Băsescu: Dacă ajung în PE voi cere Comisiei Europene să pună la dispoziţie raportul pe fraudele din statele membre

Traian Băsescu a declarat că, în cazul în care va ajunge eurodeputat, va cere ca Parlamentul European să solicite, spre dezbatere, Comisiei Europene un raport cu privire la fraudarea fondurilor bugetului UE de către statele membre, document care există din anul 2016, însă care a fost secretizat.

7032 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă ajung în PE voi cere Comisiei Europene să pună la dispoziţie raportul pe fraudele din statele membre

Băsescu: Dacă ajung în PE voi cere Comisiei Europene să pună la dispoziţie raportul pe fraudele din statele membre

„Din Consiliul European, în 2014, s-a făcut o evaluare a cât se fură în statele membre din bugetul UE. Deci la un buget de 1.200 miliarde concluzia analiştilor pe fraude a fost că se fură 120 miliarde, 10%. Procentul obişnuit. Şi atunci era Barroso preşedintele Comisiei care a spus «să facem o investigaţie». Au fost angajaţi cei mai mari specialişti în spălare de bani. În 2016 acest raport a fost gata şi prezentat preşedintelui Comisiei şi vicepreşedintelui Comisiei, Juncker, care a spus «nu e bun. Mai revizuiţi-l puţin». Şi a mai stat un an la revizuire, raportul. Şi a venit pe masă din nou în 2017 cu aceleaşi cifre. Adică se confirma jaful în toate ţările, nu doar în România”, a afirmat Traian Băsescu, duminică, la postul B1 TV.

Acesta a adăugat că raportul a fost „băgat la sertar” pentru că altfel „anatema cu furatul” s-ar fi extins în mult mai multe state membre ale UE, fiind mai convenabil pentru oficialii europeni să aibă România drept „cal de bătaie”.

„Acel raport s-a încuiat în sertat şi nu e făcut public ori campania era corect să aibă ca obiect şi prezentarea raportului legat de fraudarea bugetului UE. Dar asta ar fi însemnat să se extindă pe un număr foarte mare de ţări anatema cu furatul. E băgat la sertar şi tot acolo e, că dacă tot au un cal de bătaie, România fură, o ţinem cu România. Dar aceasta este o realitate. S-a făcut acel raport, cerut de Comisia Barroso, s-a finalizat şi nu s-a dat publicităţii. Bineînţeles că este un document secretizat, însă este incorect pentru că discuţia a fost în Consiliul European. Spre exemplu, pentru că europarlamentarii nu au iniţiativă legislativă, că ai fi făcut un proiect de hotărâre al Parlamentului, dar se poate face o comisie parlamentară şi Comisia Europeană să pună la dispoziţie raportul spre dezbatere în Parlament. Eu o voi cere dacă ajung acolo. E unul dintre primele lucruri pe care le fac”, a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici