Băsescu: Am pledat constant pentru focalizarea NATO spre vecinătatea estică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a pledat constant pentru focalizarea NATO spre vecinătatea estică, acolo fiind o sursă de tensiuni şi conflict, situaţia din Ucraina dovedind pertinenţa acestei analize.

61 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am pledat constant pentru focalizarea NATO spre vecinătatea estică

Băsescu: Am pledat constant pentru focalizarea NATO spre vecinătatea estică (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am pledat constant pentru focalizarea spre vecinătatea estică a NATO, sursă de tensiuni şi conflict. De asemenea, România s-a remarcat ca unul din principalii promotori ai politicii «uşilor deschise», care aduce o dimensiune strategică abordării cuprinzătoare a securităţii", a mai spus TrTraian Băsescu

Potrivit preşedintelui României, recentele evenimente din Ucraina, în care indepedenţa şi integritatea teritorială a unui stat suveran, au fost încălcate de Federaţia Rusă, prin utilizarea forţei militare, dovedesc pertinenţa analizelor anterioare, ca şi înscrierea regiunii Mării Negre în prim-planul agendei politico-militare a Alianţei.

"Nu este acceptabil, în secolul XXI, ca utilizarea forţei armate să redevină un instrument în atingerea obiectivelor politice, pe seama altor state sau ca spectrul războiului să revină, ca ameninţare la adresa cetăţenilor şi a teritoriilor statelor din regiunea euro-atlantică şi în mod deosebit din estul zonei Uniunii Europene şi a NATO", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că astfel de momente de criză "sunt momente-cheie, în care NATO îşi probează relevanţa şi toţi cetăţenii pot vedea valorificarea deciziei de susţinere cu tărie a principiilor şi operaţiunilor Alianţei".

"Este adevărat că aceste operaţiuni milutare comune au făcut ca şi Armata Română, poporul român, să îşi aducă tributul de sânge, aşa cum s-a întâmplat şi zilele trecute", a menţionat preşedintele, aducând un omagiu celor căzuţi la datorie şi a exprimat condoleanţe familiilor acestora.

Preşedintele Băsescu a menţionat că România a participat, în cadrul Alianţei, la misiuni în Balcani, Alganistan, precum şi în zona Mării Mediterane şi a Mării Negre. "În prezent, militarii români iau parte la operaţiile din Afganistan şi Kosovo, şi îşi desfăşoară activitatea în Marea Mediterană", a spus preşedintele.

Şeful statului a mai arătat că contribuţiile naţionale la proiecte precum apărarea anti-rachetă şi dezvoltarea capacităţilor în materiE de securitate cibernetică şi energetică, sunt unanim apreciate în interiorul Alianţei.

Traian Băsescu a vorbit şi despre dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare anti-rachetă şi apropiata operaţionalizare a facilităţilor antirachetă de la Deveselu, care vor permite extinderea protecţiei asupra întregului teritoriu aliat din Europa, împotriva ameninţărilor cu rachete balistice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici