Băsescu: I-am promis lui Timofti ca în scurt timp Republica Moldova să primească perspectivă pentru UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că i-a promis acestuia că va susţine ca în cel mai scurt timp "Republica Moldova să primească un orizont de timp, o perspectivă", ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene.

911 afișări
Imaginea articolului Băsescu: I-am promis lui Timofti ca în scurt timp Republica Moldova să primească perspectivă pentru UE

Băsescu: I-am promis lui Timofti ca în scurt timp R. Moldova să primească perspectivă pentru UE

Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, unde s-a întâlnit cu omologul său moldovean, că în urma discuţiilor avute cu acesta s-a despins concluzia că, dincolo de îngrijorare, trebuie luate şi măsuri care sa prevină "evenimente precum cele petrecute între Federaţia Rusă şi Ucraina şi la adresa altor state, în mod deosebit asupre Republicii Moldova".

"Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE", a afirmat Traian Băsescu.

El a spus că, în calitatea sa de reprezentant al unui stat care se află în Uniunea Europeană, înţelege foarte bine neajunsul faptului că Republica Moldova a fost invitată să semneze acordul de asociere şi acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp în care ar putea deveni membră a Uniunii Europene.

"I-am promis domnului preşedinte Timofti că voi susţine ca, în cel mai scurt timp, Republica Moldova să primească un astfel de orizont, o perspectivă europeană garantată", a spus preşedintele Traian Băsescu.

El a afirmat că aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei, faptul că i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE, în raport cu oferta făcută de Moscova, care invită imediat la intrare în Uniunea Euroasiatică.

"În timp ce, pe de o parte, este o ofertă fermă, precisă, cu termene, Uniunea Europeană a fost ezitantă şi mi-am asumat ca la următorul Consiliu să ridic din nou această problemă", a spus Traian Băsescu, precizând că, încă înainte de Vilnius, România, Polonia, ţările baltice au cerut înscrierea unei perspective europene în documentele propuse spre parafare Republicii Moldova şi Ucrainei.

Preşedintele Traian Băsescu a mai arătat că, poate acum, după evenimentele petrecute în regiune, "devenim mai pragmatici puţin, noi, cei care suntem în Uniunea Europeană".

Băsescu a mai spus că întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova vine într-un moment nu foarte fericit al regiunii, în care Federaţia Rusă, în "stilul istoric care a consacrat-o", a anexat un teritoriu al unui stat suveran şi independent - Ucraina.

"Un astfel de eveniment nu poate decât să creeze îngrijorare pentru ţările din regiune, indiferent dacă ele sunt ţări membre UE sau NATO. Securitatea regională este la fel de importantă pentru un stat ca Republica Moldova ca şi un stat ca România", a adăugat Băsescu.

Timofti: Am discutat despre importanţa semnării cât mai curând a Acordului de asociare cu UE

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a declarat, miercuri, la Iaşi, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre importanţa semnării cât mai curând a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

"Am convenit cu preşedintele Băsescu asupra impulsionării procesului de integrare europeană, în care este antrenată Republica Moldova", a declarat Timofti.

El a spus că s-a discutat despre importanţa semnării de către Republica Moldova, cât mai curând, a Acordului de asociare cu Uniunea Europeană şi ca acesteia să i se ofere o perspectivă clară asupra aderării la spaţiul comunitar.

"L-am rugat pe preşedintele Traian Băsescu să susţină la nivelul Uniunii Europene această dorinţă a Republicii Moldova", a afirmat preşedintele Nicola Timofti.

El a mai spus că a împărăşit cu Traian Băsescu punctele de vedere referitoare la conflictul transnistrean, adăugând că interesul ambelor părţi este ca "atmosfera să rămână calmă, iar abordările să fie constructive".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici