ANALIZĂ: În Duminica Orbului, Firea a spart ”ghinionul” PSD în Bucureşti

PSD a obţinut, potrivit rezultatelor parţiale, un scor istoric în Capitală, adjudecându-şi pentru prima oară toate cele şapte administraţii - primăriile de sector şi Primăria Generală, în timp ce în ţară, social democraţii au obţinut scoruri mai bune decât în 2012.

1650 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: În Duminica Orbului, Firea a spart ”ghinionul” PSD în Bucureşti

ANALIZĂ: În Duminica Orbului, Firea a spart ”ghinionul” PSD în Bucureşti

Partidul Social Democrat a obţinut, potrivit primelor rezultate parţiale, care confirmă exit-poll-urile, aproape jumătate din administraţiile locale din ţară şi a cucerit întreaga Capitală. În premieră, PSD a reuşit să impună un Primar General femeie, primul, de altfel, candidat social-democrat, asumat oficial, care a câştigat această funcţie.

Premiera pentru partidul care este moştenitorul FSN (Frontul Naţional al Salvării) coincide cu prima mare victorie electorală obţinută de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, în urmă cu 26 de ani, pe 20 mai 1990, singura dată când alegerile au mai avut loc în "Duminica Orbului" (a cincea zi de duminică, după cea a Învierii n.r.). De altfel, în 1990, suprapunerea acestei sărbători cu alegerea lui Ion Iliescu, considerat un"comunist cu faţă umană", a fost comentată adesea, alegerile fiind contestate în Piaţa Universităţii.

De altfel, protestele din Piaţa Universităţii au făcut ca Bucureştiul să devină un aşa-zis fief al dreptei. La 26 de ani, PSD reuşeşte să schimbe paradigma, cu un candidat asumat oficial de partid.

Cu 42,79% din totalul opţiunilor de vot (potrivit rezultatelor parţiale), Gabriela Firea s-a impus fără drept de apel în faţa competitorilor, următorul clasat fiind candidatul USB, Nicuşor Dan, la o distanţă de 13 procente. ”Îi mulţumesc domnului preşedinte Dragnea că a avut încrede într-o femeie într-o zonă în care sunt şi multe persoane care nu ar vota o femeie. Iată că s-a spart acest ghinion”, a spus Gabriela Firea duminică seara, imediat după închiderea urnelor. ”'De săptămâna viitoare ne aşteaptă un drum lung, un drum greu, dar plin de speranţă, la capătul căruia vom avea numai rezultate”, a mai adăugat ea. '”În premieră, de peste o sută de ani, Bucureştiul va avea primar general o femeie şi, de asemenea, şi pentru PSD este o premieră pentru că, pentru prima dată, va avea un membru PSD primar general al Capitalei'', a spus, la rândul său, Liviu Dragnea în cadrul declaraţiei de presă susţinute imediat după închiderea urnelor.

Duminică seara, social-democraţii erau siguri pe victoria aproape totală în Capitală. Le mai lipsea Sectorul 1, unde exit-poll-urile o dădeau învingătoare, ce-i drept la scors strâns, pe franţuzoaica Clotilde Armand, candidata USB. Primele rezultate parţiale au lămurit însă şi situaţia de la Sectorul 1: Dan Tudorache, candidatul PSD, s-a impus la o diferenţă de câteva procente.

Dacă la Sectorul 3 PSD nu avea nicio emoţie că Robert Negoiţă va fi reconfirmat în funcţie, existau temeri la celelalte sectoare, în special la 5 şi la 4. Dar candidaţii PSD s-au impus în toate cele şase sectoare ale Capitalei, cu scoruri destul de confortabile: Sectorul 1 - Dan Tudorache (31,19%), Sectorul 2 - Toader Mugur Mihai (40%), Sectorul 3 - Robert Negoiţă (60,3%), Sectorul 4 - Daniel Băluţă (39,3%), Sectorul 5 - Daniel Florea (36,5%) şi Sectorul 6 - Gabriel Mutu (36,8%).

La alegerile precedente, din 2012, social-democraţii au câştigat doar două sectoare (Sectorul 3 şi Sectorul 5) şi l-au susţinut pe fostul preşedinte al PSD Bucureşti, Sorin Oprescu, pentru un nou mandat de Primar General.

În ceea ce priveşte scorul pe ţară, PSD a câştigat, potrivit aceloraşi rezultate parţiale, 42,9% din totalul primăriilor, scor care, dacă se confirmă, se traduce în aproximativ 1.400 de primării care vor fi conduse în următorii patru ani de edili social-democraţi. Comparativ, în 2012, când PSD a candidat alături de PNL, social-democraţii au obţinut 1.192 de primării (37,4%).

La Consiliile Judeţene, rezultatele parţiale indică un scor de 38,71% pentru PSD. Având în vedere că legea s-a modificat, iar Preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi în funcţie de majorităţile din consilii, nu este exclus ca PSD să-şi conserve judeţele adjudecate în 2012 (22 la număr).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici