor trei declaraţii de avere ale deputatului prahovean, completate în anii 2010, 2011 şi 2012, fiul cel mare al lui George Ionescu, Cătălin, a fost angajat cu contract civil la Camera Deputaţilor, contract în baza căruia a câştigat, în trei ani, peste 30.000 de lei. Astfel, în anul fiscal 2009 fiul lui George Ionescu a câştigat 10.041 lei de la Camera Deputaţilor, conform declaraţiei de avere depuse în 2010, iar un an mai târziu fiul deputatului prahovean a câştigat de la Camera Deputaţilor 10.600 de lei, în timp ce anul trecut a obţinut, în baza aceluiaşi contract, suma de 10.224 de lei.

Contactat telefonic şi întrebat ce servicii prestează fiul său pentru Camera Deputaţilor, parlamentarul George Ionescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că în anul 2009, în urma unui accident, şi-a rupt o mână, astfel că în acea perioadă fiul său l-a dus cu maşina la Bucureşti, iar contractul cu Camera Deputaţilor a fost încheiat pentru ca fiul să poată intra la Parlament.

Întrebat ce anume îl recomandă pentru o nouă candidatură, Ionescu a răspuns: "Aceşti patru ani de activitate cred că au fost în beneficiul cetăţenilor din colegiul meu. Am ţinut audienţe în toate localităţile, am stat de vorbă cu cetăţenii şi a făcut tot posibilul ca să ajut primăriile să acceseze fonduri europene, guvernamentale".

Ionescu a avut 29 de propuneri legislative, trei dintre acestea devenind legi.

Contracandidatul lui George Ionescu este un reprezentant al PC, în condiţiile în care, în baza alianţei dintre PNL şi PC, PNL Prahova a rezervat acest colegiu conservatorilor.

Candidatul PC în acest colegiu, Alexandru Mihai Ştefănescu, a fost trimis de la Bucureşti şi s-a prezentat presei luni, ziua în care şi-a depus candidatura.

El are 30 de ani, este medic şi locuieşte în Bucureşti. Spune că a intrat în politică pentru că oamenii au nevoie de ajutor: "Experienţa mea de zi cu zi mă face să văd necesitatea oamenilor, nevoia de ajutor şi cred că pot să pun umărul la acest ajutor, să mergem către o direcţie mai bună".

 

Fostul prefect de Prahova împotriva unui profesor universitar, în Colegiul 10

Colegiul 10 din Prahova acoperă zona de sud a municipiului Ploieşti, care este reprezentat în Parlament de trei deputaţi. În mandatul parlamentar care urmează să se încheie, acest colegiu a fost reprezentat în Parlament de deputatul Sever Voinescu. Acesta nu mai candidează pentru încă un mandat, PDL desemnându-l candidat în acest colegiu pe fostul prefect de Prahova Adrian Dobre (PDL), care îl va avea contracandidat pe social-democratul Ion Eparu.

Adrian Dobre, cunoscut drept unul dintre apropiaţii Robertei Anastase, este preşedinte al PDL Ploieşti, a fost subprefect de Prahova în perioada în care PDL şi PSD au guvernat împreună şi a devenit prefect după ieşirea PSD de la guvernare. A fost prefect până în mai 2012, când a demisionat pentru a se înscrie în PDL, partid din partea căruia a candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, pierzând în favoarea lui Mircea Cosma.

În mandatul de prefect, Adrian Dobre a intrat de mai multe ori în conflict cu preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma. Astfel, Dobre a blocat un proiect care prevedea construirea unui drum judeţean din fonduri europene, atacând în instanţă o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care preşedintele Mircea Cosma a votat exproprierea propriilor săi copii de o suprafaţă de teren pe care trece drumul. Prefectura a pierdut procesul pe motiv că acţiunea a fost introdusă în instanţă tardiv. Proiectul privind construirea drumului a fost reluat cu câteva luni întârziere.

Contracandidatul lui Adrian Dobre, social-democratul Ion Eparu, este preşedinte al PSD Ploieşti şi este unul dintre politicienii prahoveni cu o reputaţie bună. Eparu este profesor universitar la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti şi a deţinut mai multe mandate de consilier local.

 

Roberta Anastase vrea un nou mandat de deputat, adversarul ei fiind preşedintele tinerilor din PNL Prahova

Colegiul 11 - Ploieşti vest este colegiul Robertei Anastase. Aceasta va candida pentru un nou mandat şi îl va avea drept contracandidat pe preşedintele TNL Prahova, Paul Dumbrăvanu.

Fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase conduce de mai mulţi ani filiala PDL Prahova.

Este unul dintre cei mai controversaţi politicieni, numele său fiind legat de ceea ce adversarii săi politici au numit "furtul de la legea pensiilor". Anastase a fost acuzată că a favorizat adoptarea legii pensiilor, numărând mai mulţi parlamentari decât erau în realitate în sală. În urma votului la această lege, în septembrie 2010, PSD a depus la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie plângere penală pe numele Robertei Anastase şi a deputatului Sever Voinescu, Anastase fiind acuzată de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, Anastase fiind considerată nevinovată.

Roberta Anastase a fost acuzată de către premierul Victor Ponta că şi-a angajat tatăl pe un post de consilier la Conpet, cu o indemnizaţie de 35.000 de lei lunar. Anastase afirma însă că indemnizaţia tatălui său era mai mică decât cea prezentată de premier.

În cei aproape patru ani în care a reprezentat colegiul Ploieşti vest în Parlament şi în care Ploieştiul a fost condus de primarul PDL Andrei Volosevici, în colegiul lui Anastase s-au făcut multe investiţii: au fost amenajate parcări, au intrat în reabilitare termică pe fonduri de la buget zeci de blocuri şi au fost începute proiecte cu fonduri europene care însă nu au fost finalizate.

Roberta Anastase şi-a anunţat candidatura pentru încă un mandat de deputat prin intermediul unui ziar editat de PDL în 10.000 de exemplare şi distribuit gratuit în Ploieşti..

Presa locală a scris că de campania Robertei Anastase se va ocupa tatăl său, la fel ca şi acum patru ani. Tatăl Robertei Anastase a fost acuzat că, în decembrie 1989, pe vremea când deţinea o funcţie de conducere în cadrul unei uzine din Ploieşti, a dispus sudarea porţilor fabricii pentru a-i împiedica pe muncitori să iasă în stradă şi să participe la protestele împotriva dictaturii Ceauşescu.

Roberta Anastase s-a născut la Ploieşti, în 1976. Ea este sociolog şi a urmat cursuri post-universitare în Ştiinţe Politice şi Studii Europene.

Ea a intrat în politică în 1991, la vârsta de 15 ani, când a devenit membru al PD, având funcţiile de vicepreşedinte al organizaţiei de tineret, membru în Biroul Politic Naţional şi Preşedinte al Organizaţiei Prahova. În prezent este secretar executiv pentru relaţii internaţionale al Partidului Democrat-Liberal.

Roberta Anastase a fost aleasă preşedinte al Camerei Deputaţilor la sfârşitul anului 2008, după constituirea Parlamentului nou ales în urma scrutinului din noiembrie şi a ocupat această funcţie până la începutul lunii iulie a acestui an, când a fost revocată din funcţie, locul său fiind luat de social-democratul Valeriu Zgonea. După schimbarea sa din funcţie, Anastase a depus o sesizare la Curtea Constituţională, însă sesizarea sa a fost respinsă ca inadmisibilă.

Conform declaraţiei de avere completate în iunie 2012, Roberta Anastase are un teren intravilan pe Valea Doftanei, cumpărat în 1999. Tot pe Valea Doftanei are o casă de vacanţă achiziţionată în 1999. În 2007, şi-a achiziţionat un autoturism Hyundai Tucson şi are, de asemenea, bijuterii şi metale preţioase dobândite de-a lungul timpului în valoare de 11.500 de euro.

Ea mai menţionează în declaraţia de avere că are mai multe conturi la BCR Ploieşti, într-unul dintre conturi, deschis în 2008, având 36.000 de euro.

Venitul anual al acesteia în anul fiscal precedant obţinut din funcţia de deputat a fost de 64.000 de lei.

Contracandidatul Robertei Anastase este tânărul Paul Dumbrăvanu, preşedintele organizaţiei de tineret a PNL Prahova. De profesie avocat, Dumbrăvanu s-a făcut remarcat în politica locală anul acesta, făcând parte din noua echipă de conducere a PNL Prahova.

După alegerile locale din iunie, Paul Dumbrăvanu a devenit director al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, instituţie care are ca obiect de activitate monitorizarea operatorilor care prestează servicii publice la nivelul municipiului. Contractul său cu RASP este de patru ani.

"Merg ca să câştig. Oamenii în mod clar s-au săturat de formă fără fond, s-au săturat în a discuta despre cadouri trusouri dar să tăiem indemnizaţiile pentru copii, s-au săturat să discutăm despre pensii mărite dar de fapt să le tăiem", a spus Dumbrăvanu, la depunerea candidaturii sale.

Întrebat ce le poate el oferi alegătorilor din colegiul Robertei Anastase, Dumbrăvanu a spus: "În primul rând calitatea umană, un proiect pe termen lung pentru o gândire pe patru ani şi nu numai, în al doilea rând le pot oferi încrederea şi faptul că sunt un om serios".

 

Actualul deputat PSD Andrei Sava candidează împotriva fostului viceprimar Cătălina Bozianu

Pentru Colegiul 12 Prahova, care include zona de nord a municipiului Ploieşti, intră în lupta electorală deputatul PDL Andrei Sava şi fostul viceprimar al municipiului Ploieşti Cătălina Bozianu.

Andrei Sava a fost ales deputat în Colegiul 12, în anul 2008, din partea PDL, el învingându-l pe fostul primar al Ploieştiului Emil Calotă, care tocmai îşi încheiase mandatul.

Andrei Sava a plecat din PDL în mai 2012, când s-a înscris în PSD.

În ultima perioadă, Sava a ieşit în evidenţă prin iniţiative legislative precum scutirea de impozite a salariilor tuturor clericilor, indiferent de cult dacă acesta este recunoscut pe teritoriul României sau acordarea de facilităţi fiscale firmelor care înfiinţează creşe şi grădiniţe pentru copiii angajaţilor.

În cei patru ani de mandat, Andrei Sava a avut 51 de iniţiative legislative, din care două au devenit lege.

Nominalizarea lui Andrei Sava drept candidat pentru încă un mandat din partea USL a provocat nemulţumirea unora dintre membrii vechi ai PSD.

Consilierul local PSD George Stanciu, ginerele fostului primar al Ploieştiului Emil Calotă, pe care Sava l-a învins la alegerile parlamentare din 2008, a afirmat public că nu-l va susţine pe Sava în această campanie electorală fiindcă nu este de acord cu candidatura acestuia.

Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, a spus că "nu este vorba despre nemulţumiri în PSD Prahova, ci despre nemulţumirea unuia dintre preşedinţii de organizaţii de cartier care ar fi vrut să candideze el pe acel colegiu".

"Protocolul a fost acela că cei care au fost cu noi în momentele grele de preluare a guvernării de la portocalii îşi păstrează colegiile dacă doresc. O singură abţinere a fost împotriva candidaturii (lui Andrei Sava – n.r.), restul au fost încercări de a transforma ţânţarul în armăsar, dar nu a ţinut", a spus Cosma referindu-se la acest subiect.

Unul dintre subiectele abordate de ziarişti şi legate de Andrei Sava este că acesta şi-a modificat fotografiile de campanie, scoţând cu ajutorul programului photoshop o aluniţă pe care o are pe vârful nasului.

În acelaşi colegiu va candida, din partea ARD, fostul viceprimar al Ploieştiului din mandatul 2008 - 2012, Cătălina Bozianu.

Bozianu a fost membru PNL şi preşedinte PNL Ploieşti, făcând parte din echipa fostului lider al PNL Prahova, Adrian Semcu.

După schimbarea lui Semcu din funcţie, în decembrie 2011, Cătălina Bozianu a rămas în PNL până înaintea alegerilor locale din iunie, când s-a înscris în PDL şi a candidat la lista acestui partid la consiliul Local Ploieşti, situându-se pe locul al doilea pe lista de candidaţi, după primarul Andrei Volosevici.

În perioada cât a fost viceprimar Cătălina Bozianu s-a ocupat de organizarea unora dintre cele mai importante licitaţii organizate de municipalitate, cum ar fi licitaţia pentru refacerea stadionului "Ilie Oană" sau licitaţia pentru atribuirea contractului de salubritate.

Foştii săi colegi de la PNL au acuzat-o în repetate rânduri că nu face opoziţie, ci colaborează cu PDL.

 

Senatorul Georgică Severin, suspendat din PDL şi trecut la PSD, candidează împotriva managerului Spitalului Câmpina

În Colegiul 1 pentru Senat în judeţul Prahova candidează actualul senator Georgică Severin (USL) şi medicul Matei Alexandru (ARD).

În 2008, Georgică Severin a fost ales senator din partea PDL. În iunie 2010, Severin a fost suspendat pe termen nelimitat din PDL, după ce a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc. Câteva luni mai târziu, după ce a purtat discuţii şi cu PNL şi cu PSD, Severin s-a înscris în PSD, mărturisind că le-a cerut social-democraţilor continuarea activităţii în comisiile parlamentare din care a fost exclus de PDL şi şansa de a candida din nou în 2012.

Georgică Severin este profesor de istorie, însă a predat doar cinci ani, înainte de 1989, iar după 1990 a activat în mediul privat. Severin a fost patronul unui trust de presă local în Câmpina, oraşul său natal şi a activat ca jurnalist, publicând articole în presa din Câmpina.

Contracandidatul lui Severin este chirurgul Matei Alexandru, managerul Spitalului Câmpina.

Până acum, Matei Alexandru nu s-a implicat activ în politică, iar surse din PDL susţin că cel care l-a convins să candideze este deputatul PDL Florin Anghel, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din zona Câmpina.

Sub conducerea lui Matei Alexandru, spitalul din Câmpina a fost unitatea medicală care a acumulat cele mai mari datorii. Astfel, conform unui document elaborat de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova în anul 2010, zece spitale din Prahova aveau către diverşi furnizori datorii cu termen de plată depăşit la data de 31 decembrie 2009 în valoare totală de 17,7 milioane de lei, din această sumă datoria spitalului municipal Câmpina fiind de nouă milioane de lei, aproape dublu faţă de datoria Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, care este cel mai mare spital şi primeşte anual peste 50 000 de pacienţi.

După nominalizarea sa drept candidat, presa locală din Câmpina a relatat o declaraţie a lui Matei Alexandru potrivit căreia nu va renunţa la profesia de medic pentru politică şi că, dacă va avea de ales, va alege practicarea profesiei de medic.

 

Un fost ofiţer SRI, senator în funcţie, împotriva preşedintelui Colegiului Medicilor Prahova

În Colegiul 2, câştigat acum patru ani de actualul primar al Ploieştiului, candidează senatorul Daniel Savu (PSD) şi medicul Simona Schelbach (Forţa Civică), preşedinte al Colegiului Medicilor Prahova.

În anul 2008, Daniel Savu a candidat din partea USL în colegiul uninominal pentru Senat numărul 5 din Prahova, care include mare parte din municipiul Ploieşti. Savu l-a avut drept contracandidat pe Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor în unul dintre cabinetele conduse de Emil Boc. Deşi a obţinut mai puţine voturi decât Gabriel Sandu, Savu a intrat în Senat în defavoarea lui Sandu.

La alegerile din decembrie, Daniel Savu nu mai candidează în colegiul pe care l-a reprezentat în Senat în acest mandat, ci într-un alt colegiu. Surse din PSD susţin că Savu ar fi refuzat candidatura în acelaşi colegiu după ce a aflat că acolo va candida fostul primar al municipiului Ploieşti Andrei Volosevici.

Într-o postare pe blogul său, Daniel Savu spune că decizia de a schimba colegiul este una "sentimentală", care nu are legătură cu niciun contracandidat şi că a ales să candideze în acel colegiu fiindcă acolo s-a născut şi locuieşte, acolo a mers la şcoală şi acolo au trăit, într-un apartament cu două camere, părinţii săi.

Daniel Savu a fost, între 1992 şi 1999, ofiţer în Serviciul Român de Informaţii. După ce părăsit SRI, a fost director în Primăria Ploieşti, director APAPS Bucureşti, expert AVAS Bucureşti, expert parlamentar.

În anul 2003, pe vremea când era director la APAPS Bucureşti, Daniel Savu şi-a cumpărat o casă în Ploieşti prin credit ANL, în primul cartier construit prin ANL în acest municipiu într-o zonă exclusivistă şi foarte scumpă de la marginea Ploieştiului.

Conform declaraţiei de avere completate anul acesta, Daniel Savu deţine obiecte de artă în valoare de 50.000 de lei, dobândite între anii 1985 şi 2009.

Contracandidatul lui Savu este medicul Simona Schelbach, preşedinte al Colegiului Medicilor Prahova şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Ea a fost membru PNL, însă şi-a dat demisia din acest partid în luna martie, acuzând conducerea filialei Prahova a PNL că "a abandonat principiile liberale şi calcă în picioare statutul partidului".

 

Colegiul 3 Senat - un medic, fost deputat, vs. un fost ministru PDL

Lupta electorală pentru mandatul de senator în Colegiul 3 Prahova se va da între medicul Ion Luchian (PNL) şi fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu, perdant la alegerile parlamentare din 2008.

Ion Luchian a avut până acum două mandate de deputat, între 2000 şi 2004 şi 2004 - 2008. Luchian este medic chirurg urolog, şef al secţiei de urologie din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti. Între 1997 şi 2000 a fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova. În plan politic, Ion Luchian este membru al PNL din 1999, iar din 2001 până în 2003 a fost preşedinte al PNL Prahova, ulterior ocupând funcţia de vicepreşedinte al acestei filiale.

Contracandidatul lui Ion Luchian, fostul ministru Gabriel Sandu, este membru PDL, acesta fiind a treia formaţiune din care face parte, după uniunea Forţelor de Dreapta şi PNL.

Sandu a fost deputat în mandatul 2004 - 2008, iar la alegerile din 2008 a candidat pentru Senat în colegiul uninominal 5 Prahova şi, deşi a avut cel mai mare număr de voturi, nu a intrat în Parlament.

Presa mondenă a scris că Sandu a divorţat de soţia cu care are doi copii pentru a rămâne cu iubita sa, pe care a cunoscut-o în timpul campaniei electorale din 2004. Când a devenit ministru, Gabriel Sandu şi-a angajat iubita în funcţia de consilier personal.

De asemenea, de-a lungul anilor în presă au apărut mai multe articole care-l prezentau pe Sandu drept "un ţepar" în afaceri, fiind acuzat că firmele sale nu ar fi onoratclauzele contractuale, mai exact nu plăteau sumele integrale pentru produsele sau serviciile contractate cu diverşi furnizori.

 

Colegiul 4 Senat: un fost prefect şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

În colegiul uninominal 4 pentru Senat în Prahova candidează, din partea USL, fostul prefect Radu Oprea, ia din partea ARD fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Adrian Semcu.

Radu Ştefan Oprea a fost prefect al judeţului Prahova în perioada în care PSD şi PDL au guvernat împreună. Înainte de a fi prefect, Radu Oprea a mai candidat la alegerile parlamentare din 2008 pentru Camera Deputaţilor, însă a pierdut alegerile, colegiul fiind câştigat de prim-vicepreşedintele PDL Prahova George Ionescu.

