Alexander Stubb a câştigat alegerile prezidenţiale din Finlanda. În 2017 s-a retras din viaţa publică, dar s-a răzgândit când Putin a invadat Ucraina

Pro-european şi pro-ucrainean, Stubb fusese prim-ministru anterior, dar a părăsit viaţa publică în 2017, convins că a „făcut destul pentru ţară”: s-a răzgândit când Putin a invadat Ucraina.

382 afișări
Imaginea articolului Alexander Stubb a câştigat alegerile prezidenţiale din Finlanda. În 2017 s-a retras din viaţa publică, dar s-a răzgândit când Putin a invadat Ucraina

Alexander Stubb a câştigat alegerile prezidenţiale din Finlanda. În 2017 s-a retras din viaţa publică, dar s-a răzgândit când Putin a invadat Ucraina

A fost o întoarcere reuşită în politică pentru Alexander Stubb, ales ieri ca noul preşedinte al Finlandei în turul doi, în care l-a înfruntat pe Pekka Haavisto.

Candidatul în vârstă de 55 de ani al partidului Coaliţia Naţională de centru-dreapta şi-a depăşit adversarul, care a candidat ca independent, cu 51,6% din voturi.

Stubb are un trecut lung în instituţiile de la Helsinki: a fost europarlamentar, ministru al Afacerilor Externe, Afacerilor Europene, Economiei şi, între 2014 şi 2015, prim-ministru. În 2017 a abandonat viaţa publică, convins că „a făcut destul pentru ţara lui”. S-a răzgândit când Rusia a invadat Ucraina.

La sfârşitul unei lungi campanii electorale, s-a trezit concurându-l pe Haavisto, un alt fost ministru de Externe: ambii sunt ferm pro-europeni şi sunt în favoarea ajutorului pentru Ucraina.

Stubb, care în calitate de preşedinte al republicii va fi comandantul forţelor armate şi va avea o pondere considerabilă asupra opţiunilor diplomatice, îi va lua locul lui Sauli Niinistö, care în cei 12 ani de conducere a statului a trecut de la porecla „omul care îi şopteşte lui Putin” la principalul promotor al intrării istorice a Finlandei în NATO.

În timpul ultimei dezbateri dinaintea scrutinului, Stubb a spus că doreşte să accelereze procesul de integrare cu Alianţa Atlantică: este în favoarea unei desfăşurări permanente a forţelor NATO pe teritoriul finlandez şi a tranzitului, dar nu şi al depozitării, a armelor nucleare în ţară. Pentru că, susţine el, „în anumite cazuri, o armă atomică este o garanţie a păcii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici