Aurescu reafirmă la Riga poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni pentru Rusia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri şi sâmbătă, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el reafirmând poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni, în contextul conflictului din Ucraina.

196 afișări
Imaginea articolului Aurescu reafirmă la Riga poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni pentru Rusia

Aurescu reafirmă la Riga poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni pentru Rusia (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă al MAE remis MEDIAFAX, miniştrii de externe europeni au dezbătut pe larg ultimele evoluţii din Ucraina, cu accent pe implementarea acordului Minsk II. În acest context, au fost analizate şi relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă. Discuţiile au avut loc cu participarea, în deschiderea discuţiei, a Secretarului General al OSCE, Lamberto Zannier.

Bogdan Aurescu a semnalat importanţa aplicării rapide şi necondiţionate a Acordurilor de la Minsk din 12 februarie 2015, care sunt importante pentru că reprezintă o foaie de parcurs, un traseu spre soluţionarea politică a conflictului din Ucraina şi a arătat că un prim rezultat pozitiv al Acordurilor îl constituie încetarea violenţei în estul Ucrainei, deşi aceasta nu este deplină.

Ministrul de Externe a reafirmat poziţia României favorabilă menţinerii regimului de sancţiuni, în contextul actual, apreciind că acesta constituie o pârghie eficientă, care trebuie menţinută până la
aplicarea deplină a Acordurilor de la Minsk, astfel încât să determine un angajament politic autentic, în eforturile de îmbunătăţire a situaţiei din teren şi în procesul de implementare a Acordurilor.

”În egală măsură, a arătat Bogdan Aurescu, UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de noi sancţiuni dacă se reiau luptele, de exemplu în zona oraşului Mariupol, sau dacă aplicarea Acordurilor de la Minsk este blocată în alte aspecte ale acestora”, se mai arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, că este esenţial ca UE să sprijine implementarea paşilor succesivi încetării focului şi retragerii armamentului greu, din Acordurile de la Minsk, în caz contrar, existând riscul de a asista la o "transnistrizare" a estului Ucrainei, fără perspectiva soluţionării politice complete a crizei şi ,totodată, a pledat pentru o strategie a relaţiilor UE cu Rusia, care să aibă în vedere ansamblul situaţiei din Vecinătatea Estică.

Pe agenda reuniunii ministeriale informale s-au aflat criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai 2015 şi revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici