Amenzi drastice pentru şcolile care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic. Proiectul, depus la Senat

Deputatul PSD Cristina Ileana Dumitrache a depus la Senat un proiect care vizează înfiinţarea Registrului naţional al persoanelor cu alergii. Şcolile şi cabinetele medicale trebuie să aibă adrenalină, în caz de şoc anafilatic, iar nerespectarea prevederilor duce la amenzi între 5.000 şi 20.000 lei.

1025 afișări
Imaginea articolului Amenzi drastice pentru şcolile care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic. Proiectul, depus la Senat

Amenzi drastice pentru şcolile care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic. Proiectul, depus la Senat

„Prezentul proiect de act normativ are în vedere instituirea unui cadru normativ necesar, eficient, favorabil şi decent pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, precum şi ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice”, explică deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă propune înfiinţarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice. Astfel, în termen de cel mult şase luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătăţii înfiinţează, printr-un ordin acest Registru, care va deveni funcţionat în maximum un an de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Registrul naţional va institui responsabilitatea pentru medicii alergologi să introducă persoanele diagnosticate în cadrul Registrului şi să îl modifice în funcţie de diferitele evoluţii ale afecţiunilor pacienţilor, mai arată proiectul de lege.

„Registrul naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice se completează de către medicii alergologi şi se modifică, pe parcurs, după caz, în funcţie de rezultatele obţinute la analizele şi testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice. Modalitatea de completare şi, respectiv, modificare este stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei”, conform iniţiative legislative.

Registrul reprezintă o aplicaţie informatică în cadrul unei platforme online, care conţine evidenţa tuturor persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice. Registrul este completat şi actualizat de către medicul alergolog.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei controlează aplicarea prevederilor legale privind protecţia persoanelor cu alergii înscrise în Registrul naţional.

Totodată, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice sau cei care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticaţi cu alergii, dovedite prin adeverinţă medicală, instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar „au obligaţia să asigure după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”, potrivit proiectului.

Aceste instituţii „au posibilitatea de pregătire a porţiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele conţin ingredientele corespunzătoare fişei cu alimente alergene ale fiecărui copil, înmânată de familia / părinţii / tutorele / reprezentantul legal al copilului”.

Excepţie de la această obligaţie fac instituţiile care „dau posibilitatea familiei / părinţilor / tutorelui / reprezentantului legal de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestora în niciun fel”, conform sursei citate.

Obligaţia de a asigura, după caz, toate mesele, potrivit programului, o au şi instituţiile de învăţământ universitar, pentru studenţii diagnosticaţi cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverinţă medicală.

„Instituţiile menţionate în acest alineat care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puţin un preparat care conţine ingrediente în conformitate cu fişa cu alimente alergene ale fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea studentului de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestuia în niciun fel”, arată deputatul PSD, în proiectul de lege.

Totodată, unităţile spitaliceşti au aceeaşi obligaţie privind asigurarea mesei specifice pentru pacienţii cu alergii.

 

Şcolile şi cabinetele medicae care nu au o doză de adrenalină în caz de şoc anafilactic, amendate

Cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private „au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, arată sursa menţionată.

Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirată în instituţiile şcolare, preşcolare, universitare, spitale şi cabinete individuale de medicină de stat sau private este sancţionată cu amenda într-un cuantum cuprins între 5.000 lei şi 20.000 lei.

„Ministerul Sănătăţii, prin ordin al ministrului sănătăţii, stabileşte anual derularea unor campanii de informare, prin difuzarea de materiale audio-video şi scrise, pentru conştientizarea, la nivel naţional şi local, a importanţei diagnosticării precoce cu boli şi afecţiuni alergice. Aceste campanii cuprind, inclusiv, campanii de promovare şi evidenţiere a eficacităţii măsurilor de prevenire şi intervenţie în cazul şocului anafilactic sau a reacţiei severe alergice, în conformitate cu prevederile cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”, mai prevede propunerea de lege.

Proiectul de lege mai propune ca analizele şi testele pentru diagnosticarea alergiilor, la recomandarea medicului alergolog, să fie decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog”, conform sursei menţionate.

În termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a actului normativ vor fi înfiinţate şi centre regionale de alergologie, „în funcţie de numărul persoanelor înregistrate în Registrul naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici