În cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri-La, ministrul australian al Apărării va avertiza asupra riscului unui nou val de proliferare nucleară în Europa și Asia, pe fondul ambițiilor Chinei, ale colaborării dintre Rusia și Coreea de Nord și slăbirii tratatelor internaționale. Dezbaterile au loc între 30 mai și 1 iunie, reunind miniștri ai apărării și oficiali de cel mai înalt rang din întreaga lume, a relatat vineri Reuters.
Miniștri ai apărării, oficiali militari și de securitate de cel mai înalt rang, precum și diplomați din întreaga lume participă vineri, sâmbătă și duminică la Dialogul Shangri-La, de la Singapore.
În intervenția programată pentru cea de-a doua zi a reuniunii, ministrul australian al Apărării, Richard Marles, urmează să avertizeze asupra pericolului înmulțirii armelor nucleare în Europa și Asia, generat de modernizarea rapidă a arsenalului nuclear al Chinei, de legăturile strategice dintre Rusia și Coreea de Nord, precum și de expirarea unor tratate importante.
Sursa: X
Fragmente din discursul său la forumul asiatic de securitate de la Singapore, consultate de sursa citată, arată că oficialul va insista asupra necesității de a „combate posibilitatea sumbră și potențial iminentă a unui nou val de proliferare nucleară globală, pe măsură ce statele caută securitate într-o nouă epocă a ambițiilor imperiale.”
„Cadrul de control al armamentului din timpul Războiului Rece, care se concentra pe numărul de arme, tipurile de focoase și sistemele de lansare, a devenit insuficient pentru a face față noilor provocări, cum sunt cele de înarmare a spațiului, atacurile cibernetice și capacitatea de a integra arme nucleare cu sisteme autonome”, se arată în pledoaria sa.
În aceeași intervenție, ministrul australian critică Rusia pentru amenințarea frecventă a folosirii armelor nucleare în conflictul său cu Ucraina, țară care și-a abandonat arsenalul nuclear în anii ”90, și afirmă că probabilitatea ca Rusia să transfere tehnologie nucleară către Coreea de Nord pune o „presiune intolerabilă asupra Coreei de Sud”.
„Decizia Chinei de a urma o modernizare și o expansiune rapidă a arsenalului nuclear, care urmărește parțial să ajungă la paritate sau să depășească Statele Unite, este un alt motiv pentru care viitorul controlului strategic al armamentului trebuie revitalizat”, urmează să declare Richard Marles sâmbătă, în contextul dezbaterii Dialogul Shangri-La.
Tot la Singapore, Australia își va reafirma angajamentul că submarinele cu propulsie nucleară și armamentul convențional, pe care le va primi de la Statele Unite în următorii zece ani, respectă prevederile Tratatului de Neproliferare Nucleară, care are scopul de a preveni răspândirea armelor nucleare și de a încuraja folosirea pașnică a energiei nucleare, contribuind la dezarmare nucleară încă din 1968.
Submarinele se constituie parte a acordului AUKUS, alianța de securitate și cooperare trilaterală formată între Australia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.