Radu Oprea este un cunoscut om de afaceri, care deţine acţiuni în mai multe firme, în special profilate pe construcţii civile şi industriale. Tatăl lui Radu Oprea, Nicolae Oprea, a fost unul dintre cei mai influenţi membri ai PDSR şi a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Ploieşti în anii '90. Nicolae Oprea este cunoscut drept prieten şi fost vecin al preşedintelui PSD Prahova Mircea Cosma. În ultimii ani, Nicolae Oprea s-a retras din viaţa politică, fiind bolnav.

Adrian Semcu a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al PNL Prahova, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2011. În prezent, Semcu este preşedintele filialei Prahova a partidului Forţa Civică. De-a lungul anilor o parte a presei l-a prezentat pe Adrian Semcu drept unul dintre apropiaţii omului de afaceri Dinu Patriciu, care a deţinut funcţia de preşedinte al PNL Prahova înainte ca în această funcţie să fie ales Semcu.

În momentul în care a fost schimbat din funcţie, Semcu a fost acuzat de o parte dintre colegii săi din PNL că a pactizat cu PDL în Consiliul Local Ploieşti.

Unul dintre fiii lui Semcu deţine o firmă care timp de doi ani, începând cu octombrie 2008, a derulat două contracte de investiţii cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, unul în valoare de 654 473 de euro, celălalt în valoare de 160 956 de euro. Adrian Semcu a declarat că firma la care este acţionar fiul său nu a avut afaceri cu Consiliul Judeţean, nu a beneficiat de contracte pe bani publici şi că cele două contracte sunt contracte de investiţii ca urmare a accesării unor fonduri europene pe programe în domeniul agriculturii.

 

Colegiul 5: Fostul primar al Ploieştiului împotriva unui fost secretar de stat

În colegiul 5 Senat în Prahova, care include mare parte din municipiul Ploieşti, candidează fostul primar Andrei Volosevici (ARD) şi consilierul local Augustin Mitu (USL).

La alegerile din iunie, Volosevici a pierdut al doilea mandat de primar al Ploieştiului la o diferenţă de aproximativ 1.600 de voturi de candidatul PSD care a fost ales primar. La acea dată, Volosevici a acuzat fraude şi nereguli în procesele-verbale încheiate în jumătate dintre secţiile de votare din municipiu şi a contestat alegerile, însă Biroul Electoral Judeţean i-a respins contestaţia întrucât membrii PDL din secţiile de votare unde Volosevici a semnalat nereguli nu au sesizat aceste nereguli înainte de a semna procesele-verbale.

După alegerile din 10 iunie, Andrei Volosevici a renunţat şi la funcţia de consilier municipal şi la cea de consilier judeţean, pe care le-a obţinut în urma scrutinului. În plus, fostul primar, care era preşedintele organizaţiei municipale PDL Ploieşti, a renunţat la toate funcţiile de conducere din PDL, rămânând simplu membru al acestei formaţiuni politice, spunând că îşi asumă astfel eşecul de la alegeri.

Andrei Volosevici este avocat, iar mama sa este decanul Baroului de Avocaţi Prahova.

Contracandidatul său, Augustin Mitu, este un vechi membru PSD, fost consilier local, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, conferenţiar universitar la Universitatea de petrol-gaze Ploieşti, în prezent consilier judeţean.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere postate pe site-ul Primăriei Ploieşti, Augustin Mitu deţine două terenuri intravilane, un apartament, o casă şi un spaţiu comercial în Ploieşti, două depozite bancare în valoare de 242.000 de lei şi 10.000 de euro, deschise în 2011 şi un alt depozit de 10.000 de dolari deschis în 2007. De asemenea, el are părţi sociale la două firme şi acţiuni în valoare de 18.000 de euro la BCR Erste. Una dintre cele două firme, pe care Mitu o deţine în totalitate, se ocupă de printuri de mari dimensiuni şi publicitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici