Baconschi salută, într-o discuţie cu omologul finlandez, noua atitudine privind intrarea în Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit luni cu omologul finlandez, Erkki Tuomioja, la reuninea CAE de la Bruxelles, salutând deschiderea arătată recent de guvernul de la Helsinki pe tema intrării României în Schengen şi invitându-l pe reprezentantul finlandez în România în 2012.

143 afișări
Imaginea articolului Baconschi salută, într-o discuţie cu omologul finlandez, noua atitudine privind intrarea în Schengen

Teodor Baconschi (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul Teodor Baconschi s-a întâlnit cu omologul finlandez, Erkki Tuomioja. Au fost abordate aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale în plan politic şi economic. Ministrul român de Externe a salutat deschiderea arătată recent de guvernul finlandez de a susţine compromisul prezentat de Preşedintele Herman van Rompuy la ultimul Consiliu European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, subliniind că este un pas important înainte, în găsirea unei soluţii care să permită obţinerea unanimităţii în Consiliu, în acest dosar", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul Baconschi a reiterat disponibilitatea părţii române de a consolida cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, inclusiv prin invitarea unor experţi finlandezi în România. A prezentat progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

"Cei doi oficiali au decis să lucreze pentru intensificarea dialogului politic şi economic bilateral. În acest context, ministrul român i-a adresat omologului său finlandez invitaţia de a vizita România la începutul anului viitor".

Baconschi a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, unde principalele subiecte de pe agenda reuniunii CAE au vizat: Afganistan (pregătirea Conferinţei internaţionale de la Bonn), evoluţiile din Vecinătatea Sudică a Uniunii (cu accent pe Tunisia, Libia şi Siria), Iran, Cornul Africii, Politica de Securitate şi Apărare Comună.

Consiliul a agreat poziţia UE pentru Conferinţa internaţională pentru Afganistan, care va avea loc la Bonn în decembrie, anul acesta. Ministrul român de Externe a subliniat, potrivit MAE, necesitatea unui angajament pe termen lung al UE în ceea ce priveşte construcţia instituţională în Afganistan. De asemenea, a reiterat importanţa cooperării regionale, ca parte a soluţiei de ansamblu de stabilizare a Afganistanului.

În ceea ce priveşte Vecinătatea sudică, discuţiile s-au concentrat pe situaţia din Siria şi Libia, respectiv contextul postelectoral din Tunisia. Ministrul român a exprimat aprecierea pentru eforturile Ligii Statelor Arabe în identificarea unei soluţii la actuala criză din Siria. De asemenea, a salutat desfăşurarea în bune condiţii a primelor alegeri democratice din Tunisia, la 23 octombrie 2011. A insistat pentru menţinerea UE în avangarda eforturilor comunităţii internaţionale privind asistarea Libiei pe drumul tranziţiei către o societate liberă şi democratică.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii au avut un schimb de opinii referitor la Politica de Securitate şi Apărare Comună, în perspectiva deciziilor care urmează a fi luate cu prilejul reuniunii comune cu miniştrii Apărării de la sfârşitul lunii noiembrie. Totodată, a fost abordat şi dosarul nuclear iranian.

În marja CAE, la 13 noiembrie, miniştrii de Externe ai UE au trecut în revistă stadiul relaţiilor UE-Rusia, în perspectiva Summit-ului UE-Rusia din decembrie, precizează MAE.

Finlanda este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, afirmă ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici