Băsescu ar renunţa la un an de mandat pentru a avea mai puţini ani electorali în România

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni seară în contextul discuţiilor despre o eventuală modificare a Constituţiei, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatul prezidenţial chiar şi cu un an dacă rezultatul ar fi scăderea numărului de alegeri, prea mare în acest moment, în opinia sa.

51 afișări
Imaginea articolului Băsescu ar renunţa la un an de mandat pentru a avea mai puţini ani electorali în România

Băsescu ar renunţa la un an de mandat pentru a avea mai puţini ani electorali în România (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Şeful statului a fost întrebat despre zvonurile legate de propunerile sale de modificare a Constituţiei, făcute în timpul celei mai recente întâlniri cu reprezentanţii partidului de guvernământ la care a participat.

"Am vrut să lansez o dezbatere", a răspuns Băsescu pentru TVR, precizând că a primit de la Guvern proiectul de modificare a Constituţiei, care însă viza doar implementarea rezultatelor referendumului cu privire la transformarea Parlamentului într-unul unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.

"Am considerat că mai sunt lucruri care trebuie adaptate în Constituţie. Acest subiect - revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani - este generat de realităţile politice din România", a continuat preşedintele Băsescu, arătând că în România au loc "într-un an alegeri locale, într-un alt an alegeri europarlamentare, într-un alt an alegeri parlamentare şi într-un alt an alegeri prezidenţiale".

Preşedintele a apreciat că România are nevoie de mai puţini ani electorali.

"România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri. Ideea a fost să reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă practică. Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îl votăm", a spus Băsescu.

El a întărit afirmaţia făcută, spunând că nu i se pare "atât de important" să aibă un an de mandat prezidenţial în plus, dacă prin acest lucru "salvează" un an de alegeri.

"Nu mi se pare o pierdere, dimpotrivă, mi se pare un câştig", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici