Antal Arpad: Secuii sunt o naţiune de soldaţi care vor lupta în continuare pentru drepturile lor

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că secuii nu sunt nici optimişti, nici pesimişti, ci sunt o naţiune de soldaţi care vor lupta în continuare pentru drepturile lor şi cărora nicio Constituţie sau lege nu le va putea îngrădi dragostea pentru pământul natal.

279 afișări
Imaginea articolului Antal Arpad: Secuii sunt o naţiune de soldaţi care vor lupta în continuare pentru drepturile lor

Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, în legătură cu sentinţa Curţii de Apel Braşov, prin care a fost anulată hotărârea Consiliului Judeţean privind steagul judeţului Covasna, că membrii comunităţii maghiare din secuime pot să aibă două abordări, una optimistă şi una pesimistă.

"Abordarea optimistă ar putea fi că, în sfârşit, s-a recunoscut statutul special al Ţinutului Secuiesc. Prin această decizie se arată că, aici, legile din România sunt interpretate altfel, deci, practic, Ţinutul Secuiesc a fost recunoscut cu un statut special de către instanţele din această ţară. Abordarea pesimistă ar putea fi că, din nou, s-a născut o decizie antimaghiară şi că din nou comunitatea maghiară este provocată. Însă, noi nu suntem nici optimişti, nici pesimişti, ci suntem o naţiune de soldaţi, şi de aceea spunem că vom lupta în continuare pentru drepturile noastre, şi de aceea spunem că niciodată, nici până acum, nici azi şi nici mâine, prin măsuri administrative nu poate fi îngrădită dragostea noastră faţă de pământul natal, faţă de Ţinutul Secuiesc, faţă de valorile noastre, faţă de simbolurile noastre naţionale şi regionale", a spus edilul.

Primarul din Sfântu Gheorghe a precizat că nicio Constituţie nu va împiedica maghiarii să-şi iubească pământul natal, nicio lege nu va reuşi să îngrădească această dragoste pentru pământul natal, pentru Ţinutul Secuiesc, şi pentru valorile şi simbolurile naţionale şi regionale.

Antal a mai menţionat că în 25 iunie Curtea de Apel Braşov va decide şi în privinţa steagului municipului Sfântu Gheorghe, după ce pe fond, Tribunalul Covasna a respins acţiunea fostului prefect Codrin Munteanu, care atacase în contencios administrativ hotărârea CL prin care a fost aprobat steagul oraşului.

"Noi, având în vedere această decizie a instanţei (prin care s-a anulat steagul judeţului Covasna –n.r.) vom chema să ni se alăture în acest proces şi asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale. Vă spun şi de ce: conform legislaţiei, autorităţile locale se pot judeca doar până la Curtea de Apel, însă dacă se alătură şi organizaţii non-guvernamentale, atunci putem să mergem până la Strasbourg. Iar noi vrem să ducem până la Strasbourg această problemă, ca să vadă lumea întreagă cum sunt aplicate legile în această ţară", a mai spus primarul.

Tribunalul Covasna a respins, în urmă cu patru luni, acţiunea fostului prefect de Covasna, Codrin Munteanu, care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobat steagul municipiului Sfântu Gheorghe. Prefectura a făcut recurs.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat joi, într-o conferinţă de presă că, potrivit sentinţei postate, miercuri, pe site-ul Curţii de Apel Braşov, instanţa a admis recursul declarat de fostul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Covasna şi, în consecinţă, a dispus anularea parţială a Hotărârii CJ Covasna din 2008, respectiv a articolului prin care s-a aprobat steagul şi fanionul judeţului.

Decizia Curţii de Apel Braşov este irevocabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici