„Aş vrea ca Guvernul să fie solidar cu acest demers al României, pentru că rămânerea în afara acestui acord înseamnă crearea Europei cu două viteze: cei care sunt în acord şi cei care sunt în afară. Cred că cine rămâne în afara acestui acord de uniune fiscală rămâne în Europa care se va îndepărta tot mai mult de nucleul dur al Uniunii”, a spus Băsescu membrilor Guvernului.
El a apreciat că acest acord accelerează procesul de integrare a României în zona euro şi că pentru nerespectarea ţintelor economice ar putea fi incluse atât sancţiuni financiare, dar şi politice, cu suspendarea dreptului de vot până la reintrarea în criteriile de la Maastricht.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European, ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.
Acordul presupune în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.
Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, că România susţine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare şi sancţiuni pentru nerespectarea acestor limite, considerând că problemele actuale ale UE au fost generate de politicieni populişti.